Itt vannak a köztársasági elnök új határozatai, kiderült, ki lesz Varsó új nagykövete

2024.10.15. 11:52
A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelentek Sulyok Tamás köztársasági elnök legújabb határozatai, amelyeket ezúton is a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére hozott meg. Kinevezték Varsó új nagykövetét, de több rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot is kiosztottak.

Az államfő új határozatainak nyomán Magyarország varsói nagykövetségének vezetésével Íjgyártó Bálint István rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízták meg. Ezt megelőzően, rövid ideig ideiglenes ügyvivőként Dobri Balázs nagykövetségi titkár vezette a képviseletet, miután Sulyok Tamás felmentette Kovács Orsolya Zsuzsannát augusztus elején, aki 2017 óta látta el nagyköveti teendőit. Őt Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke júniusban ki is tüntette a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend parancsnoki keresztjével. 

A kárpátaljai származású Íjgyártó Bálint István ezt megelőzően, 2018–2023 között Kijevben volt nagykövet, ahonnan tavaly nyáron tért haza. Korábban a külügyi tárca államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet, 2023-tól a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A köztársasági elnök ezen kívül rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott Hlinka Péternek, Herold Viktornak, Csige Gábornak. Balajthy Henrietta és Fürjes Balázs rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett. Utóbbi esetében a rang a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó és egyéni teljes jogú tagsági idejére szól. Balajthy Henrietta a Szijjártó Péter javaslatára április 21-től tisztségéből felmentett Bunford Zsolt János külgazdasági és külügyminisztériumi helyettes államtitkár helyére érkezett tavasszal, és felel azóta a biztonságpolitikáért. 

Legfrissebb módosításaival a kormány a magyar munkavállalókat védi a harmadik országból érkezőkkel szemben, ugyanis rögzítették, hogy szankcionálják, amennyiben egy munkáltató a magyar munkavállaló kárára foglalkoztat vendégmunkásokat, esetleg alaptalan feltételekkel zárkózik el a magyarok foglalkoztatásától, vagy rosszhiszemű eljárást tanúsít a külföldiek előnyére. Ezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.