új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Libanon közölte, hogy az ország elhalasztja a tanévkezdést, mivel Izrael fokozza a Hezbollah terrorcsoport elleni légicsapásait – írja a The Times of Israel.

    Abbas Halabi oktatási miniszter szerint a több mint egymillió diák számára a biztonsági kockázatok miatt az új kezdési időpont november 4-e lesz.

  • 2015 óta lehallgatta a Moszad a Hezbollah tagjait azokon a walkie talkie-kon keresztül, amelyeket Izrael szeptemberben robbantott fel. Az eszköz évekig folyamatos, valós idejű hozzáférést biztosított Izrael számára a terrorcsoport kommunikációjához, mielőtt az eszközöket fegyverré változtatták volna .

    Cikkünket részletesen az alábbi linken olvashatja el.

  • Németország kancellárja, Olaf Scholz megismételte a gázai tűzszünetre vonatkozó felhívását a terület elleni izraeli háború első évfordulója előtt – írja a The Guardian.

    Sajnos a Hamász Izrael elleni terrortámadásának első évfordulóján a béke vagy akár a közel-keleti megbékélés távolabbinak tűnik, mint valaha

    – mondta Olaf Scholz. Hozzátette, hogy a német kormány „továbbra is kitartóan kiáll a tűzszünet mellett, amelynek most végre létre kell jönnie”.

  • Najib Mikati libanoni miniszterelnök „Izraelre gyakorolt nyomást” követel a tűzszünet érdekében, mivel a Hezbollah továbbra is rakétákat lőtt ki és drónokat indított Izraelre – írja a The Times of Israel.

    Mikati azt mondja, hogy támogatja az amerikai és francia erőfeszítéseket a tűzszünet érdekében, miközben a hivatalos Nemzeti Hírügynökség izraeli csapásról számolt be Bejrút déli részén.

  • Legalább 41 870 palesztint ölt meg az izraeli katonai offenzíva a Gázai övezetben 2023. október 7. óta – derül ki a gázai egészségügyi minisztérium által közzétett legfrissebb adatokból.

    Az egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy legalább 97 166 ember megsebesült. A minisztérium korábban azt mondta, hogy további több ezer halott valószínűleg az enklávé romjai között veszett el.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy egy évvel a Hamász Izrael elleni támadásai után országa most hét fronton harcol.

    Az államfő szerint ezek közé tartozik az Irán által támogatott Hezbollah északon, a Hamász a Gázai övezetben, a húszik Jemenben, a terroristák Ciszjordániában és a síita milíciák Irakban, valamint Szíriában.

    És harcolunk Irán ellen, amely a múlt héten több mint 200 ballisztikus rakétát lőtt ki közvetlenül Izraelre, és amely e hétfrontos háború mögött áll

    – fogalmazott.

  • Újabb támadás érte Bejrút déli külvárosait – írja a Sky News.

    Az izraeli hadsereg szerint mintegy 30 lövedéket lőttek ki, és sok elfogás történt. A főváros déli külvárosaiban masszív, egymást követő csapásokról számoltak be, a robbanások közel fél órán keresztül vörös és fehér villanásokat okoztak, amelyek több kilométeres távolságból is láthatóak voltak.

  • Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy kiterjesztettek egy humanitárius területet a Gázai övezet délnyugati részén fekvő al-Mawasiban – írja a Sky News.

    Két humanitárius evakuációs útvonalat nyitottak meg újra Gáza északi részéről, az egyiket a Szalah al-Dín út mentén – amely az enklávé közepén halad keresztül –, a másikat pedig az al-Rashid úton, a tengerparton.

  • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök támadta Emmanuel Macron francia elnököt, amiért azt mondta, hogy a politikai megoldás megtalálására irányuló szélesebb körű erőfeszítés részeként le kellene állítani a gázai konfliktusban használt fegyverek szállítását Izraelbe – írja a Sky News.

    Szégyelljék magukat!

    – mondta Netanjahu Macronról és más nyugati vezetőkről, akik az Izrael elleni fegyverembargót követelték. „Izrael győzni fog a támogatásukkal vagy anélkül” – tette hozzá.

  • Az IDF 162. hadosztálya tegnap este újabb szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában – írja a Times of Israel. A hadsereg szerint a hadosztály 401. és 460. páncélos dandárja az éjszaka bekerítette Dzsabaliját, és a csapatok jelenleg is a térségben tevékenykednek.

    A hadműveletre az után kerül sor, hogy az IDF azt mondta, hogy információi vannak a Hamász ügynökeiről és infrastruktúrájáról Dzsabalija térségében, a terrorcsoport azon erőfeszítései mellett, hogy újra megalakítsa magát ott.

    Amint a csapatok behatoltak a területre, az izraeli hadsereg légicsapások és tüzérségi lövések hullámát hajtották végre, amelyek a Hamász több tucatnyi helyszínét vették célba Dzsabalijában, beleértve fegyverraktárakat, alagutakat, operatív sejteket és egyéb infrastruktúrát.

  • Izrael tengerparti síkságán szólaltak meg a szirénák – írja a Times of Israel.

