új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Júliusban összesen több drónt használtak az ukrán fegyveres erők, mint az oroszok – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este, majd köszönetet mondott a katonáknak, különösen azoknak, akik a drónokat kezelik.

    Ez egy fenntartható tendencia kell hogy legyen a fronton – vélekedett. Hozzátette, hogy ez minden dróntípusra igaz kell legyen, beleértve a nagy hatótávolságú drónokat is, amelyek – mint mondta –

    már most stratégiai szempontból befolyásolják a háborút. Befolyásolják Ukrajna érdekeit.

    Az ukrán elnök úgy látja, hogy országa előnyére a drónok segítségével tehetnek szert, és ez „elhozhatja a háború igazságos befejezését”. Zelenszkij elmondta, hogy idén már egymillió drónra kötöttek szerződést gyártóinkkal, de az év végére ez a szám még több lesz.

    „Most nem árulunk el minden részletet, de a dróngyártási kapacitásunk egyre nagyobb” – jelentette ki sejtelmesen. Megjegyezte azt is, hogy a főparancsnokság ülésén döntés született a rakétaprogram finanszírozásának növeléséről.

  • Oroszország Kurszki megyéjéből meghiúsított ukrán betörési kísérletet, a belgorodi régióból pedig halálos dróntámadást jelentettek kedd reggel a helyi hatóságok.

    Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a reggeli órákban a 22. ukrán gépesített dandár nagyjából 300 fős alakulata 11 harckocsi és 20 páncélozott jármű támogatásával megtámadta az orosz határt a kurszki Nyikolajevo-Darino és Olesnya térségében. A minisztérium hozzátette, hogy a határon állomásozó orosz katonai egységek és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőregységei verték vissza a támadást, és tartalékos csapatok formájában erősítést is küldtek.

    A tárca legfrissebb összesítése szerint az orosz légierő az ukrán csapatok tíz páncélozott járművét és hat tankját megsemmisítette.

    A moszkvai minisztérium időközben közölte, hogy az ukrán diverzáns-felderítő alakulat veszteségeket szenvedett és visszavonult saját területére. „Ma az ellenség újabb kísérletet tett arra, hogy betörjön az Oroszországi Föderáció Kurszk megyéjének területére. Tüzérségi tűzzel, a légierő csapásaival és drónok bevetésével vereséget mértek rá. Veszteségeket szenvedve a diverzáns-felderítő csoport visszavonult saját területére” – ismertette a tárca, amely felvételt is közzétett a harcokról.

    Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület ideiglenes kormányzója korábban arról számolt be, hogy a katonaság és az FSZB határőr egységei megakadályozták, hogy az ukrán fegyveres erők csapatai áttörjék a határt. Az orosz hatóságokkal kapcsolatban álló Mash Telegram-csatorna szerint mintegy száz ukrán katona próbálta meg átlépni a határt Szudzsa körzetében.

    Az FSZB ukrán fegyveres provokációról beszélt.

    Szmirnov tájékoztatása szerint az ukrán erők tüzérséggel is lőtték a megyét, ami miatt – legfrissebb értesülések szerint – ketten életüket vesztették. Egy nő az ágyúzás következtében halt meg Szudzsában, egy kisbuszt vezető férfi pedig dróncsapás áldozata lett Nyihajevka falu határában. A régióban 13-an sebesültek meg összesen.

    A határ menti helyzet továbbra is bonyolult, de védőink sikeresen dolgoznak az ellenség megsemmisítésén

    – jelentette ki Szmirnov.

    Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy ukrán tüzérségi támadás érte Kolotyilovka és Repjahovka településeket, ahol többen megsebesültek, és károk is keletkeztek.

    A moszkvai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Belgorodi terület fölött kilenc, a Kurszki terület fölött pedig 13 ukrán drónt semmisített meg a légvédelem kedd hajnalban.

    Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a nap folyamán látogatást tett a kelet-ukrajnai frontvonalakon, és érdemrendeket osztott az orosz térnyerések során magukat kitüntető katonáknak a moszkvai védelmi tárca Telegram-oldalán megjelent videó tanúsága szerint. A minisztérium közleménye szerint Geraszimov a különböző frontszakaszokon kialakult harci helyzetről tájékozódott, illetve harci feladatokat is adott.

    Az ukrán haderőnek az utóbbi hetekben az orosz csapatok előrenyomulása miatt több állást is fel kellett adnia a donyecki régióban.

    Harcok folynak Toreck kisvárosának határában, és az orosz csapatok közelebb kerültek Pokrovszkhoz, valamint a települést Kosztyantinyivkával összekötő úthoz is.

    Június közepe óta mintegy 420 négyzetkilométer került orosz ellenőrzés alá a térségben Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint. A korábbi védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ezen idő alatt az ukrán hadsereg vesztesége 115 ezer fő volt, s több mint háromezer páncélozott haditechnikai eszközét is elvesztette.

  • Erős robbanások rázták meg kedden a Krím félszigetet, az előzetes információk szerint tűz ütött ki az Oktyabrske repülőtér közelében – írja a Telegraf a Krymskiy Viter Telegram-csatorna alapján.

    A reptér területén hatalmas fekete füst szállt fel. A helyszínen néhány órára fel is függesztették a vasúti közlekedést. 

  • Tisztelt Olvasóink!

    Kezdetét veszi az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!