új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Military Summary nevű hadiblog osztott meg egy térképet arról, hogy április óta miként nyomultak előre az orosz erők a Donyecki területen, Pokrovszk térségében.

    Mint a minap írtuk:  bár a kurszki betörés sikert hozott az ukrán hadseregnek, az orosz hadsereg vészesen gyorsan közelít Pokrovszkhoz, ami Ukrajnát és szövetségeseit is aggasztja.

    „Pokrovszk iránya jelenleg a legkritikusabb az ukránok számára. Az oroszok minden irányból előrenyomulnak, a taktikai sikereket hadműveleti nyereséggé alakítják” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban egy friss helyzetértékelésében a Military Summary.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját rokonát, Anna Civiljovát nevezte ki az orosz védelmi tárca államtitkárának, ahol a nő már eddig is betöltötte a miniszterhelyettesi posztot – írja a The Kyiv Independent.

    Civiljova Putyin oldalági rokona, és az orosz elnök először még júniusban nevezte ki őt védelmi miniszterhelyettesnek, miután Andrej Belouszov átvette a tárcát Szergej Sojgutól.

    Anna Civiljova most államtitkárként a katonai személyzet szociális és lakhatási támogatásának megszervezéséért lesz felelős. Emellett ő vezeti majd az állami A haza védelmezői alapot is, amely az Ukrajna elleni háborúban résztvevőket is támogatja.

    Civiljovát mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió korábban szankciókkal sújtotta a Putyinhoz fűződő kapcsolatai és az ukrajnai invázió támogatása miatt.

  • A belorusz elnök a Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokat sürgeti – írja az infostart.

    Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint Aljakszandr Lukasenka próbálja folytatni a korábbi ingapolitikát, ám hozzátette, hogy ez a 2020-ban az elcsalt választások és a tüntetések leverése után egyre nehezebben megy. 

    Vlagyimir Putyin bukása valószínűleg Lukasenka bukását is magával hozná, hiszen Lukasenka nagyban Moszkvának is köszönheti a hatalma fennmaradását. Tehát minden olyan apró jelet, amely esetleg a nem kívánatos irányba mutat, próbál megfelelően értelmezni, és megpróbál kedvezően kijönni belőle. És most azt látja, hogy a háború áthelyeződik Oroszország belsejébe

    – mondta Bendarzsevszkij Anton.

  • Ismét egy hadköteles férfi holttestét találták meg a Tiszában – közölte szombaton az ukrán határőrszolgálat a Telegram-oldalán.

    Újabb emberi holttestre bukkantak a Tiszában a Romániával közös határon. A vízbe fúltról az ukrán kollégáktól jött értesítés, a sodrás a holttestet az ukrán part felé vitte

    – ismertette az ukrán határőrség, hozzátéve, hogy a holttestet kiemelték a vízből. „A halott egy középkorú férfi volt. Nem találtak nála iratokat, most igyekeznek megállapítani a személyazonosságát” – közölte a hatóság.

    Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18–60 év közötti, azaz hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a környező európai uniós tagországokba.

    A kijevi vezetés az utóbbi időben egy sor intézkedést is hozott, így például turistáknak megtiltotta a határ menti kárpátaljai térség látogatását, megerősítette a határőrök járőrözését a régióban, és július elejével szögesdrótakadályt létesítettek a Tisza ukrajnai partvonala mentén – írja az MTI.

  • Illegális határátlépés címén eljárást indított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két olasz újságíró ellen, akik a dél-oroszországi Kurszki terület Szudzsa városából tudósították a RAI olasz közszolgálati médiumot – közölte szombaton az FSZB társadalmi kapcsolatok központja.

    Stefania Battistini riporter és Simone Traini operatőr ellen az Oroszországi Föderáció határának illegális átlépése, illetve szudzsai videófelvételek készítése miatt indult eljárás.

    Folyik a jogi értékelése azoknak a médiában megjelent anyagoknak, amelyek tanúsága szerint a szudzsai ellenőrzőponton tartózkodott Nick Paton Walsh, a CNN amerikai hírtelevízió egyik munkatársa is, a vizsgálat eredményének fényében döntenek arról, hogy eljárás indul-e ellene is – közölte a központ.

    A tiltott határátlépésért az orosz büntető törvénykönyv szerint akár 300 ezer rubel pénzbírság (1,2 millió forint) és négyévi elzárás is kiszabható.

    A RAI úgy döntött, hogy kizárólag a biztonságuk és a személyes védelmük érdekében ideiglenesen hazahozatja Olaszországba a két újságírót

    – közölte szombaton Roberto Sergio elnök-vezérigazgató.

    Az orosz külügy is lépett 

    Oroszország péntek este a külügyminisztériumba kérette Cecilia Piccionit, Olaszország moszkvai nagykövetét, hogy tiltakozzon a RAI riporterének és operatőrének orosz területre történt „illegális” belépése ellen. Az újságírók az ukrán erők Kurszki területen  történt támadásáról akartak tudósítani.

    Olasz külügyi vezetők szerint Piccioni közölte az orosz hatóságokkal, hogy a RAI és a hírszerkesztőségek a kormánytól teljesen függetlenül végzik a munkájukat.

    „Az újságírás nem bűncselekmény. Elfogadhatatlan az az eshetőség, hogy az orosz hatóságok vádat indítsanak Stefania Battistini és Simone Traini ellen. A tudósítások nem a hatóságok engedélyével készülnek” – írta közleményében az Usigrai, vagyis a RAI újságíró-szervezete, valamint az FNSI olasz országos újságíró-szervezet.

    „A nagykövet asszonynál határozottan tiltakoztunk amiatt, hogy a RAI olasz közszolgálati műsorközlő forgatócsoportja illegálisan belépett Oroszország területére azzal a céllal, hogy ukrán katonáknak a Kurszki terület elleni terrorista bűnöző támadásáról tudósítson” – áll a közleményben, amelyet az orosz külügyminisztérium adott ki.

    A RAI két újságírója által forgatott riport a múlt héten került adásba, és az ukrán határtól 10 kilométernyire fekvő Szudzsában készült, amelyet az ukrán erők állításuk szerint teljesen elfoglaltak.

    A négyfős olasz forgatócsoport – tagjai között Battistinivel és Trainivel – készítette ukrán kísérettel az első külföldi riportot a háborúba bevont Szudzsáról.

    A két újságíró jelenleg nem tartózkodik Oroszországban, a tervek szerint vasárnap térnek vissza repülővel Milánóba.

    Az ukrán erők augusztus 6-án támadták meg meglepetésszerűen a Kurszki területet, állításuk szerint azóta 82 települést és 1150 négyzetkilométernyi területet foglaltak el – írja az MTI.

  • Tisztelt olvasónk!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!