2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Erik Tomás munkaügyi miniszter a Biztonsági Tanács ülése előtt azt mondta: a Robert Fico állapotáról közölt információk a körülményekhez képest kissé optimisták – írja a Napunk.

    Az nem derült ki egyértelműen, hogy mely információkat tartja a tárcavezető optimistának. Esetleg arra utalhatott, hogy legutóbb a kormányfő helyettese, Robert Kalinák azt mondta: a miniszterelnök nagyon súlyos, de stabil állapotban van.

    Erik Tomás nyilatkozatával egybevághat az, hogy a szlovák sajtóban volt olyan infó is korábban, amely szerint a miniszterelnök – a korábbi közlések ellenére – még mindig életveszélyben van

    A miniszter azzal kapcsolatban sem fogalmazott egyértelműen az ülés előtt, hogy a kormányfő védelmét ellátó testőröket felelősségre vonják-e. Mindössze annyit mondott: „mindent objektíven ki kell vizsgálni”.

    Mindeközben 11.30-kor Zuzana Caputova szlovák elnök és a nemrég megválasztott (de hivatalba még nem lépett) új államfő, Peter Pellegrini közös sajtótájékoztatót tartanak. A részletekről hamarosan beszámolunk. 

  • Juraj Cintula azt mondta a rendőröknek, hogy ártani akart Robert Ficónak, de megölni nem akarta – közölte a TV Markíza.

    Előzőleg írtunk arról, hogy a nyomozó hatóság vádemelést javasolt a támadó ellen. A csatorna szerint Cintula időközben elmondta a rendőröknek, hogy a támadást néhány nappal korábban tervezte meg, és sérülést akart okozni Ficónak, de megölni nem akarta.

    A TV Markíza közölte azt is, hogy a fegyver, amelyet a támadó használt, már több mint 30 éve volt legálisan a birtokában (azt már korábban is tudni lehetett, hogy legálisan birtokolt fegyverrel követte el az akciót).

    A szlovák kormányfő támadója már a minap is beszélt indítékairól.

  • A szlovák nyomozóhatóság eljárást indított Juraj Cintulával szemben – közölte a TV Markíza.

    A beszámoló szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) védett személy elleni, bosszúból elkövetett, előre kitervelt emberölési kísérlet miatt indított eljárást a támadóval szemben. A nyomozók szerint 

    A GYILKOSSÁGI KÍSÉRLET INDÍTÉKA A JELENLEGI KORMÁNY POLITIKÁJÁVAL, ÉS A KORMÁNY ÁLTAL VÉGREHAJTOTT VAGY TERVEZETT VÁLTOZTATÁSOKKAL VALÓ EGYET NEM ÉRTÉS VOLT (amiről cintula korábban beszélt is).

    A csatorna azt is közölte, hogy a rendőrök a támadás helyszínén este 11 óráig vizsgálódtak, centiméterről centiméterre mindent átnéztek. Cintula autójában is nyomot/nyomokat találtak, ezért vitték el a járművet (a mobiltelefonját is megtalálták a kocsiban, azt szintén lefoglalták).

    Közölték azt is, hogy Cintula feleségét elsősorban a saját biztonsága érdekében vitték el a minap a rendőrök (hogy rajta ne állhassanak bosszút a merénylet miatt). Hozzátették: úgy tudják, hogy 

    a férfit tegnap este óta a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyitra városában lévő börtönében őrzik, az éjszakát is egy cellában töltötte.

    Ha bűnösnek találják, akkor Cintula minimum 25 év börtönbüntetéssel néz szembe, de akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik.

  • A szlovák TV Joj közölte, hogy szerda este a támadót, Juraj Cintulát az autójához vitték, miután elfogták.

    A csatorna szerint a merénylő egész nap Nyitrabányán tartózkodott. Elfogása után a rendőrök az autójához kísérték, amiről a csatorna egy videórészletet is megosztott (ez 0:24-nél látható alább). 

    A TV Joj szerint az autót először keresőkutyával vizsgáltatták át, mert arra gyanakodtak, hogy robbanószer lehet benne. Később egy szakember is átfésülte a járművet.

