új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombaton meghalt egy férfi, 13 éves lánya pedig kórházba került egy gránátrobbanás után Kijev térségében. A gyermeket lábsérülésekkel vitték kórházba – közölte az ukrán rendőrség az Unian szerint. 

    A Kijevi terület állami sürgősségi szolgálatának közleménye szerint Kalita településen, a Naberezsnaja utcában történt robbanás. 

    „A hívás helyszínére érkezve a mentők megállapították, hogy a lőszerek detonációjának következtében egy 1991-es születésű férfi súlyos sérüléseket szenvedett, és meghalt. Egy 2011-es születésű lány is megsérült, akit kórházba vittek. Az eset körülményeit a bűnüldöző hatóságok vizsgálják” – írták.

  • A július 8-án Ukrajna legnagyobb gyermekkórházára, az Ohmatditra csapást mérő rakétát mindössze hetekkel, de lehet, hogy napokkal a támadás előtt gyártották Oroszországban – jelentette a Conflict Armament Research (CAR) nevű oknyomozó szervezet a Telegraf szerint. 

    A CAR nyomozói július 30-án dokumentálták a maradványokat, és megerősítették a korábbi jelentéseket, miszerint egy Kh–101-es cirkálórakétával indítottak támadást, amely az egyik legmodernebb orosz rakéta. 

    A CAR elemzése, amely a maradványokon lévő nyomok fizikai vizsgálatán alapul, azt mutatja, hogy az Ohmatdit kórházba csapódott rakétát legfeljebb három hónappal a támadás előtt gyártották – de az is lehet, hogy csak nyolc nappal korábban

    – áll a jelentésben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este kommentálta az ukrán fegyveresek oroszországi Kurszki területen végrehajtott hadműveletét.

    Mint az ukrán államfő esti beszédében elmondta, a háború az „agresszor területére" helyeződik át, és e ponton beszélt az „igazságról". Ugyanakkor nem ment részletekbe a kurszki területen zajló offenzívát illetően.

    Hozzátette, hogy az ukrán harci dandárok hatékonyan védik államukat. „Minden irányban, minden ponton összecsapások zajlanak. A Harkivi terület, a Donyecki terület, Pokrovszk, Toreck, Kramatorszk és államunk déli része is háború sújtotta övezet. Mindenütt van miért köszönetet mondani az ukrán katonáknak" – tette hozzá az elnök.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!