új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt éjszaka a légvédelmi rendszerek 11 ukrán drónt semmisítettek meg a Kurszki terület felett, egyet pedig a Belgorodi terület felett lőttek le – közölte az orosz védelmi tárca a Kommerszant szerint.

    Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója azt is közölte, hogy Szudzsa városánál tüzérségi csapások is történtek, amelyekben öt ember (köztük három kiskorú) megsérült, valamint hat lakóépület is megrongálódott.

    A megbízott kormányzó később már azt közölte, hogy nőtt a lelőtt drónok száma,

    és a reggeli órákig összesen 26 ukrán drónt semmisített meg a légvédelem a régióban. 

    „Tilos megközelíteni vagy megérinteni a drónok roncsát, mivel ez balesetveszélyes. A megtalálásukat a 112-es segélyhívó számon kell jelenteni” – tette hozzá a kormányzó. 

  • A svájci bíróság 13 embert gyanúsít azzal, hogy zsoldosként vettek részt Oroszország ukrajnai háborújában a támadás alatt álló ország oldalán – számolt be a Sztrana Martin Immenhauser katonai igazságszolgáltatási szóvivő nyilatkozata alapján.

    Az eljárás a más országokban való szolgálat tilalmának megsértését vizsgálja. Svájcban a bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztés lehet.

    A 36 éves Jonah Neidhart maga jelentkezett a rendőrségen, és vallomást tett arról, hogy Ukrajna oldalán vett részt a konfliktusban, ezzel nyíltan ellentmondva Svájc semlegességének. 

  • Az ukrán főügyészség arról számolt be, hogy őrizetbe vették a Rivnei Területi Toborzóközpont egyik tisztjét. A komisszárt azzal gyanúsítják, hogy 46 millió hrivnyát sikkasztott el, valamint többeknek segített kibújni a kötelező katonai szolgálat alól.

    Az egykori tisztviselő ellen már indult eljárás, akkor szintén 46 millió hrivnya értékű illegális meggazdagodás, valamint tekintéllyel való visszaélés és rablás gyanúja miatt nyomoztak utána. Az előzetes letartóztatásról jelenleg döntenek – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

  • Az ukrajnai fronton egy másik kötelező eszköz az ellenséges drónok észlelésére szolgáló detektorok voltak. Ezek nélkül rendkívül nehéz észrevenni a közeledő veszélyt − írja a Foreign Policy, melyet az Unian szemlézett. 

    Mint írták, most, hogy a front telített drónokkal, az ellenség időben történő észlelése gyakran élet-halál kérdése. Több mint 50 ukrán cég foglalkozik elektronikus hadviselési berendezések gyártásával, köztük olyan detektorokkal, amelyek egy drón jelenlétét tudják meghatározni a közelben.

    Különösen a Cukorok nevű dróndetektor tett szert népszerűségre az ukrán fegyveres erők körében, amely hangosan sípol, amikor egy drón belép az észlelési zónába, így a katonáknak idejük van arra, hogy elfussanak a rádiójel-zavaró állomáshoz és bekapcsolják.

    „Elképesztő, mert olyan olcsó és egyszerű” − mondta a detektorral kapcsolatban a jelenleg a Donbászban állomásozó aknavetődandár egyik tagja. De sajnos az ilyen eszközöket még mindig nehéz beszerezni.

    Úgy gondolom, hogy a kereslet legalább tízszer akkora, mint amit biztosítani tudunk, őszintén szólva, akár ötvenszer nagyobb is lehet

    – mondta Bohdan Danilov. Ugyanezt állítja a Cukorok fejlesztője, Dmitrij Szelin Londonban élő, ukrán szoftvermérnök. Szerinte az alkatrészellátásban fennakadások vannak, a kereslet pedig jelentősen meghaladja a gyártók lehetőségeit.

    Külön probléma az újítások gyors elavulása, mivel a fronton állandó verseny folyik az ellenséges védelem megkerüléséért és a támadófegyverek semlegesítéséért. Például a GPS-navigáció, amelytől minden NATO precíziós fegyver függ, de facto elavult, és nem nyújt előnyt.

    A dróndetektorok növekvő népszerűsége 2023 végén a csúcstechnológiás hadviselés realitásaihoz való alkalmazkodás következő fordulójának megnyilvánulása is lett. A drónok állandó fenyegetése miatt szükség volt egy kis méretű detektorra, amelyet bármely katona használhat a pontosabb és megbízhatóbb, de egyben bonyolultabb spektrumanalizátorok által megkívánt kiképzés nélkül is.

  • Nemkívánatos szervezetté minősítették Oroszországban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt holdudvarába tartozó Konrad Adenauer Alapítványt – közölte hétfőn az orosz főügyészség Moszkvában.

