új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére csütörtökön az ukránmagyar határszakaszon 7317 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 10 181 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írja a közlemény.

  • Új funkciót vezet be a YouTube orosz párja, a Rutube. A videómegosztóra mostantól egy kattintással lehet tartalmat áttölteni a Google oldaláról a Gazprom-Media felületére.

    A Rutube elmondása alapján az új funkcióval akár egyszerre kétezer videót is át lehet tölteni az oroszbarát tartalomgyártókat és felvételeket tiltó platformról. A cég beszámolója szerint nagyjából pár órát vesz igénybe, egyes esetekben viszont akár kettőtől öt napig is tarthat az áttöltés.

    Az új gomb használatához a tartalomgyártóknak először igazolniuk kell, hogy a YouTube-csatorna tényleg az ő tulajdonukat képezi, ehhez egy ellenőrző kódot kell megadniuk. Emellett az áttölteni szánt videók mérete nem haladhatja meg a 25 gigabájtot és az 5 órás időtartamot. Emellett a videó nem lehet privát és nem állhat korlátozás alatt a YouTube-on.

    Az áttöltés után a videó eredeti adatai – mint a feltöltés ideje, a cím, a leírás és a thumbnail – megmaradnak, azonban a Rutube „kötelező moderálás” alá veti azokat – írja a Ria.

  • Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az orosz erők ismét az ellenőrzésük alá vonták Krupec települést a kurszki területen, amelyre kilenc nappal ezelőtt ukrán csapatok hatoltak be – közölte az MTI (a tárca közlését független forrásból nem lehet megerősíteni, és a kurszki régió az egész háború legbizonytalanabb területe jelenleg). 

    A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz erők több győzelmet arattak a frontvonal mentén Harkivtól Luhanszkon át Donyeckig.

    A közlemény szerint elfoglalták a Donyecki területen lévő Pokrovszktól mintegy 15 kilométerre fekvő Ivanivka falut is, jelentős előrelépést téve a Pokrovszkba vezető út ellenőrzése felé. A háború előtt 60 ezer lakosú Pokrovszk a Csasziv Jar és Kosztyantinivka közötti, stratégiai fontosságú útvonalon fekszik.

  • Az orosz sajtóban azt terjesztik, hogy egy súlyos csapás érte a Magyar Madarak (Птахи Мадяра) nevű drónos csapásmérő repülőezredet, amelynek sok katonája meghalt.

    Az alakulatot (amely idén nyáron emelkedett ezredi szintre) a „Magyar” hívőjelű Robert Bródi hozta létre, aki korábban többek közt az ukrán főparancsnokkal is fotózkodott, és egységével Bahmutban is harcolt. Saját bevallásuk szerint sok helyről toboroznak katonákat, beleértve a külföldi országokat is.

    Róluk terjeszti most az orosz Cargrad tévécsatorna (egy hosszabb, különféle ukrán veszteségekről szóló és elég sok ellenőrizhetetlen, meg nem erősített állítást tartalmazó anyagban), hogy csapás érte őket. Állításuk szerint az egységet még augusztus 9-én érte támadás a Harkivi területen lévő Grafszkoje faluban, miután az orosz hírszerzés megtalálta a főhadiszállásukat a településen.

    A Cargrad szerint a támadásban 27 fő halt meg: Bródi helyettese, valamint (a parancsnok kivételével) az összes vezető tiszt és drónkezelő. A csatorna azt állítja, hogy ezzel összefüggésben azóta meg is jelentek az első gyászjelentések (bár e ponton nem szerepel hivatkozás vagy konkrétum az anyagban). Közlésük szerint Robert Bródi azért nem volt érintett a csapásban, mert ő a születésnapját ünnepelte augusztus 9-én, és máshol tartózkodott. 

    A Cargrad információit más forrásból nem lehet megerősíteni, így eléggé megkérdőjelezhetők. A csatorna egyébként visszautalt arra, hogy a csapásról augusztus 9-én már megjelentek orosz nyelvű beszámolók a közösségi médiában – bár nem nagy számban, és a konkrét forrás ezeknél is hiányzik.

    Ami a Magyar Madarak hivatalos közösségi oldalát illeti, ott az utolsó bejegyzés augusztus 12-i keltezésű, és sem abban, sem a korábbi posztokban nem írtak arról, hogy támadás érte volna őket. E ponton megjegyzendő: a Cargrad által leírtak közül az is furcsaság, hogy az egységet a nyár elején valóban áthelyezték a Harkivi területre, de júliusban már a Donbászból jelentkeztek be (bár egy bejegyzésben utaltak arra, hogy még visszatérhetnek Harkivba). 

  • Egy tucatnyi orosz katona vesztette életét az ukrán erők 8. különleges ezredének sikeres rajtaütése nyomán – számolt be róla Ukrajna különleges műveleti erőinek parancsnoksága egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben.

    Az ellenséges vonalak mögött végrehajtott műveletek során a különleges erők operátorai megsemmisítettek egy orosz katonákkal teli ellenséges teherautót. Néhányan közülük megpróbáltak fedezéket keresni a leszállóhelyen, de a különleges erők tagjai őket is megsemmisítették

    – fogalmazott az ukrán parancsnokság a közösségi oldalon, hozzátéve, hogy a katonáknak mindössze „néhány percig tartott a feladat végrehajtása”, majd máshol folytatták a harcokat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!