Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hírembargó a cigányozás miatt Basescu ellen

2007.05.22. 14:44
Az államfő a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd büdös cigánynak nevezte a riportert. Most a Román Sajtóklub büntet.

Feljelentést tesz az illetékes igazságügyi szerveknél és egynapos hírembargót rendel el Traian Basescu román államelnök ellen a Román Sajtóklub (CRP)azt követően, hogy a politikus a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd büdös cigánynak nevezte a riportert. A döntést Cristian Tudor Popescu, a CRP elnöke közölte a médiával, aki emlékeztetett arra, hogy a Romániában talán legbefolyásosabb érdekvédelmi és szakmai szervezet döntése egyedülálló szigorúságát illetően.

Koszos cigány

Kicsavarta az Antena 1 tévéadó egyik újságírójának a kezéből a mobiltelefonját Traian Băsescu államelnök szombaton, és "koszos cigánynak" nevezte a nőt. Az incidens népszavazás alatt történt, amikor az elnök feleségével bevásárolni indult egy bukaresti áruházba - írja a Transindex.

Andreea Pană, az Antena 1 (más források szerint Antena 3) riportere a bevásárlással és a népszavazással kapcsolatos kérdéseket tett fel az elnöknek és mobiltelefonjával próbálta a Băsescu házaspárt filmezni. Băsescu először válaszolt néhány kérdésre, majd kérte, hogy hagyja abba a nő a kérdezősködést és a filmezést. Ám a riporter tovább próbálkozott, ekkor csavarta ki a kezéből a telefont az elnök.

Az Antena3 internetes honlapján látható néhány felvétel az incidensről, amelyet Magyarországról elég nehéz letölteni. A román hírforrás szerint azért mobiltelefonnal filmezett az újságírónő, mert a szupermarketbe nem engedtek be televíziós operatőröket. Az üzletben ugyanis tilos a videózás. Basescut az eset után a román diszkriminációellenes testület meghallgatásra hívta be.

Döntő többség

Basescu a múlt hétvégi győzelme után ragadtatta el magát. Romániában népszavazás döntött arról, hogy hivatalában maradhat-e az elnök. A voksolók 74,35 százaléka döntött úgy, hogy nem kell távoznia hivatalából, hiába függesztette fel őt a parlament. A nyolcmillió szavazó közül csak kétmillióan menesztették volna az elnököt, hatmillióan támogatásukról biztosították a Ceausescu idején még hajóskapitányként dolgozó politikust.

Az egy hónappal ezelőtti parlamenti döntés óta Basescu országjáró kampánykörútra indult, és a korrupt pártokra hárította a felelősséget az ország zavaros politikai helyzetéért. A különböző politikai erők kölcsönösen a titkosszolgálatok felhasználásával vádolják, vádolták egymást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?