Tekla
9 °C
20 °C

Hírembargó a cigányozás miatt Basescu ellen

2007.05.22. 14:44
Az államfő a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd büdös cigánynak nevezte a riportert. Most a Román Sajtóklub büntet.

Feljelentést tesz az illetékes igazságügyi szerveknél és egynapos hírembargót rendel el Traian Basescu román államelnök ellen a Román Sajtóklub (CRP)azt követően, hogy a politikus a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd büdös cigánynak nevezte a riportert. A döntést Cristian Tudor Popescu, a CRP elnöke közölte a médiával, aki emlékeztetett arra, hogy a Romániában talán legbefolyásosabb érdekvédelmi és szakmai szervezet döntése egyedülálló szigorúságát illetően.

Koszos cigány

Kicsavarta az Antena 1 tévéadó egyik újságírójának a kezéből a mobiltelefonját Traian Băsescu államelnök szombaton, és "koszos cigánynak" nevezte a nőt. Az incidens népszavazás alatt történt, amikor az elnök feleségével bevásárolni indult egy bukaresti áruházba - írja a Transindex.

Andreea Pană, az Antena 1 (más források szerint Antena 3) riportere a bevásárlással és a népszavazással kapcsolatos kérdéseket tett fel az elnöknek és mobiltelefonjával próbálta a Băsescu házaspárt filmezni. Băsescu először válaszolt néhány kérdésre, majd kérte, hogy hagyja abba a nő a kérdezősködést és a filmezést. Ám a riporter tovább próbálkozott, ekkor csavarta ki a kezéből a telefont az elnök.

Az Antena3 internetes honlapján látható néhány felvétel az incidensről, amelyet Magyarországról elég nehéz letölteni. A román hírforrás szerint azért mobiltelefonnal filmezett az újságírónő, mert a szupermarketbe nem engedtek be televíziós operatőröket. Az üzletben ugyanis tilos a videózás. Basescut az eset után a román diszkriminációellenes testület meghallgatásra hívta be.

Döntő többség

Basescu a múlt hétvégi győzelme után ragadtatta el magát. Romániában népszavazás döntött arról, hogy hivatalában maradhat-e az elnök. A voksolók 74,35 százaléka döntött úgy, hogy nem kell távoznia hivatalából, hiába függesztette fel őt a parlament. A nyolcmillió szavazó közül csak kétmillióan menesztették volna az elnököt, hatmillióan támogatásukról biztosították a Ceausescu idején még hajóskapitányként dolgozó politikust.

Az egy hónappal ezelőtti parlamenti döntés óta Basescu országjáró kampánykörútra indult, és a korrupt pártokra hárította a felelősséget az ország zavaros politikai helyzetéért. A különböző politikai erők kölcsönösen a titkosszolgálatok felhasználásával vádolják, vádolták egymást.