Emőke
-4 °C
9 °C

Az amerikaiak Bagdadot bombázták

2003.11.19. 11:09
Amióta hivatalosan befejezettnek nyilvánították a nagyobb iraki hadműveleteket, az amerikai légierő először bombázta a szerdára virradó éjszakán Bagdad központját. A november 12-én indított vaskalapács hadművelet keretében szerdán Tikritben is nagyszabású támadás indult Huszein hívei ellen.
Egy amerikai katonai szóvivő bejelentése szerint a légierő gépei az amerikai erők ellen támadásokat intéző fegyveresek állásait támadták. Amerikai katonák rajtaütöttek egy illegális bagdadi fegyverraktár őrein is, és lefoglalták az ott talált fegyverkészletet. Amerikai páncélosok és tüzérütegek üresen álló bunkereket lőttek a főváros peremén, hogy lerombolják a felkelőknek rejtekhelyül és fedezékül szolgáló építményeket. Mind a légitámadás, mind az illegális fegyverraktár felszámolása, mind pedig a bunkerek rombolása része a Vaskalapács hadműveletnek.

Az Irakban állomásozó amerikai erők november 12-én indították el, s azóta jelentősen ki is terjesztették ezt a hadműveletet Bagdad térségében a háborúval megbuktatott előző elnök, Szaddám Huszein fegyveresen ellenálló hívei ellen.

Amerikai támadás indult szerdán a fegyveres szembeszegülők ellen Szaddám Huszein szülővárosa, a fővárostól 175 kilométernyire északra fekvő Tikrít térségében is. A 4. gyalogos hadosztály alakulatai aknavetőkkel lőtték a felkelők állásait. A tűzvezető parancsnok közlése szerint az akció elsősorban erődemonstráció volt, jelezni akarták vele az ellenállóknak, hogy az amerikai erők bármikor képesek csapást mérni rájuk.

Ramadiban "nyugalom van"
Az amerikai katonák hamarosan kivonulhatnak az iraki ellenállás egyik központjának számító Ramadi városból - jelentette ki kedden a térséget ellenőrző 82. amerikai hadosztály parancsnoka. Charles H. Swannack tábornok az amerikai katonák visszavonásának lehetőségét azzal indokolta, hogy jelentősen megcsappant az amerikaiak ellen elkövetett támadások száma. Példaként említette, hogy az ország nyugati részén fekvő városban hétfőn csak kilenc támadás érte az amerikai katonákat, s ezek közül is csak egy volt komoly. Szeptember közepén még naponta 15 támadás érte az amerikaiakat ebben a térségben. A tábornok szerint a helyi lakosság belefáradt az erőszakba, egyre nagyobb készséget mutat az amerikaiakkal való együttműködésre és az ellenséggel folytatott harc növekvő sikere miatt a támadások hatékonysága egyre csökken. Charles H. Swannack tábornok szerint még korai lenne hasonló pozitív változásokról beszélni a jordániai határ közelében fekvő Rutba, vagy Fallúdzsa esetében, ahol tovább folytatódnak az amerikaiak elleni támadások.