Kemény üzenetet küldött Orbán Viktornak egy régi ellenfele

2024.07.04. 14:16
Orbán Viktor régi politikai ellenfele, Jean-Claude Juncker fogalmazott meg kritikus véleményt a magyar kormányfőről és új EP-frakciójáról. Az Európai Bizottság korábbi elnöke elmondta, hogy a Patrióták Európáért pártszövetség helyzetét „maximálisan kényelmetlenné” szeretné tenni az Európai Parlamentben.

Ahogy az Index beszámolt róla, az alapítók szándéka szerint akár a harmadik legerősebb európai parlamenti képviselőcsoporttá is válhat a Patrióták Európáért elnevezésű új politikai formáció. Létrehozását vasárnap délelőtt Bécsben jelentette be Orbán Viktor magyar kormányfő, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis, a cseh ANO párt vezetője. Orbán Viktor korábban úgy nyilatkozott, hogy egy olyan politikai formációt hoznak létre, ami „hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz”. 

A magyar miniszterelnök új pártszövetségére Jean-Claude Juncker is reagált. Az Európai Bizottság korábbi elnöke a Politicónak adott interjúban azt mondta, hogy

„maximálisan kényelmetlenné” szeretné tenni a helyzetét Orbán Viktor új „szélsőjobboldali” politikai csoportjának.

Hozzátette, hogy az új EP-frakció alig lesz hatással az Európai Tanácsra. Orbán Viktor soros EU-elnökségével kapcsolatban kiemelte, hogy nem lehet nagy a befolyása, ha akadályozni próbálja a dolgokat, nem pedig előrevinni őket.

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság egyik legbefolyásosabb politikusának számít. Saját bevallása szerint projektjei és a parlamenti képviselők miatt hetente kétszer is bejár az intézmény székhelyére.

„Helló, diktátor”

Mint írtuk, Jean-Claude Juncker többször is kritikus véleményt fogalmazott meg a magyar kormányfőről. Az egyik legnagyobb visszhangot az váltotta ki a sajtóban, amikor 2015-ben, még az Európai Bizottság elnökeként „Helló, diktátor” megszólítással köszöntötte Orbán Viktort. A politikus később azt is elárulta, hogy a magánbeszélgetéseken évek óta diktátornak nevezi a magyar miniszterelnököt, aki állítólag csak nevetni szokott ezen. 

Jean-Claude Juncker később olyan véleményt is megfogalmazott, hogy ha „mindenki olyan önzően és nacionalistán viselkedne, mint Orbán, akkor többé nem lenne EU”. A két politikus kapcsolatát tovább rontotta, hogy Jean-Claude Juncker 2019-ben a magyar kormány plakátkampányára is felkerült Soros György mellé. 

Jean-Claude Juncker ellenzi az Európai Néppárt és Giorgia Meloni közeledését

A luxemburgi politikus a Politicónak adott interjúban arra is kitért, hogy rossz ötletnek tartja az Európai Néppárt és a Giorgia Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) koalícióját csak azért, hogy Ursula von der Leyennek biztosítsák az újraválasztását. Javaslata szerint az EPP-nek inkább a Zöldekkel kellene megegyeznie.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban elmondta, hogy még nem nézte meg a múlt heti televíziós vitát. Joe Biden mellett érvelve úgy fogalmazott, hogy szerinte egy bizonyos kor felett is lehet jó munkát végezni. Példaként Konrad Adenauert említette, aki 1949-ben 73 évesen lett Németország kancellárja. Jean-Claude Juncker bírálta Donal Trumpot, mivel szerinte a volt elnök mindig azt hitte, hogy az „Európai Unió az Egyesült Államok ellensége”.

A kérdések között a brexit is felmerült. Jean-Claude Juncker úgy látja, hogy az Egyesült Királyság már nem tudna újra csatlakoznia az EU-hoz, ráadásul egyetlen brit politikai párt sem támogatná az ötletet. Hozzátette, hogy a brexitnek éppen olyan következményei lettek, mint amilyeneket előre megjósoltak. Viccesen megjegyezte, hogy talán egy-két évszázad múlva ismét EU-tagok lehetnek.