    Egyelőre nincs információ arról, hogy bármilyen robbanóeszközt találtak volna az autóban. A TV Joj úgy tudja, hogy a kocsit Garamszentkeresztre szállítják át a rendőrök.

  • A Markíza TV osztott meg egy felvételt arról, hogy Juraj Cintula már egy április 24-i tüntetésen is részt vett. A szóban forgó részlet alább is megtekinthető, Cintula 0:12-nél látszik először tisztán a videóban.

    A pár héttel ezelőtti demonstrációra Alsókorompán került sor, ahol Robert Ficóék épp kormányülést tartottak. A helyszínen pár tucatnyi tüntető gyűlt össze, akik olyan szlogeneket kiabáltak, hogy „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!” vagy „Elég volt Ficóbóll”.

    A tüntetésen előkerültek a szlovák közmédiát, az RTVS-t támogató transzparensek is (Fico kormánya jelentősen átalakítaná az állami médiaszolgáltatót). A megmozdulás idején a szlovák közmédiában gyásznapot hirdettek, erről korábban írtunk is. 

  • „Lehetetlen megfelelően kifejező szavakat találni a történtekre. Egyszerűen ilyenek nem léteznek. A mai nap a kudarcról szól. Emberi kudarcot szenvedni azzal, hogy másnak az életére törnek, megengedhetetlen. A kormányelnöknek sok erőt, mielőbbi gyógyulást kívánok” – nyilatkozta a közösségi oldalon tegnap, a késő esti órákban Ján Krtík, Léva polgármestere az Új Szónak. 

    Mint mondta, a lévai lakosok többsége megdöbbent a hír hallatán, hogy a támadó a városukból származó, aránylag ismert személy, a 71 éves Juraj Cintula. Hozzátette: a város vezetése a továbbiakban nem kíván nyilatkozni a történtekkel kapcsolatban a jelenleg is zajló rendőri vizsgálatok miatt.

    Az Új Szó arról is értesült nem hivatalos forrásokból, hogy szerda este 21 óra körül csaknem két órán át házkutatást tartottak a rendőrök a lévai Cintula család lakásán.

    személyes holmikat foglaltak le tőlük, és a feleségét bevitték kihallgatásra.

    Az elkövetőről azt is megtudta az Új Szó, hogy a felesége és ő is pedagógusként dolgozott korábban. Két gyermeket neveltek fel, egy fiút és egy lányt, a fia fotósként a könyveit egészítette ki alkotásaival.

    Hozzátették: Juraj Cintula több alkalommal járt a lévai levéltárban, és kutatásokat is végzett. A levéltárban szerény, visszafogott emberként ismerték meg a lap szerint. Másrészt viszont saját magát bizonyos értelemben rebellisnek tartotta, és költőként többször úgy nyilatkozott, hogy amit nem tehet meg a valóságban, azt versben mondja el.

    2019-ben, a Fragmenty plus kötete ünnepi bemutatásán a következőképpen jellemezték őt. „Nyugtalan lelke van, mint ahogyan oly sokunknak. Odabenn forr benne valami, holott a legszívesebben kiáltana, érzéseit szavakba önti a jövő generációja számára” – állt a levice.online könyvbemutató írásában. Az Új Szó végül azt is hozzátette, hogy a közösségi oldalakon a szerdai merénylet óta több felvételt és hozzászólást is töröltek Cintulával kapcsolatban. 

  • Dusan Ondrusek pszichológus és mediátor a Denník N megkeresésére azt mondta: az, hogy a két kormánypárt, az SNS és a Smer politikusai sajtóközleményeikben az ellenzéket és az ellenzéki szavazókat okolják a Robert Fico elleni merénylet miatt, nem helyes.

    Az ilyen állítások felelőtlenek, és még inkább eszkalálják a helyzetet. „A társadalom két részre osztása és egymás hibáztatása azért, hogy ki mit tett, nem segít. Ahogyan az olyan bombasztikus kijelentések sem segítenek, mint hogy »politikai háború kezdődött«” – mondta Ondrusek.

