új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ukrajinszk települést − közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a korábban 10 500 lakosú városban az előzetes becslések szerint másfél-háromezer civil maradhatott, akiknek az orosz hadsereg most segítséget nyújt − tájékoztatott az MTI.

    Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 13 az orosz erők által visszavert ellentámadások száma, Kurszk megyében pedig egy ellentámadási és három − a határon át tervezett − betörési kísérletet hiúsítottak meg. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem 2300 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig több mint 340.

    Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között több, a hadiipart ellátó energetikai létesítményt, egy katonai repülőtér infrastruktúráját, 12 tábori lőszerraktárt, valamint két harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, öt darab 155 milliméteres önjáró és három vontatott tarackot, egy nagy hatótávolságú Neptun irányított rakétát, három francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 45 drónt.

    Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi föld alatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy támadás érte a Hmelnyickij megyei Sztarokosztjantyiniv repülőterét, ahol amerikai F–16-os vadászgépek állomásozhattak.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betörő ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között 12 páncélozott harcjárművet veszítettek. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 17 400 embert, 130 harckocsit, 62 gyalogsági harcjárművet, 95 páncélozott személyszállító járművet, 824 páncélozott harcjárművet, 525 gépkocsit, 142 tüzérségi löveget és 31 sorozatvetőt veszített.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben hat tűzoltó sebesült meg ukrán tüzérségi csapás következtében.

  • Az Egyesült Államok 5,5 milliárd dollárt tesz elérhetővé katonai támogatásként az amerikai készletekből való lehívással Ukrajna számára a Biden-kormányzat hivatali idejének lezárásáig – közölte Joe Biden elnök csütörtökön, mielőtt a washingtoni Fehér Házban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

    Joe Biden közleménye szerint az 5,5 milliárd dollár (mintegy 1700 milliárd forint) az amerikai Kongresszus által korábban megszavazott keret teljes felhasználását jelenti.

    Az elnök azt is közölte, hogy Ukrajna nagy távolságú támadóképességének erősítése érdekében arról határozott, hogy országa nagy lőtávolságú eszközökkel, azaz precíziós támadásra alkalmas JSOW típusú siklóbombákkal látja el az ukrán haderőt.

    Joe Biden egyben bejelentette, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2,4 milliárd dollár további kiegészítő biztonsági támogatásra adott megbízást az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, ami gyártási megrendelést jelent, és ezúttal légvédelmi eszközökre, valamint drónokra és egyéb eszközökre, és az ukrán védelmi ipar erősítésére vonatkozik.

    Joe Biden közleményét azzal zárta, hogy az Egyesült Államok el fogja látni Ukrajnát azokkal az eszközökkel, amelyekre szüksége van, hogy megnyerje a háborút.

    John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozója után tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az ukrán elnök nagy vonalakban ismertette győzelmi tervét, amit az amerikai kormányzat részletesen értékel majd – írja az MTI.

    Kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy az ukrán tervezet nem csak a háború lezárása érdekében tartalmaz javaslatokat, de egy újabb háború megelőzése érdekében.

    A fehér házi illetékes azt is közölte, hogy az ukrán terv októberben a Németországban összehívott Ukrajna Védelmi Kontaktcsoport ülésén is napirenden lesz, amelyen az ukrán haderőt támogató nemzetközi koalíció tagjai magas szinten képviseltetik magukat.

    Az ukrán elnök a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően külön egyeztetett Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel.

    Volodimir Zelenszkij New Yorkban az ENSZ Közgyűlése kiemelt hetének keretében a biztonsági tanács Ukrajnáról szóló keddi ülésén azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

    Az Egyesült Államok a csütörtökön bejelentett jelentős, 5,5 milliárd dolláros ukrajnai támogatási csomag mellett szerdán 375 millió dolláros hadisegítségről is bejelentést tett, ami az ukrán katonaság sürgős szükségleteinek kielégítését teszi lehetővé, így a harctéren kritikus fontosságú 105 és 115 milliméteres lövedékeket, valamint HIMARS-rakétákat, Javelin páncéltörő eszközöket, aknavédelemmel rendelkező páncélozott, hídrakó és egyéb harci járműveket tartalmaz.

  • Egyre több egységet és felszerelést halmoz fel Zaporizzsja közelében az orosz hadsereg, emiatt az ukrán védelmi erők szerint a támadások fokozására lehet számítani a város közelében – írja az ukrán média.

    Van egy tendencia, hogy a helyzet Zaporizzsja térségében, a demarkációs vonal ezen szakaszán a helyzet eszkalálódni fog. Az elmúlt 24 órában már öt támadás történt, hírszerzési információink szerint az ellenség Prejutne térségében támadócsoportokat gyűjt

    – mondta az ukrán Vlagyiszlav Volosin, a déli védelmi erők szóvivője, aki szerint az ott állomásozó katonák 25 buggyjárművet kaptak, ami arra utal, hogy rohamműveletre készülnek.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!