új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. április 11-én az ukrán–magyar határszakaszon 4897 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5479 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete bejelentette, hogy az Egyesült Államok megállapodást írt alá arról, hogy Ukrajna 138 millió dollárt kap légvédelmi rendszereinek korszerűsítésére – írta meg az Interfax.

    A mai napon megállapodást írtunk alá arról, hogy Ukrajnának 138 millió dollárt biztosítunk a kritikus légvédelmi korszerűsítésre. Ez a finanszírozás segít abban, hogy Ukrajna légvédelme hatékony maradjon az energiahálózatunk és az ukrán nép elleni könyörtelen orosz támadásokkal szemben

    – írta Brink nagykövet az X közösségi médiaplatformon csütörtök este.

    Amint arról előző nap beszámoltunk, az amerikai külügyminisztérium engedélyezte a Hawk légvédelmi rendszerek karbantartásához és korszerűsítéséhez szükséges pótalkatrészek sürgősségi értékesítését 138 millió dollár értékben Ukrajnának.

    „Az Egyesült Államok külügyminisztériuma engedélyezi a Foreign Military Sales program keretében a Hawk III. fázisú rakétarendszer támogatására szolgáló áruk sürgősségi szállítását Ukrajnának 138 millió dollár becsült értékben” – közölte a külügyminisztérium az X közösségi médiaplatformon közzétett közleményében.

  • Az NPC Ukrenergo arra kérte a fogyasztókat, hogy csökkentsék az energiafogyasztást az esti órákban, mivel az ukrán villamosenergia-rendszerben jelentős károkat okoztak az ellenséges tömeges támadások – írta meg az Interfax.

    Különösen nagy szükség van a fogyasztás csökkentésére az esti órákban, amikor 19 és 22 óra között a legnagyobb a kereslet. Kérjük, hogy ebben az időszakban ne kapcsolják be a nagy teljesítményű elektromos készülékeket, vagy használják azokat felváltva

    – áll a vállalat csütörtök esti közleményében.

    Az NPC szerint a hő- és vízerőműveket különösen súlyosan érintette az ukrajnai áramtermelés ellen idén elkövetett három támadás.

    Fő szerepük az energiarendszerben az, hogy képesek legyenek gyorsan növelni az áramtermelést reggel és este, amikor a fogyasztás rohamosan nő. Ma néhányuk ezt nem tudja megtenni az orosz terroristák által okozott pusztítás miatt

    – magyarázta az Ukrenergo.

    Mint arról beszámoltunk, április 11-én reggel orosz rakéták és drónok által végrehajtott nagyszabású kombinált támadás megrongálta az Ukrenergo alállomásait és termelőberendezéseit Odessza, Harkiv, Zaporizzsja, Lviv és Kijev régiókban. Andrij Gota, a Centrenergo felügyelőbizottságának elnöke szerint az orosz csapatok különösen a Tripilja hőerőművet rombolták le teljesen.

  • Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!