Benjamin Netanjahu: Izrael nem veszi le a lábát a Hamász torkáról

2024.09.02. 21:41
Miközben hatalmas tüntetések zajlanak szerte az országban, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Tel-Avivban jelent meg a sajtó képviselői előtt. A kormányfő elmondta, hogy szerinte van-e személyes felelőssége az izraeli túszok megölése miatt, illetve Joe Biden vádjaira is reagált.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izraelnek „egységesen kell kiállnia” a Hamásszal szemben, mivel egy „brutális és gonosz ellenséggel” áll szemben, amelyik „mindannyiunkat ki akar irtani és meg akar ölni” – írja a Sky News.

A beszéddel párhuzamosan hétfőn hatalmas tüntetések zajlottak Tel Avivban. Az izraeli miniszterelnök bocsánatot kért, amiért nem sikerült élve hazahozni azt a hat túszt, akiket a Hamász a napokban gyilkolt meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Benjamin Netanjahu elmondta a véleményét arról, hogy a Philadelphia-folyosóval kapcsolatos álláspontja miatt tartozik-e „személyes felelősséggel” a túszok haláláért.

Mélységes bánatot érzek, őszintén sajnálom, hogy nem hoztuk vissza őket. Olyan közel voltunk hozzá

– mondta Netanjahu, aki visszautasította, hogy azért ölték volna meg a túszokat, mert Izrael ragaszkodott a stratégiai folyosó feletti ellenőrzés megtartásához. „Ez azért történt, mert a Hamász nem akar alkut” – jelentette ki.

Izrael meghagyja a meglepetés erejét

Benjamin Netanjahu a média kérdéseire válaszolva megismételte, hogy a Hamász a jövőben „súlyos árat fog fizetni” az izraeli állampolgárok megöléséért.

Dolgozunk rajta. Nem fogom megmondani, hogy mi ez az ár, és hogy mikor fogjuk megtenni, szeretném meghagyni a meglepetés erejét

– fogalmazott a kormányfő, majd leszögezte, hogy Izrael nem veszi le a lábát „a Hamász torkáról”.

Elmondása szerint „éjjel-nappal” dolgozik a konfliktus megoldásán és a túszok kiszabadításán, éjszakánként pedig alig alszik. „Minden módot, minden lehetőséget keresek, hogy hazahozzam őket” – mondta.

Kijelentette, ragaszkodik ahhoz, hogy minél több élő túszt hozzanak haza Gázából. „Minden erőmmel harcolok ezért” – mondta, hozzátéve, hogy úgy dolgozott a túsztárgyalásokon, mint egy medve.

Reagált Joe Biden vádjaira

Joe Biden amerikai elnök hétfői kijelentése szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem tesz eleget a Hamász palesztin szélsőséges szervezet kezében lévő izraeli túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás eléréséhez szükséges feltételeknek.

Benjamin Netanjahu a sajtótájékoztatón úgy reagált az amerikai elnök szavaira, hogy nem hiszi, hogy „Biden elnök vagy bárki, aki komolyan gondolja a béke elérését”, nyomást gyakorolhat Izraelre, és rákényszerítheti az országot arra, hogy elfogadja a Hamász követeléseit a hat gázai túsz meggyilkolása után.

Ezek a gyilkosok kivégezték hat túszunkat, tarkón lőtték őket… most ezek után azt kérik tőlünk, hogy mutassunk komolyságot? Azt kérik, hogy tegyünk engedményeket? Milyen üzenetet küld ez a Hamásznak? Azt üzeni, hogy öljetek meg még több túszt, öljetek meg még több túszt

– fogalmazott a miniszterelnök.

„A nemzetközi nyomást ezekre a gyilkosokra kell irányítani” – tette hozzá. Zárógondolatként kijelentette, hogy a háborúnak akkor lesz vége, amikor a Hamász nem uralja többé Gázát.

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én támadták meg Izraelt, miközben megöltek 1200 embert, és további 250-et elhurcoltak, többüket egy zenei fesztiválról. Izrael válaszul nagyszabású légi és szárazföldi katonai műveleteket indított a Gázai övezetben.