    Hozzátette: jó jelnek tartaná, ha a politikusok most közös álláspontra helyezkednének a merénylettel kapcsolatban. „Ez megfelelő jelzésnek tűnne számomra. Azt üzenné, hogy vannak fontosabb dolgok is számunkra, mint a kölcsönös viták és egymás hibáztatása. De ehhez óriási érettség kell, és ezt még nem látom a szlovák politikai térben” – fogalmazott a pszichológus, aki maga is elítélte a támadást. 

  • A brüsszeli Euractiv hírportál közölte: a miniszterelnök lelövése példa nélküli esemény Szlovákia történelmében, és az Európai Unió más országaiban sem fordult elő hasonló közel négy évtizede – írja az Új Szó.

    Az Euractiv emlékeztetett arra, hogy legutóbb 38 évvel ezelőtt, 1986-ban volt példa egy kormányfő elleni merényletre, amikor Olof Palme svéd miniszterelnököt találta el egy golyó. A merénylet – amelynek háttere mindmáig nem teljesen tisztázott – akkor tragikusan végződött, Palme életét vesztette. 

    Az utóbbi évekből a mostani incidenshez hasonló legközelebbi esemény Abe Sinzó egykori japán kormányfő meggyilkolása volt (bár Sinzó már nem volt hivatalban a merénylet idején).

    Pontosítás: a fenti infókat valójában az Euractiv szlovák oldala közölte, és az információ pontatlan volt. A portál uniós ország miniszterelnökeként emlegeti Olof Palmét, de Svédország a merénylet idején még nem volt az EU tagja.

    Egy olvasónk felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egész  Európát nézzük, akkor ennél közelebbi fejlemény volt Zoran Gyingyics szerb kormányfő 2003-ban történt meggyilkolása – a szerk. 

  • Robert Fico nagyon súlyos, de stabil állapotban van – derült ki egy csütörtök reggeli sajtótájékoztatón, amelyet Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes tartott. 

    Az orvosok „jelenleg további intézkedéseket tesznek az állapotának javítása érdekében” – mondta Kalinák a Denník N szerint a besztercebányai kórházban, ahol Ficót ápolják. A miniszterelnök továbbra is a sürgősségi osztályon fekszik, ahol intenzív ellátásban részesül. 

    A kórház igazgatója, Miriam Lapuniková eközben úgy fogalmazott, hogy Ficónak több lőtt sebe is volt.

    Állapota stabilizálódott, de nagyon súlyos

    jelentette ki a besztercebányai kórház igazgatója, aki szerint a kormányfő műtétje öt órán át tartott, és két orvosi csapat végezte (korábban négyórás műtétről írt a szlovák sajtó).

    Robert Kalinák a sajtótájékoztató után Pozsonyba ment, hogy részt vegyen a délelőttre összehívott rendkívüli nemzetbiztonsági ülésen.

    Nemrég írtunk arról is, hogy egy szlovák lap értesülései szerint milyen sérüléseket szenvedett a kormányfő. 

  • Délelőtt 11 órakor, Pozsonyban rendkívüli ülést tart Szlovákia Biztonsági Tanácsa – közölte a TASR állami hírügynökség egy kormányzati tájékoztatásra hivatkozva.

    Arról nem írtak, hogy miről lesz szó az ülésen, de vélhetően az egyik elsődleges téma az lesz, hogy miként történhet meg Robert Fico helyettesítése. Arról, hogy ez miért nyitott kérdés még, itt írtunk bővebben.

  • A pluska.sk (saját információkra hivatkozva) osztott meg részleteket arról, hogy milyen sérülésekkel kellett kezelni Robert Ficót. A portál szerint a kormányfő műtét utáni 24 órája kritikus lesz. 

    Korábban Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter annyit árult el, hogy „az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért”.  

    A Pluska szerint az orvosok Robert Ficónak a hasán, az epigastriumban – azaz a has felső középső részén –, valamint a jobb hypochondriumban –, azaz a has oldalsó részén, a jobb alsó bordánál – voltak lőtt sebei (e két rész megtekinthető például az alábbi ábrázoláson is).

