Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem támadnának Kínára az ausztrálok

2005.03.29. 12:19
Fontosabbnak tartja a kínai kereskedelmi kapcsolatokat Tajvan megvédésénél az ausztrálok többsége. Bár az ausztrálok háromnegyede szerint az Egyesült Államok Ausztrália biztonságának legfőbb garanciája, nem háborúznának közösen az amerikaiakkal Tajvanért.

Nem támogatnák az ausztrálok, hogy országuk csatlakozzon az Egyesült Államokhoz egy Kína elleni háborúban, ha Kína megtámadná Tajvant, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az Egyesült Államok szerződésben garantálta Tajvan területi épségét, Ausztráliának az Egyesült Államok szövetségeseként egy fegyveres konfliktusban elvileg Tajvan oldalán kellene harcba szállnia, írja a BBC.

Kimaradnának

Ennek ellenére Alexander Downer külügyminiszter tavaly nagy meglepetést keltett kijelentésével, hogy Ausztrália nem csatlakozna automatikusan egy Kína elleni háborúhoz. A külügyminiszter későbbi magyarázata szerint a felvetés "hipotetikus" volt, és Ausztrália különben sem vállalta az Új-Zélanddal és az Egyesült Államokkal közös ANZUS együttműködésben azt, hogy feltétel nélkül hadba lép szövetségesei oldalán, írja a BBC.

Downer véleménye nem kis meglepetést keltett, főleg, mert John Howard konzervatív kormánya Bush legkitartóbb szövetségesének bizonyult a terror elleni háborúban. Bár az ausztrálok többsége elítéli az Irak elleni háborút, az ausztrál csapatok Irakban szolgálnak.

A Lowy Institute For International Policy nevű sydney-i kutatóközpont felmérése szerint az ausztrálok hetvenkét százaléka Downer külügyminiszterrel ért egyet, mindössze 21 százalék támogatná Kína megtámadását. Ugyanakkor a megkérdezettek hetvenkét százaléka nagyon fontosnak tartja az amerikai szövetséget Ausztrália biztonsága szempontjából.

Aggasztóbb a meleg a terrornál

Ennek ellenére az Egyesült Államok messze nem a legnépszerűbb ország az ausztrálok körében. A Lowy Institute kutatása szerint az amerikaiaknál még Kína is sokkal népszerűbb. A kommunista országot az ausztrálok többsége remek üzleti partnernak tartja, ezért támogatja a piacnyitást is. Kína az elmúlt években az ausztrál export legfőbb célországa lett.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ausztrálok jobban aggódnak a globális felmelegedés (70 százalék), mint a nemzetközi terrorizmus (63 százalék) miatt. A legaggasztóbbnak azonban az "atomfegyvereket fejlesztő barátságtalan országokat" tartják.