Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Közpénzen építette amerikai imázsát Aznar

2004.07.26. 09:52
Egy amerikai lobbicég felkérésével próbált magas amerikai kitüntetést szerezni magának José Maria Aznar. A bukott spanyol miniszterelnök kitüntetését végül 290 kongresszusi képviselő támogatta, beszédét azonban nem hallgatták végig. Kétmillió dollár elköltése sem volt elég azonban a választási győzelem megszerzéséhez.
Közpénzen népszerűsítette magát az Egyesült Államokban José Maria Aznar. A márciusi választásokon csúfos kudarcot valló konzervatív miniszterelnök a Cadena Ser rádió értesülései szerint mintegy kétmillió adódollárt költött lobbitevékenységre a kongresszusi aranyérem kitüntetés megszerzése érdekében.

Orbán díszdoktorságért repült
Nem sokkal a 2002-es magyarországi választások előtt Orbán Viktor akkori miniszterelnök is állami pénzen utazott az Egyesült Államokba egy díszdoktori cím átvételére. A kormányfő svájci magánrepülővel utazott a Tuft Egyetemre, az utazás összesen 32 millió forintot emésztett fel. Az egyetemi díszdoktori cím kampányértékét csökkentette, hogy Orbán stábjának nem sikerült kijárnia fogadóórát az Egyesült Államok elnökénél, így elmaradt a várt sajtóvisszhang is.
Bővebben>>
Pénzért kijárnák

A rádió birtokába került szerződések szerint Aznar kormánya három hónappal a madridi terrortámadásokat követően elbukott - de az akkori közvélemény-kutatások szerint még biztos sikert ígérő - választások előtt kötött szerződést egy amerikai lobbicéggel, a Piper Rudnick ügyvédi irodával. A munkáért havonta mintegy százezer dollárt kellett fizetni, a szerződés összesen kétmillió dollárról szólt.

A szerződés szerint a spanyol kormány az ügyvédi irodát "kommunikációs és reklám stratégiájának segítésével" bízta meg. Ugyancsak a szerződésben szerepel, hogy az iroda "támogatja és elősegíti a Fehér Házzal való kapcsolatokat". Az iraki háborút nyíltan támogató, az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségesének számító Aznar korábban mindig hangsúlyozta baráti viszonyát George Bushsal.

Nem hallgatták meg

Az ügyvédi irodát elsősorban a kongresszusi aranyérem kilobbizásával bízták meg. A cég ennek érdekében levelet fogalmazott a kongresszusi képviselőknek, mely aláírásával támogathatták Aznar kitüntetését. A levelet négy ügyvéd 672 és 1110 dollár közötti összegekért nézte át, összesen négy alakalommal.

A lobbicég munkája tulajdonképpen sikerrel járt. Aznar februári amerikai látogatása idején kongresszusi beszédére ugyan csak a turisták voltak kíváncsiak, az üres ülésterem előtt szónokló miniszterelnök kitüntetését azonban 290 képviselő támogatta aláírásával. Az ajánlás egyelőre az amerikai bürokrácia útvesztőiben bolyong, Aznar meg időközben elbukta a márciusi választást - így a kétmillió dollár közpénz elköltése utólag még inkább erős pazarlásnak tűnik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!