új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Friss adatokat hozott nyilvánosságra Izrael hadserege az izraeli–palesztin konfliktusról a Hamász 2023. október 7-i támadásának első évfordulója alkalmából. Az izraeli hadsereg hétfői éves összesítése szerint tavaly október 7. óta mintegy 17 000 Hamász-tagot likvidáltak Gázában, több száz fegyveressel végeztek Libanonban és Ciszjordániában.

    Izrael háborús mérlegének állásáról ide kattintva olvashat részletesen.

  • Hatalmas robbanások rázták meg Bejrút városát, amikor Izrael az éjszaka folyamán újabb csapásokat mért Libanon fővárosának déli kerületeire – közölte a BBC. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a Hezbollah fegyverraktárait találták el, másodlagos robbanásokat okozva.

    Közben izraeli tisztviselők vizsgálják, hogyan sikerült vasárnap éjjel öt, Dél-Libanonból kilőtt rakétának áthatolnia Izrael légvédelmén és felrobbannia Haifa kikötővárosban, több embert is megsebesítve.

    Az iráni hatóságok bejelentették a légi forgalom újraindítását, miután vasárnap éjjel egyes repülőtereken törölték a járatokat Izrael figyelmeztetésére, mely szerint az IDF megtorolja a múlt heti teheráni rakétatámadást.

  • Az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) közölték, hogy „mélységesen aggódnak” az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közelmúltbeli határ menti tevékenységei miatt – írta vasárnap a BBC.

    Az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg közvetlenül az egyik állásának szomszédságában tevékenykedik.

    Az állás Maroun El Ras libanoni falu közelében van, amely körülbelül öt kilométerre található egy izraeli várostól, amelyet az IDF vasárnap este „zárt katonai területté” nyilvánított. A közlemény szerint az IDF-et „többször is tájékoztatták” a helyzetről, hozzátéve, hogy „rendkívül veszélyes fejleményről” van szó.

    „Elfogadhatatlan, hogy veszélyeztetik a Biztonsági Tanács által elrendelt feladataikat végző ENSZ-békefenntartók biztonságát” – folytatódik a közlemény. Az ENSZ békefenntartó misszióját a 70-es évek végén alapították válaszul az Izrael és a dél-libanoni fegyveres csoportok közötti konfliktusra.

  • Az Egyesült Államok védelmi minisztere megismételte Washington elkötelezettségét amellett, hogy „elriasztja Iránt és Irán támogatott partnereit és meghatalmazottjait attól, hogy  kiterjesszék a konfliktust”.

    Lloyd Austin szerint az Egyesült Államok jelentős erővel rendelkezik a térségben az amerikai személyzet és létesítmények védelmében. Hozzátette: az Egyesült Államok  további támogatásban részesíti Izrael önvédelmét, és megakadályozza a további eszkalációt.

    A politikus a Dél-Izrael elleni október 7-i támadások egyéves évfordulójáról is megemlékezett azzal, hogy megismételte az Egyesült Államok „megingathatatlan” elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, a gázai tűzszünetet és egy „diplomáciai határozatot, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba az ország mindkét oldalán. 

  • Tíz embert sebesítettek meg a Libanonból kilőtt rakéták az éjszaka folyamán az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban – közölte az izraeli mentőszolgálat a BBC hétfői jelentése szerint. A Hezbollah először intézett pusztító támadást Haifa izraeli kikötővárosa ellen, amely Észak-Izrael legnagyobb és az ország harmadik legnagyobb városa.

    A sérültek közül többen repeszek, üveg- és ablaktörmelék okozta sérüléseket szenvedtek.

    A rakéták egy éttermet, egy házat és egy főutat találtak el – közölte az izraeli hadsereg, hozzátéve, hogy vizsgálják, hogyan tudtak a Hezbollah rakétái áttörni az izraeli légvédelmi rendszereken. A Hezbollah azt állítja, hogy katonai létesítményeket vettek célba.

    Hétfő hajnalban négy rakétát indítottak Gázából Izrael déli részére – írja a The Times of Israel. Az IDF tájékoztatása szerint a rakéták közül hármat elfogott a légvédelem, míg a negyedik nyílt területre csapódott be. Nem sokkal a rakétatűz előtt az IDF közölte, hogy csapásokat mér a Hamász telephelyei és hordozórakétái ellen Gázában.

    Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról adott ki tájékoztatást, hogy csapást mért a Hamász tagjaira, akik a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban lévő al-Aksza kórházban tevékenykedtek. Az IDF szerint ezeket a parancsnoki és irányítóközpontokat a Hamász arra használta, hogy támadásokat tervezzen Izrael csapatai ellen. Hangsúlyozták, hogy a csapások előtt lépéseket tettek a civilek védelmére, miközben Izrael hadserege szerint ez egy „újabb példa” arra, hogy a Hamász „szisztematikusan visszaél a polgári infrastruktúrával a nemzetközi jog megsértésével”.

  • Herzi Halevi altábornagy, Izrael vezérkari főnöke kijelentette, hogy az ország jelenleg zajló „összetett, többfrontos háborúja”, egy háború „a jogunkért, hogy szabad nép legyünk a földünkön” – olvasható az izraeli hadsereg – Israel Defense Forces, IDF – honlapján.

    „Már egy éve egy összetett, többfrontos háború közepén vagyunk, sok jelentős és kiterjedt eredménnyel. Sok kihívás áll még előttünk. Az IDF katonái minden fronton megállás nélkül bevetésen vannak és minden erejükkel küzdenek” – írja Halevi a csapatokhoz intézett vasárnapi üzenetében.

    Az újabb év kezdetén emlékezzünk és emlékeztessük ellenségeinket arra, hogy ez egy háború a szabad néphez való jogunkért, az értékeinkért, hitünkért és az utunk igazságosságáért a földünkön

    – hirdette meg országa „szabadságharcát” Herzi Halevi, Izrael vezérkari főnöke. 

    „Egy év telt el október 7-e óta. Az volt az a nap, amikor kudarcot vallottunk küldetésünkben, hogy megvédjük Izrael polgárait. Most a bűnbánat napjait éljük. Október 7-e nemcsak az emlékezés napja, hanem mély önvizsgálatra való felhívás is. Kudarcaink felismerésére és arra az elkötelezettségre, hogy tanuljunk belőlük, miközben felmérjük a kihívásokat, mind azokat, amelyekkel már szembenéztünk, mind azokat, amelyek még várnak ránk” – fogalmazott az izraeli hadsereg vezetője.

    „Eltelt egy év, és legyőztük a Hamász katonai szárnyát, és továbbra is harcolunk a szervezet terrorista képességei ellen. Súlyos csapást mértünk a Hezbollahra, amely elvesztette az összes magas rangú vezetőjét. Nem állunk le – harcolunk, tanulunk és fejlődünk. Minden fronton offenzív, taktikai és proaktív megközelítést alkalmazunk, minden határon kiigazítjuk védelmi stratégiáinkat, és megértjük, hogy az IDF-nek nagyobb hadseregnek kell lennie, amely jól gondoskodik az embereiről. Elpusztítjuk ellenségeink képességeit, és gondoskodunk arról, hogy ezek a képességek ne épülhessenek újjá, hogy október 7-e soha ne ismétlődhessen meg” – folytatódik a katonai vezető levele.

    „Sok kihívás áll még előttünk a háborús célok – az ellenség legyőzése, a túszok kiszabadítása – elérése, valamint – ami a legmagasabb erkölcsi értékkel bíró, sürgős küldetés – a civilek hazatérése érdekében” – olvasható a közleményben. „Kitartunk, és győzni fogunk” – tette hozzá Herzi Halevi izraeli altábornagy.

  • Izrael hadserege zárt katonai zónává nyilvánított újabb három libanoni határ menti területet vasárnap – jelentette a BBC. Az IDF a múlt héten már a határhoz legközelebb eső három izraeli települést zárt katonai területnek minősítette, ahová tilos a belépés.

    Az északi határ menti Metula, Misgav Am és Kfar Giladi települések után az IDF parancsa szerint „szigorúan tilos” belépni Manara, Yiftah és Malkia településekre.

    A hadsereg tájékoztatása szerint a lépés a Dél-Libanonon belüli szárazföldi műveletek során végzett újabb akciókat követi, kiterjesztve a katonai műveleti területeket. A parancs megtiltja a civileknek, hogy elhagyják azokat a térségeket, ahol az izraeli hadsereg tevékenykedik, beleértve a libanoni falvakkal szemben található izraeli területeket, ahol jelenleg is harcok zajlanak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Az Index hétfőn is folyamatosan frissülő, percről percre tudósításában követi végig a Közel-Keleten zajló történéseket. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!