    Ezen kívül kisebb, felszíni sérülések voltak a kormányfő alkarján és a nagylábujján is. Egy ultrahangvizsgálatot is végeztek, amely „folyadékot” mutatott ki a hasüregben a portál szerint, vagyis a kormányfőnek belső vérzése is volt. Ezt állítólag a 4 órás műtét eredményeként sikerült elállítani. Arról, hogy pontosan mely belső szerveket károsította a két lövés, a portál szerint ellentmondásos információk érkeztek. 

    Mindeközben a műtét helyszíne, a Besztercebányai Roosevelt Kórház előtt csütörtök reggel is rendőrök álltak. A sürgősségi osztály előtti területet lezárták, és nem engednek be illetéktelen személyeket – írta az Új Szó egy szlovák sajtóforrásra hivatkozva. 

  • Mint megírtuk, szerdán késő este Tomas Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy a kormányfő túl vagy az életveszélyen. Csütörtök reggel azonban egy szlovák csatorna ezzel ellentétes információt osztott meg.

    TV Markíza egy kórházi forrástól úgy értesült, hogy Robert Fico valójában még mindig életveszélyben van, a többórás műtét ellenére is. Ennél többet a csatorna nem árult el. 

    A fenti információval szemben kormányzati tisztviselők továbbra is azt állítják, hogy a kormányfő állapota már stabil. Csütörtök reggel többek közt Filip Kuffa környezetvédelmi államtitkár is erről írt egy posztjában. 

  • Arról már írtunk a minap, hogy várhatóan Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter veszi át Robert Fico helyét, amíg a kormányfő fel nem épül. Az viszont, hogy pontosan mi mindenben cselekedhet Kalinák, nem egyértelmű a törvények tükrében sem – írta az SME szlovák napilap. 

    A hírportál szerint azt, hogy a miniszterelnököt pontosan mekkora hatáskörben képviselheti a helyettese, magának a kormányfőnek kellene meghatároznia, 

    ugyanis az a törvény, amelyben a kormányfő hatáskörének átruházásáról írnak, nem szabályozza ezt.

    Ráadásul a törvényben az sincs előírva, hogy mi a teendő akkor, ha a miniszterelnök (állapotából kifolyólag) nem képes meghatározni a helyettese hatáskörét. Mindez érintheti például azt is, hogy Fico helyettesének mekkora mozgástere lesz a külpolitikában. 

    A lap arra is kitért, hogy a szlovák politika még nem találkozott olyan helyzettel, amelyben a miniszterelnök hosszú időre cselekvésképtelen maradt. Csak egy hasonló eset volt, de arra előre fel lehetett készülni: 2016-os miniszterelnöksége idején Robert Ficónak volt egy szívműtétje, amikor 2 hétig kórházban feküdt. Akkor Robert Kalinák és Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettesek képviselték őt. 

  • A Denník N szlovák hírportál az éjjel osztott meg egy rövid értesülést arról, hogy Robert Fico egy rövid időre magához tért az életmentő műtét után.

    A szlovák lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte ezt, de ennél többet nem osztottak meg Fico állapotáról. Azt viszont egy másik forrásból, Tomás Taraba környezetvédelmi minisztertől tudni lehet, hogy a miniszterelnök (a legutóbbi információ szerint) már nincs életveszélyes állapotban.

  • A minap egyik cikkünkben röviden már utaltunk arra, hogy a támadó, Juraj Cintula korábban kapcsolatban állt egy oroszbarát szlovák paramilitáris szervezettel.

    A szóban forgó szervezet Slovensky branci (magyarul: Szlovák újoncok) néven fut. A Slovensky brancit a közvélemény egy szélsőjobboldali, oroszpárti félkatonai szervezetként könyvelte el, amely gyakran pozitívan nyilatkozott a putyini Oroszországról, miközben a Nyugatot, az Európai Uniót, a bevándorlókat, a sajtót és a civil szervezeteket támadta.  

    Korábbi hírek szerint

    a szervezet tagjai profi katonáktól is kiképzést kaptak. 