    A jelzők többek között Haifában, Haderában, Jisr al-Zarkában, Zichron Yaakovban és Caesareában aktiválódtak.

  • Több ember meghalt a Gázai övezet központjában egy mecsetet ért izraeli csapás következtében – írja a Sky News.

    Az orvosok szerint öt ember meghalt és 21 másik megsebesült a támadásban. Szemtanúk szerint az áldozatok száma emelkedhet, mivel a mecsetet a kitelepítettek elhelyezésére használták.

    Az izraeli hadsereg közleményében azt írta, hogy „pontos csapást mértek a Hamász terroristáira, akik egy parancsnoki és irányító központban tevékenykedtek, amely egy olyan épületbe volt beágyazva, amely korábban a Shuhada Al-Aksza mecsetként szolgált Deir al-Balah területén”.

  • A libanoni Nemzeti Hírügynökség (NNA) jelentése szerint Bejrút a legerőszakosabb éjszakát élte át az ország elleni izraeli háború kezdete óta – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Az izraeli erők az éjszaka több mint 30 támadást hajtottak végre Bejrút déli külvárosai ellen, amelyek hangjait az egész városban hallani lehetett. A Dahiyeh nevű külvárost fekete füst borítja.

  • Izrael újabb csapást mért Bejrútra, Libanon fővárosára – derül ki a Sky News tudósításából.

    Az IDF korábban kiürítési parancsot adott ki Bejrútban. Az X-en közzétett közleményében felszólította a déli külvárosban élőket, hogy hagyják el a területet.

    Önök a Hezbollah létesítményei és érdekeltségei közelében tartózkodnak, amelyek ellen az IDF a közeljövőben fellép. Az Ön és családtagjai biztonsága érdekében azonnal el kell hagynia a megadott épületeket és a mellettük lévő épületeket, és legalább 500 méteres távolságon belül távol kell maradnia tőlük

    – áll az IDF arab médiának nyilatkozó Avichay Adraee szóvivőjének közleményében.

  • Az izraeli hadsereg szerint az éjszaka folyamán a Hezbollahhoz tartozó fegyverraktárakra és terrorista infrastruktúra helyszíneire mért csapást – írja a Sky News.

    A célzott csapások sorozata előtt számos lépést tettek a polgári áldozatok minimalizálása érdekében, beleértve a lakosság figyelmeztetését a térségben.

    A Hezbollah terrorszervezet szándékosan Bejrút városának szívében lévő lakóépületek alá építi be fegyvergyártó létesítményeit és fegyverzetét, veszélyeztetve ezzel a térségben élő civil lakosságot. Az IDF folytatja műveleteit a Hezbollah képességeinek leépítése és felszámolása érdekében.

    – írta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a közleményében.

  • Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat esti nyilatkozatában – amelyet a Sky News idézett – arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg katonái „továbbra is harcolnak és tevékenykednek Libanonban”. Tájékoztatása szerint a hadsereg eddig 2 ezer Hezbollah-célpontot semmisített meg, a katonák rengeteg információt és sok fegyvert gyűjtöttek be a Hezbollahtól.

    Daniel Hagari közölte, hogy a Hezbollah szervezetet egyre északabbra szorítják, miközben már 440 taggal végeztek.

    Az IDF szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a Hamász „megpróbálhat támadásokat végrehajtani” az október 7-i támadások évfordulóján. Az izraeli válaszcsapással kapcsolatban szűkszavúan csak annyit mondott, hogy „tettekkel kell válaszolnunk, nem pedig szavakkal”.

  • „Egy hónappal ezelőtt, amikor majdnem legyőztük a Hamászt Gázában, végrehajtottuk az északi népnek tett ígéretünket, és megöltük Haszan Naszrallahot és a Hezbollah összes parancsnokát” – emlékeztetett Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szombat esti nyilatkozatában, amelyről a Sky News számolt be.

    „Sikerült megsemmisítenünk a Hamász által az évek során kifejlesztett rakétarendszert” – fogalmazott az izraeli kormányfő, hozzátéve, hogy „most a katonáink a Hezbollah által kialakított alagutakat is tönkreteszik”.

    Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy folyamatban van az, amit egy hónappal ezelőtt megígért, miszerint megváltoztatja az erőviszonyokat Izrael északi részén, és úgy fogalmazott, hogy „azóta is ezt tesszük”.

    „Még ha nem is szüntettük meg ezeket a fenyegetéseket, egyértelműen megváltoztattuk a háború menetét és egyensúlyát” – tette hozzá. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Irán már több száz ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre.

    A világon egyetlen ország sem fogadna el ilyen támadást állampolgárai ellen, és Izrael sem fog

    – jelentette ki Benjamin Netanjahu. „Izrael készen áll arra, hogy megvédje magát, beleértve az Iránból érkező fenyegetést is, mert Irán áll az összes ellenünk irányuló támadás mögött. Gázából, Libanonból, Jemenből, Szíriából és magából Iránból” – hívta fel a figyelmet az izraeli kormányfő.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az Index vasárnap is folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!