Olivér
5 °C
8 °C

Legyőzte a pártokat, és cigányozik a román elnök

2007.05.21. 11:42
Az átmenetileg felfüggesztett Basescu populista jelszavaival a választók háromnegyedét maga mögé állította, így visszatérhet az államfői hivatalba. A kormányzó nemzeti liberálisok és a velük szövetséges RMDSZ ellenzékbe kerülhet ezek után Bukarestben. (Bár nem minden magyar politikus lépett fel Basescu ellen, még az RMDSZ-en belül sem.) Közben Basescu "koszos cigánynak" nevezett egy román újságírónőt.

Átalakulhat a román pártrendszer egyes politikai elemzők szerint azok után, hogy szombaton népszavazás nyomán térhet vissza hivatalába Traian Basescu román államelnök.

Hatmillió támogatója biztos van már Basescunak

A szinte csak a Demokrata Párt által támogatott köztársasági elnök a szavazatok háromnegyedét kapta meg, a voksolók 74,35 százaléka döntött úgy, hogy nem kell távoznia ugyanis hivatalából, hiába függesztette fel őt a parlament. A nyolcmillió szavazó közül csak kétmillióan menesztették volna az elnököt, hatmillióan támogatásukról biztosították a Ceausescu idején még hajóskapitányként dolgozó politikust.

Az egy hónappal ezelőtti parlamenti döntés óta Basescu országjáró kampánykörútra indult, és a korrupt pártokra hárította a felelősséget az ország zavaros politikai helyzetéért. A különböző politikai erők kölcsönösen a titkosszolgálatok felhasználásával vádolják, vádolták egymást. Erről nyilatkozott korábban az RMDSZ egyik minisztere, Nagy Zsolt is az Indexnek. (Őt egyébként éppen Basescuék vádolták meg előzőleg kémkedéssel és hazaárulással.)

Megbukott a szocdemek ötlete

A parlamentben az Iliescu-féle ellenzéki szocdemek (PSD), a kormányzó nemzeti liberálisok (PNL) és a magyarokat képviselő RMDSZ kezdeményezte Basescu leváltását. Átmeneti felfüggesztését a törvényhozás meg is szavazta, az alkotmánybíróság pedig jóváhagyta a népszavazást az államfő sorsáról.

Most azonban a választók egyértelműen az elnök mellé álltak, aminek következményei máris láthatók a román politikában, illetve az amúgy is kisebbségben lévő kormány helyzetének további romlásában. A kormányzó nemzeti liberálisok máris ellenzékbe vonulásukat fontolgatják, legalábbis ezt javasolja a párt országos vezetőségének a Transindex híre szerint Ludovic Orban, a PNL bukaresti szervezetének elnöke.

Markó is a kormányzati pozíció feladását fontolgatja

Markó Béla, az RMDSZ elnöke is úgy nyilatkozott az Adevarul szerint, hogy az RMDSZ-nek nem feltétlenül szükséges kormányon maradnia. Markó szerint stabil, többséggel rendelkező kabinetre lenne szüksége az országnak, márpedig ilyen most nincs Bukarestben szerinte. Markó közölte: az RMDSZ és a PNL is elemzi a helyzetet, ezután hoznak majd végleges döntést.

Mindez azt jelentheti, hogy a jelenlegi, kisebbségi PNL-RMDSZ kormány napjai meg vannak számlálva. A kormányt eddig is csak az ellenzéki szocdemek külső támogatása tartotta életben, de az általuk, vagyis a PSD által javasolt Basescu-ellenes népszavazás most látványos kudarcba fulladt.

Átalakul a román pártrendszer

Mindez egyes elemzők szerint a romániai pártrendszer gyökeres átalakulását is eredményezheti.

Érdekes, hogy még a népszavazás előtti napon, pénteken Budapesten tartott előadást egy az átalakuló kelet-európai országokkal foglalkozó német politológus. Hans-Joachim Veen rámutatott előadásában arra, hogy Romániában ment végbe a legkevésbé az elitváltás Kelet-Közép-Európában 1989 óta.

Itt szerinte ugyanis egyszerű palotaforradalom buktatta meg Ceausescut, és helyébe a kommunistáknak és a volt securitatésoknak csak egy új generációja lépett, ha egyáltalán új emberekről van szó. Veen szerint a romániai többpártrendszer francia mintára egyazon csapat embereiből áll.

Ha a hét végi népszavazás eredményét nézzük, akkor éppen ez a többpártrendszer ingott meg a voksoláson, hiszen a pártpolitika ellen nyíltan kiálló Basescu óriási sikerét hozta a referendum.

A népszavazás eredménye
A hétvégi romániai népszavazáson a jogosultak 44,19 százaléka vett részt. Szombaton a résztvevők 74,35 százaléka voksolt az elnök menesztése ellen, 24,87 százalék váltotta volna le mindössze Traian Basescut. A névjegyzékben szereplő 18,3 millió állampolgár közül 8,09 millió élt szavazati jogával, ez 44 százalékos részvételt jelent. Az érvénytelen szavazatok száma 62 ezer fölötti volt, ez mindössze 0,78 százalékot tesz ki.

Székelyföldön is az RMDSZ ellen szavaztak?

"Az történt, ami vártam" - kommentálta a voks eredményét Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester a Transindexnek. Az RMDSZ-szel rivalizáló székelyföldi szervezet, az MPSZ elnöke elmondta, hogy Udvarhelyen a szavazók 78,5 százaléka voksolt nemmel. Vagyis ők az RMDSZ hivatalos álláspontjával szemben, Traian Basescu visszatérésére voksoltak.

"Győztünk, az RMDSZ nagyot bukott" - mondta Szász. Az MPSZ-elnök szerint azoknak le kéne mondaniuk, akik belerángatták az erdélyi magyarságot egy ilyen népszavazásba. Szász ugyanakkor pár politikust meghagyna székében, így olyan honatyákat, mint Sógor Csaba, Toró T. Tibor és Eckstein-Kovács Péter, akik Basescut támogatták.

"Koszos cigánynak" nevezett egy újságírót Basescu

Kicsavarta az Antena 1 tévéadó egyik újságírójának a kezéből a mobiltelefonját Traian Băsescu államelnök szombaton, és "koszos cigánynak" nevezte a nőt. Az incidens népszavazás alatt történt, amikor az elnök feleségével bevásárolni indult egy bukaresti áruházba - írja a Transindex.

Andreea Pană, az Antena 1 (más források szerint Antena 3) riportere a bevásárlással és a népszavazással kapcsolatos kérdéseket tett fel az elnöknek és mobiltelefonjával próbálta a Băsescu házaspárt filmezni. Băsescu először válaszolt néhány kérdésre, majd kérte, hogy hagyja abba a nő a kérdezősködést és a filmezést. Ám a riporter tovább próbálkozott, ekkor csavarta ki a kezéből a telefont az elnök.

Az Antena3 internetes honlapján látható néhány felvétel az incidensről, amelyet Magyarországról elég nehéz letölteni. A román hírforrás szerint azért mobiltelefonnal filmezett az újságírónő, mert a szupermarketbe nem engedtek be televíziós operatőröket. Az üzletben ugyanis tilos a videózás. Basescut az eset után a román diszkriminációellenes testület meghallgatásra hívta be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?