    A tájékoztatás szerint az alapítvány ugyan az európai egység támogatását tűzte ki célul, a gyakorlatban azonban „nyíltan provokatív jelleget öltött, amely a kapcsolatok elmérgesítésére irányul Oroszország és a Nyugat országai között – indokolta a vádhatóság a lényegében betiltással felérő intézkedését.

    Az alapítvány továbbá olyan anyagokat terjeszt, amelyek Oroszország vezetését, politikáját és törvényes szerveit próbálják lejáratni, illetve a „barátságtalan államok” Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos álláspontját képviseli – szögezte le az orosz főügyészség.

    Hangsúlyozta egyben, hogy a Konrad Adenauer Alapítvány információs politikája Oroszország politikai és gazdasági elszigetelését szorgalmazza a nemzetközi színtéren, ezenfelül „a különleges katonai művelet” alá eső régiókban az ellenállást próbálja erősíteni.

    Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország több külföldi szervezetet is nemkívánatosnak minősített, köztük alapítványokat és a nemzetközi hírű Német Történeti Intézetet (DHI). A legtöbb német civil szervezet azonban Ukrajna orosz megtámadása után anélkül is bezárta oroszországi irodáit.

  • Az ukrán hadsereg egy katonaorvosa arról beszélt, hogy egy évtizedig nem tudják majd visszaszerezni a fekete-tengeri félszigetet. A háborút úgy tudják megnyerni, hogy előnybe kerülnek az agresszorral szemben – mondta az „Ulf” egészségügyi szolgálat vezetője a hadsereg 59. gépesített gyalogsági egységében – írja a Sztrana.

    Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij korábban brit újságíróknak a Krím visszafoglalásának terveiről beszélt. Nemrég azonban az oroszok előrenyomultak Pokrovszkij irányában, ami komoly fenyegetést jelent. Emellett a donyecki térségben is folyamatosan légicsapásokat mér Vlagyimir Putyin hadserege az ukrán lakosokra.

  • A háború okozta fokozott veszélyeztetettség miatt a koordinációs központ úgy döntött, hogy a Donyecki terület több városából és falujából kényszerű evakuálást hajt végre a gyermekek számára – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lépés összefüggésben állhat azzal, hogy már a hétvégén is bejelentették: több településről kimenekítik a kiskorúakat ebben a régióban.

    A döntést a hadiállapot alatt álló lakosság kötelező evakuálásáról szóló koordinációs parancsnokság tagjai fogadták el az Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes által vezetett ülésen.

    A gyermekeket szüleikkel vagy más törvényes képviselőikkel együtt evakuálják. A kitelepítés a Donyecki terület Pokrovszki és Kramatorszki járásainak településeiről biztonságos régiókba történik majd.

    Vadim Filaskin, a régió kormányzója elmondta, hogy a gyerekeket Mirnohrad városából, valamint Marinyivka, Mihajlivka, Liszivka és Novohrogyivka településekről, Prominy, Moszkovszke, Balahan, Mikolajivka, Miroljubivka, Malinyivka és Novoekonomicsne falvakból, valamint Konsztantyinopolszke és Osztrovszke településekről viszik el. Szelidove településről erőszakkal is evakuálják a gyerekeket, ha szükséges. 

    Ezenkívül a Donyecki Terület Technogén és Környezetvédelmi Biztonsági és Vészhelyzeti Regionális Bizottságának ülésén úgy döntöttek, hogy a frontvonaltól 10 kilométeres körzetben lévő településekről kényszerű evakuálást hajtanak végre a gyermekek számára.

    Az evakuálást 60 napon belül tervezik végrehajtani. Az evakuálás megkönnyítésére egy befogadóközpontot hoztak létre. A jelentések szerint a biztonságosabb régiókban az evakuált gyermekek és kísérőik ingyenes szállást, humanitárius segítséget és pszichológiai támogatást kapnak.

  • Tisztelt Olvasóink!

    Kezdetét veszi az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Megkongatták a vészharangot, Ukrajna a vesztés szélén áll;
    • Jöhetnek az újabb nukleáris rakéták: vészjósló kijelentést tett az orosz külügyminiszter-helyettes;
    • Kadirov szerint „a sátáni Európa mindent megtesz, hogy Ukrajnán keresztül tönkretegye Oroszországot”;
    • Egyre inkább előrenyomulnak az oroszok, egy fontos ukrán várost foglalhat el Putyin hadserege;
    • A világ első drónparancsnoka Warhammer-figurákat festeget, amikor nem tűzparancsot ad.

    Tartsanak velünk ma is!