2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország 2
Albánia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Szlovák Határrendőrség állítása szerint 2024 eleje óta 2023 azonos időszakához képest megnőtt az illegális határátlépő férfiak száma Ukrajna irányából, ami egybeesik a mozgósítás megerősítését célzó új törvény elfogadásáról szóló vitákkal.

    Agnes Kopernická, a szlovák határrendőrség szóvivője az AFP-nek adott interjújában elmondta: május első hetében 45 férfit tartóztattak fel a zöldhatáron. A tavalyi év azonos időszakában ez a szám négy volt.

    2024 első négy hónapjában a szlovák határőrök 338 ukrán férfit vettek őrizetbe és engedtek szabadon, szemben a 2023-as év azonos időszakában, amikor ez a szám 166 volt.

    A szlovák határrendészet képviselője hangsúlyozza, hogy a határt illegálisan átlépő ukrán férfiakat őrizetbe veszik, tartózkodási engedélyt kapnak, majd szabadon engedik őket.

    A háború kezdete óta egyetlen esetben sem fordult elő, hogy Szlovákiából Ukrajnába visszavezényeltek volna bevándorlókat − mondta, hozzátéve, hogy egy alkalommal egy ukrán határőr is fegyver nélkül, civil ruhában lépett át a határon.

  • A nyugati hírszerzés szerint Oroszország fokozni készül az Ukrajna elleni légi- és szárazföldi támadásait, hogy kihasználja azt az időt, amíg Kijev elegendő fegyverhez és lőszerhez jut a nemrég jóváhagyott amerikai katonai segélycsomagból − írja az Ukrajinszka Pravda a CNN-re hivatkozva.

    Az amerikai lap hírszerzési forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az oroszok kihasználnák azt az időablakot, amíg Ukrajna nem kapja meg Washingtontól a számukra létfontosságú anyagi támogatást, és megpróbálja a maga javára fordítani a helyzetet a fronton.

    A lap informátorai elismerik, hogy a hónapok óta késlekedő amerikai segítség valódi veszteségeket okozott az ukrán erőknek a harctéren, ez egyaránt jelent területi és humánerőforrás-veszteséget is.

    A CNN megjegyzi, minden jel arra utal, hogy a nyár elején Moszkva nagyszabású offenzívát indít, miközben folytatódik a részleges mozgósítás Oroszország területén.

    A lap emlékeztet, hogy nemrég egy amerikai tisztviselő arról beszélt nekik, hogy a támogatás megérkezése után is a legjobb forgatókönyv a frontvonal megtartása lesz.

  • Az ukrajnai háború kezdete óta Kijev mintegy 45 millió euró közvetlen költségvetési támogatást kapott Svédországtól − számolt be az ukrán pénzügyminisztérium.

    A svéd kormány támogatása és szolidaritása a teljes körű invázió első napjai óta rendkívül fontos Ukrajna számára. Ez vonatkozik a pénzügyi, katonai és humanitárius segélyre

    − mondta Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a svéd parlamenti képviselőkkel folytatott találkozón.

    Hozzátette: meggyőződése, hogy partnerségük további fejlesztése segít Ukrajna pénzügyi fenntarthatóságának megerősítésében és makrogazdasági stabilitásának fenntartásában, „Svédország tapasztalata az európai integrációs folyamatban pedig jelentősen hozzájárul Ukrajna EU-hoz vezető útjához”.

  • Németország 45 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának az energetika helyreállítására − számolt be az ukrán energiaügyi minisztérium sajtószolgálata.

    „Az erre vonatkozó dokumentumot Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke és a KfW német fejlesztési bank vezetősége írta alá” − áll a közleményben.

    A KfW német fejlesztési bank támogatásának köszönhetően az Ukrenergo a háború alatt több mint 177 millió euró hitelt és támogatást nyert a villamosenergetikai hálózat helyreállítására és fejlesztésére.

  • A Pentagon Elon Musk amerikai üzletember SpaceX nevű cégével közösen megakadályozta, hogy az oroszok engedély nélkül használják a Starlink internetes terminálokat a harctéren − jelentette be az amerikai űrpolitikáért felelős védelmiminiszter-helyettes, John Plumb.

    A Bloomberg beszámolója szerint a helyettes miniszter elmondta, a Pentagon aktívan részt vett az ukrán kormánnyal és a SpaceX-szel való együttműködésben, hogy fellépjenek a Starlink-terminálok orosz erők általi illegális használata ellen.

    Eddig sikeresen ellenálltunk az orosz használatnak, de biztos vagyok benne, hogy Moszkva továbbra is megpróbálja majd megtalálni a Starlink és más kereskedelmi kommunikációs rendszerek használatának módját. Ez továbbra is probléma lesz

    − fogalmazott Plumb.

  • Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette, hogy három HIMARS rakétavetőt kíván vásárolni az Egyesült Államoktól és átadni Ukrajnának. A miniszter május 9-ei washingtoni látogatásán újságíróknak elmondta, 

    az amerikaiakkal együttműködve három HIMARS rakétavetőt fogunk vásárolni Ukrajna számára. Ezek az amerikai fegyveres erőktől érkeznek majd, és mi fizetjük őket.

    Megjegyezte, fontos, hogy a NATO támogassa Ukrajnát, ugyanis Putyin győzelme „az egész világon elszabadíthatja az autokrata erőket”.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!