Komoly eszkalációt hozhat a Szíriát ért csapás, kemény válaszlépést ígérnek

2024-04-01T154421Z 675276733 RC2RX6A48DTQ RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.04.02. 07:10
Izrael hétfői támadása a damaszkuszi iráni konzulátus ellen minimum nyolc halálos áldozatot követelt, közte két magas rangú Forradalmi Gárda-tiszttel. Irán és Szíria is Izraelt teszi felelőssé a bombázásért, viszont Teherán szerint „az Egyesült Államoknak is felelnie kell” Izrael támogatásáért.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, hatalmas csapás érte az iráni konzulátust Szíriában, amely után a Forradalmi Gárda egy magas rangú tisztje, Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot és helyettesét, Mohammad Hadi Haji-Rahimi dandártábornokot is a halottak között nevezték meg. Irán és Szíria kormánya elítélte a támadást, amely lerombolta az iráni nagykövetség szomszédságában lévő épületet. 

Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem kommentálja a külföldi jelentéseket, de egy katonai szóvivő azt mondta:

A hírszerzésünk szerint ez nem konzulátus, és nem nagykövetség. Ismétlem, ez nem konzulátus, és nem nagykövetség. Ez a Qudsz-erők katonai épülete, amelyet polgári épületnek álcáztak Damaszkuszban

– mondta Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők ellentengernagya a CNN-nek adott interjújában.

Ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt években Izrael több száz csapást hajtott végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek szerinte Iránhoz és a forradalmi gárdisták által felfegyverzett, finanszírozott és kiképzett szövetséges fegyveres csoportokhoz kapcsolódnak – írta meg a BBC.

A hétfői támadást azonban komoly eszkalációnak tekintik.

Úgy tűnik, az izraeliek próbára teszik az irániak és szövetségeseik elszántságát, és jelzik, hogy komolyan gondolják a nyomás fokozását ellenségeikre. Az izraeliek azt nézik, hogy mind Irán, mind a Hezbollah nem nyomul olyan keményen, mint azt egyesek várnák. Most meglátják, hogy Irán és a Hezbollah vissza fog-e vágni.

Az izraeli F–35-ös vadászgépek brutálisan támadták a lakóhelyemet és a nagykövetség konzuli részlegét, valamint Irán katonai attaséit

– mondta Hoszein Akbari iráni nagykövet. Az iráni állami televíziónak azt mondta, hogy öt-hét ember halt meg, köztük néhány diplomata.

„Az Egyesült Államoknak felelnie kell”

Faisal Mekdad szíriai külügyminiszter kijelentette, hogy határozottan elítéli „ezt a förtelmes terrortámadást”, hozzátéve, hogy „számos ártatlan ember” életét követelte. Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter Mekdaddal folytatott telefonbeszélgetésében a csapást „minden nemzetközi kötelezettség és egyezmény megsértésének” minősítette, és „az akció következményeiért a cionista rezsimet tette felelőssé” – közölte az iráni külügyminisztérium. Emellett hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi közösségnek komoly választ kell adnia”.

A vezető diplomata szerint ez megerősíti a Teherán és Washington közötti növekvő feszültséget, Irán ujjal mutogat az Egyesült Államokra Izrael támogatása miatt. Az X-en közzétett bejegyzésében Amir-Abdollahian közölte, hogy a teheráni svájci ügyvivőt kedden kora reggel behívta az iráni külügyminisztérium, hogy megvitassák az incidenst, tekintettel Svájc szerepére az amerikai érdekek iráni képviseletében.

„A találkozón elmagyarázták az izraeli rezsim terrortámadásának és bűncselekményének dimenzióit, és hangsúlyozták az amerikai kormányzat felelősségét” – mondta a miniszter.

Fontos üzenetet közvetítettek az amerikai kormányzatnak, mint a cionista rezsim támogatójának, az Egyesült Államoknak felelnie kell

– tette hozzá. 

A Fehér Ház szóvivője szerint Joe Biden amerikai elnök tudott a jelentésekről.

Borús előzmények, még borúsabb jövőkép

Az IDF (Israel Defense Forces) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy hétfőn újságíróknak tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a dél-izraeli Eilat városában lévő haditengerészeti támaszpontot ért nyilvánvaló dróntámadás „nagyon súlyos incidens”. A drónt „Irán készítette és irányította” – mondta.

Ez a támadás a Damaszkusz és az északi Aleppó városa elleni feltételezett izraeli csapásokat követte múlt pénteken, amelyekben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 53 ember halt meg, köztük 38 szíriai katona és az Irán által támogatott libanoni fegyveres csoport, a Hezbollah hét tagja.

Januárban egy másik, Izraelnek tulajdonított csapás Mezzehben öt magas rangú forradalmi gárdistát és több szíriai biztonsági alkalmazottat ölt meg.

Izrael korábban elismerte, hogy csapásokat hajtott végre Szíriában az általa „katonai megerősödésnek” nevezett Irán elleni küzdelem érdekében, valamint az iráni fegyverszállítások miatt, amelyeket tiltott szövetséges csoportoknak juttatott el.

Irán azt mondta, hogy a Forradalmi Gárdistákat Szíriába küldték, hogy „tanácsot adjanak” Bassár el-Aszad elnök erőinek az ország polgárháborújában, de tagadta, hogy részt vettek volna a harcokban, vagy bázisokat hoztak volna létre.

A hétfői incidens a szekértők szerin az utolsó csepp a pohárban egy regionális eszkaláció felé.

Irán regionális szövetségesei azt mondják, hogy a gázai palesztinok nevében léptek be az Izraellel való összecsapásokba, ahol a helyi hatóságok szerint több mint 32 ezer ember halt meg. Ez növelte regionális népszerűségüket, és megerősítette politikai pozícióikat belföldön. De igyekeztek elkerülni a totális tűzharcot, ami megkönnyebbülést jelentett Washington számára, amely minden erejével azon van, hogy megakadályozza a regionális háborút.

A hétfői csapás után tarthatatlanná válhat, ami ismét egy kiterjesztett háború szélére sodorta a régiót.

(Borítókép: Egy iráni zászló lóg, miközben füst száll fel egy izraeli csapást követően, amely az iráni nagykövetség közelében lévő épületet érte Damaszkuszban, Szíriában 2024. április 1-én. Fotó:  Firas Makdesi / Reuters)