új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyában nagy mennyiségű autógumit gyújtottak fel. Erről Telegram-csatornáján számol be Jevgenyij Jevtusenko, a nikopoli területi katonai közigazgatás vezetője vasárnap este – írja az Unian

    Az oroszok nagy mennyiségű autógumit gyújtottak fel a hűtőtoronyban. Talán ez provokáció, vagy kísérlet arra, hogy pánikot keltsenek a közeli településeken. Most az erőmű normál üzemmódban működik, már amennyire ez a megszállás körülményei között lehetséges. Nyugodjanak meg, kérem

    – írta.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reagált az orosz megszállás alatt álló Zaporizzsjai atomerőmű területén keletkezett tűzre, amelyről Telegram-csatornáján egy videót is közzétett. Zelenszkij megjegyezte, hogy „a sugárzási mutatók normálisak, de az általános helyzet, amelyben orosz terroristák tartják ellenőrzésük alatt az atomerőművet, nem lehet normális”.

    „Oroszország a zaporizzsjai atomerőművet az elfoglalás első napja óta pusztán arra használja, hogy zsarolja mind Ukrajnát, mind egész Európát és a világot. Várjuk a világ reakcióját, várjuk a NAÜ reakcióját. Oroszországnak kell ezért felelősséget vállalnia. Csak a zaporizzsjai erőmű feletti ukrán ellenőrzés garantálhatja a teljes biztonságot” – idézte az elnököt az Unian

  • Az Ukrajna ellen az orosz határ menti régiókból indított rakétacsapások „méltányos választ” érdemelnek – mondta Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 11-i videóbeszédében.

    Az orosz erők több mint 50 drónt és négy rakétát lőttek ki Ukrajnára augusztus 10. és 11. között. Egy rakétacsapás Kijev megyében megölt egy apát és négyéves fiát – írja a The Kyiv Independent.

    Az oroszok Voronyezs megyéből indították őket

    –  mondta Zelenszkij a ballisztikus rakétákra utalva.

    Rögzítjük az összes helyet, ahonnan az orosz hadsereg csapást mér, beleértve Belgorod megyét és a Kurszk területet is. ... Minden rakétacsapásra válaszolunk

    – ígérte az ukrán elnök.

  • Az Unian beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök végleg elvesztette a bizalmát a hadseregben, és most már teljes mértékben az FSZB-re támaszkodik. Elemzőkre hivatkozva azt írták, Putyin valószínűleg eltávolította Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt a kurszki védelmi vezetésből.

    A Kreml ugyanis „terrorellenes műveletet” hirdetett három, Ukrajnával szomszédos oroszországi régióban, köztük Kurszkban. Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint ez azt jelenti, hogy

    Putyin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjét, Alekszandr Bortnyikovot nevezte ki Kurszk védelmének vezetésére, akiben a biztonsági erők közül a leginkább megbízik.

    „A Bortnyikov által vezetett terrorellenes művelet bejelentése arra utal, hogy Putyin elégedetlen volt azzal, ahogyan az orosz katonai vezetés kezelte a kurszki régió helyzetét” – véli az ISW. Így az orosz törvények szerint a FSZB-nek, nem pedig a hadseregnek kell vezetniük egy „terrorellenes műveletet”.

    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egy augusztus 7-i találkozón azt hazudta Putyinnak, hogy csapatai hatékonyan ellenőrzik a helyzetet, és megállították az ukrán előrenyomulást Kurszk térségében. 

    Ugyanakkor az ISW úgy véli, hogy az FSZB és Bortnyikov által vezetett „terrorellenes művelet” bonyolíthatja az oroszok dolgát, és csökkentheti akcióik hatékonyságát a kurszki régióban, hiszen a hadsereg teljes értékű egységeinek is részt kell venniük az összecsapásban. Így az orosz védelmi minisztérium kénytelen lesz átadni az ilyen egységeket az FSZB-nek, ami az elemzők szerint további „súrlódásokat” fog okozni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!