Ennyibe kerül a háború Ukrajnának naponta

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2024.07.30. 06:07
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Donald Trump esetleges elnöksége nemcsak a fegyverszállítások leállításával és területi engedmények kikényszerítésével fenyegeti Ukrajnát, hanem azzal is, hogy semleges státusz deklarálására kényszerítik az országot. Ez utóbbi valószínűleg a Kreml legjobban áhított célja – írta meg a Financial Times. A portál megjegyzi, hogy Ukrajna semlegessé tételének célját júniusban J. D. Vance szenátor hangoztatta, akit Trump alelnökként szeretne látni, ha megnyeri a választást.

    Nyilvánvaló, hogy Oroszország most egy kasztrált Ukrajnát akar, amely nem tudja megfelelően megvédeni magát. Továbbra is meg akarja hódítani Ukrajnát. És ezt nem fogjuk hagyni

    – magyarázta az oroszok célját Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan.

    Ukrajna semleges státuszát és az ukrán hadsereg de facto feloszlatását követelte Oroszország az úgynevezett békemegállapodás tervezetében 2022 tavaszán. „Azt kérték, hogy a fegyvereket olyan raktárakba tegyük, amelyeket ők fognak őrizni. És teljes vétójogot akarnak a külpolitikánk felett” – írta le az orosz követelések lényegét egy ukrán tisztviselő, akinek nevét az FT nem nevezi meg.

    A portál szerzője megjegyzi, hogy az ukránok tisztában vannak az orosz követelések elfogadásának veszélyével, de a semlegességről szóló vita továbbra is aktuális.

    A béke legnagyobb akadálya nem az, hogy Ukrajna mélyen vonakodik területi engedményeket tenni – bár ez is reális. Hanem az a tény, hogy Oroszország továbbra is olyan rendezést fog követelni, amely Ukrajna területének 80 százalékának leigázásával járna, amit nem ellenőriz. Éppen ezért a biztonsági garanciák Ukrajna számára központi szerepet fognak játszani minden jövőbeli béketárgyalásban

    – olvasható a cikkben. Nehéz lenne felvenni Ukrajnát a NATO-ba, amíg Oroszország még mindig megszállva tartja az ország területének egy részét. A modell a hidegháborús Nyugat-Németország lehetne, de kevesen hisznek ebben az opcióban.

    Egy másik elképzelés, amelynek Washingtonban erős támogatói vannak, az „izraeli opció” vagy „sündisznó” opció. Ez azt javasolja, hogy a Nyugat az Ukrajna védelmére vonatkozó hivatalos szerződéses kötelezettségek helyett egyszerűen segítsen Ukrajnának felfegyverkezni, hogy a jövőben saját maga is el tudja hárítani az orosz agressziót.

    De még a »sündisznó« opció is ellentmond Oroszországnak, amely egy kasztrált Ukrajnát követel. Putyin a jelek szerint az amerikai fejleményekre vár. A Biden-kormányzat nem fog beleegyezni Ukrajna kasztrálásába. De a Trump–Vance-adminisztráció talán igen. Amíg az amerikai választások eredménye kétséges, Putyinnak minden oka megvan arra, hogy tovább harcoljon

    – írta a Financial Times.

  • Az orosz csapatok felgyújtottak egy ukrán katonai konvojt a Zaporizzsjai területen lévő Rabotino falu felé vezető úton.

    „Az előrenyomulás előtt a felszerelést az út szélén, az út menti ültetvényeken lévő fák alá rejtették el. A csapások eredményeként megsemmisültek a járművek, felszerelések” – áll a Telegram-csatornán közzétett üzenetben.

    Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveresek egy Telegram-csatornán jelentették be, hogy éjszakai bevetést terveznek Rabotino település térségében. Az orosz hírszerzés látta ezt a publikációt – írja az Aif.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!