Mátyás
-6 °C
1 °C

Amnesty: nő a családon belüli erőszak Spanyolországban

2005.05.12. 17:26
Az Amnesty International jelentése szerint nőtt a családon belüli erőszak Spanyolországban. A kormány közömbös, a nők hallgatnak. Magyarországon minden ötödik nő kerül élete során olyan párkapcsoltba, ahol erőszaknak van kitéve.
Nehezen jutnak segítséghez Spanyolországban az otthoni erőszaknak kitett nők, olvasható az Amnesty International jelentésében. A szervezet szerint az áldozatok az esetek 95 százalékában még panaszt sem tesznek. Azok, akik pedig jelentik ezeket a bűneseteket, a közömbösséggel találkoznak, vagy olyan rutinszerű kihallgatásoknak vetik alá őket, melyek hatására elmegy a kedvük a további eljárástól.

A kormány feleőssége

Maria Naredo, a spanyolországi Amnesty International női ügyekben illetékes képviselője úgy nyilatkozott, a spanyol kormány a felelős azért, hogy felderítse a jogsértéseket, és megbüntesse az erőszakot elkövetőket. Az állam feladata lenne az is, hogy jogos kárpótlást nyújtson az áldozatoknak.

A szervezet elemzése szerint, az áldozatokat előítéletesen kezelik a hatóságok, és semmilyen védelmet nem ajánlanak fel nekik. Különösen aggasztó az országban hivatalos papírok nélkül élő nők helyzete. Ők csak akkor kaphatnak segítséget, ha bejelentett munkahelyük van, de ez státuszukból adódóan nem lehetséges.

Egy, a nők jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság felhívta a spanyolok figyelmét arra is, hogy az erőszakon túl, egyre nagyobb a családon belüli emberölések száma.

Ajánlások

A jelentés a megállapítással egyidejűleg ajánlásokat is tartalmaz a spanyol kormány számára. Az alapintézkedéseken túl a hatályos szabályozás megváltoztatására, és széleskörű egészségügyi ellátásra is szükség lenne. A spanyol kormány a nőket érő erőszak különböző formái ellen új törvénytervezetet dolgozott ki, de hiányosságok még így is maradtak.

"Véleményünk szerint a törvény csupán a szükséges kereteket biztosítja, melyek alapján a nőknek majd kisebb akadályokat kell leküzdeniük. Határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a nők jogait minden esetben át lehessen ültetni a valóságba" - nyilatkozta Maria Naredo.

A magyar helyzet

Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója a jelentéssel kapcolatban kijelentette, a magyar kormány eddig sajnos még ilyen mértékben sem nyújtott segítő kezet a családon belüli erőszak elszenvedőinek. A spanyol példából az is kitünik, hogy a nők védelme még mindig nem megoldott.

Felmérések szerint ma magyarországon minden ötödik nő kerül élete során olyan párkapcsoltba, ahol erőszaknak van kitéve.