    Juraj Cintula jól látható volt egy 2016-os Facebook-posztjuk fotóján is:

    A lévai költő azt is közölte akkor, hogy mi vonzotta őt ehhez a szervezethez. Egyik okként az „állami parancs nélküli cselekvés képességet”, második okként az „önzetlen buzgalmat” említi. Arról is írt, hogy „migránsok százezrei” érkeznek Európába, és ez a szervezet „hazafiként” meg akarja védeni Szlovákiát a befolyásuktól.

    A támadó egy másik korábbi bejegyzésben arról írt akkor, hogy az állam nem tudja megvédeni a polgárait, ezért a polgároknak maguknak kell megvédeniük a nyilvánosságot, mielőtt az „megtelik bűnöző elemekkel”. A Slovensky branci végül 2022 őszén jelentette be, hogy megszűnik – írta a Denník N.

  • Hamran István, Szlovákia korábbi országos rendőrfőnöke a Denník N-nek azt mondta: ami a merénylet idején történt, az egyértelmű kudarc volt Robert Fico biztonsági őrei részéről. 

    Hamran (aki az előző kormány idején töltötte be a tisztséget, most pedig EP-képviselőjelöltként méretteti meg magát a választáson) meglepőnek nevezte azt, amint a biztonsági őrök eljártak azt követően, hogy a merénylő rálőtt Robert Ficóra (mindez egy korábbi videón látható).

    Káosz volt, ez nyilvánvaló, és ez kudarc. Azonnal be kellett volna tenniük a miniszterelnököt a kocsiba, és el kellett volna hajtaniuk vele. Abban a pillanatban nem lehet tudni, hogy van-e még több támadó. A lehető leghamarabb biztonságba kell helyezni a védett személyt

    – mondta Hamran István, aki korábban az alkotmányos tisztségviselők és diplomáciai képviseletek védelmét ellátó hivatalnál is dolgozott. 

    A volt rendőrfőnök azt is megjegyezte: „Ha nem tévedek, maga Fico úr beszélt néhány hete arról a fenyegetésről, hogy valaki lelőhet politikusokat. Kérdezem, hogyan elemezték ezeket a fenyegetéseket, ki értékelte őket?” Továbbá azt is szóvá tette, hogy szerinte az állambiztonság vezetője most a Hang – Szociáldemokrácia (Hlas) párt egyik civil tisztviselője lett, és ez nem helyes.

  • A miniszterelnök elleni támadás a feszültségek eszkalálódását okozhatja, egy ilyen cselekmény motivációja ráadásul változó lehet – mondta Eva Klimová pszichológus, a Szlovák Pszichológusok Kamarájának korábbi vezetője a felvidéki Új Szó szerint. 

    Feltételezem, hogy mindenki különböző véleménnyel lesz az esetről, és egymást fogják hibáztatni. A különböző véleményen lévő csoportok közt pedig csak növekszik majd a feszültség

    – magyarázta a szakértő.  

    Szerinte az a fontos, hogy a cselekményt kellőképpen kivizsgálják és az elkövetőt megbüntessék. „Ha nem büntetik meg kellőképpen, az utat mutat más embereknek, akik hasonlót akarnak elkövetni” – fűzte hozzá.

    Megjegyezte azt is, hogy az ilyen cselekmények motivációi különbözőek lehetnek: „Lehet személyes ok, ha például valami rossz történt az illető életében, amit egy környezetében lévő személyhez köt. Lehet hosszú távú frusztráció, például amiatt, hogy Szlovákiában jelenleg nem a legjobbak az életkörülmények.” De az okok közt lehet a bosszúvágy is, vagy az igény, hogy felfigyeljenek az illetőre. Ugyanakkor hangsúlyozta: semmi sem jogos indok az ilyen tettekre. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Szerdán meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt, a kormányfőt életveszélyes állapotban vitték kórházba. Az ügy legújabb fejleményeiről ebben a percről percre cikkünkben számolunk be csütörtökön. 

    Az előző napi történésekről ezekben a cikkekben olvashat:

    Hamarosan jelentkezünk az újabb információkkal.