Sára, Márió
2 °C
6 °C

Delíriumban örjöngött a brit katonai attasé

2006.01.20. 13:27
Antidepresszáns gyógyszerre ivott tetemes mennyiségű alkoholt a thaiföldi brit katonai attasé tavaly februári hazautazása során. A férfi az Abu-Dzabi-London járaton kezdett dühöngésbe, gyalázta Buddhát és a thai királyt és kiirtással fenyegette utastársait.

Bíróság elé állították Nagy-Britannia thaiföldi katonai attaséját, aki tavaly február 17-én állomáshelyéről hazatérőben kapott dührohamot az Abu-Dzabi-London repülőjáraton. A gép személyzetének és utasainak beszámolója szerint az 51 éves Peter Roberts ezredes rátámadt egy kétéves gyermekével utazó anyára, inzultálta a személyzetet és a gép utasainak kiirtásával fenyegetőzött. Végül öt utaskisérőnek sikerült csak megfékeznie és lekötöznie.

Homályos emlékek

"Nincs magyarázatom. Teljesen megdöbbent a dolog, őszintén, semmire sem emlékszem" - vallotta meghallgatásán Roberts az AP jelentése szerint. Pedig a tanúvallomások szerint lenne mire.

Egy utaskísérő vallomása szerint Roberts azután kezdett örjöngeni, hogy megkérték, álljon fel az utaskísérők számára fenntartott helyről. Ezután egy édesanyát és két éves gyermekét kezdte markolászni. Amikor egy utaskísérő megpróbált közbeavatkozni, ordibálni kezdett.

Gyalázott és fenyegetett

"Tudják maguk, ki vagyok én? Én vagyok a brit kormány Thaiföldön és mégis így bánnak velem" - kiabálta az AP által idézett tanúvallomások szerint. Ezután Thaiföldet és királyát, valamint Buddhát gyalázta és kiirtással fenyegette az összes gépen tartózkodót.

"Thaiföld a munkám. A király egyszerűen fantasztikus. A vallás... nem is értem, hogy mondhattam ilyesmiket" - vallotta a bíróságon a megtőrt, viselkedéséért többször is bocsánatot kérő Roberts. Magyarázatként azt tudta felhozni, hogy a délkelet-ázsiai cunami után orvosai duplájára emelték antidepresszáns gyógyszerének adagját.

Túlzásba vitte

A nyomozás eddigi adatai szerint inkább azzal lehetett baj, hogy Roberts, bár tilos lenne, alkoholt is fogyasztott a gyógyszer mellé. Nem is keveset. Az eddigi adatok szerint csak az Abu-Dzabi-London járaton elfogyasztott négy viszkit, három kétdecis üveg bort és három pohár portóit. A Bangkokból Abu-Dzabiba tartó gépen is borozott, az átszállás előtt pedig a reptéren viszkizett.

Az alkohol és az antidepresszáns valódi dühöngő őrültet faragott belőle. Dührohamát jól példázza, hogy végül öt légikísérő összehangolt munkával tudta csak lekötözni kezét és lábát az erre a célra rendszeresített műanyag szalagbilinccsel. De mire ez sikerült, a férfi három szalagot letépett magáról.

Robertset a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megszigorított jogszabályok alapján akár börtönbüntetésre is ítélik légi dührohama miatt, hiszen komolyan veszélyeztette a repülő biztonságát. Ha azonban bizonyítani tudja, hogy valóban öntudatlan volt, enyhébb ítéletre számíthat.