Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Cenzúrázza magát a BBC

2003.10.17. 16:56
Eltitkolta riportere elől interjúja megvágását a BBC. A közszolgálati etalonnak tekintett hírcsatorna etikusnak nem nevezhető lépésével tulajdonképpen saját magát buktatta le - a Canterbury érseket az iraki háborúról kérdező John Humphreys a kivágott résszel konferálta fel interjúját. A szerkesztőség cenzúrával vádolja a főnökséget.
Cenzúrával vádolták főnökeiket a BBC Radio 4 munkatársai reggeli politikai magazinműsoruk megvágása miatt - írja a Guardian online kiadása. A rádióadó ma reggel hosszabb anyagot közölt Rowan Williams Canterbury érsekkel. Az anglikán egyház fejét elsősorban a homoszexuális papok kinevezésének egyházszakadással fenyegető problémájáról kérdezték, az interjút készítő John Humphrys azonban a végén az iraki háború morális alapjáról is megkérdezte az egyházfőt.

Nem egyeztettek

Williams a péntek reggel hétkor felvett interjú után kifogásolta, hogy nem csak az anglikán egyház ügyeiről kérdezték, mind mondta "nem ez volt" az előzetes megállapodásban - írja a Guardian. A Radio 4 stábja szerint nem volt előre egyeztetett kérdéslista.

A cenzúra talán ki sem derült volna, ha a műsor szerkesztői tájékoztatják Humphryst a kérdés és a válasz törléséről. A riporter azonban a 8 óra után tíz perccel - reggeli csúcsidőben - leadott anyag felkonferálásakor még azzal reklámozta anyagát, hogy Williams az iraki háborúról is kifejti nézeteit. Mikor a nyolcórai hírblokk végén értesült a vágásról, a Radio 4 meg nem nevezett munkatársai szerint tajtékzott a dühtől.

Nem mondott lényegit

Humphrys nem kívánta kommentálni a Guardian értesüléseit. A napilap egyébként úgy értesült, hogy közreadatlan válaszában Williams diplomatikusan semleges választ adott, nem foglalt állást sem a háború mellett, sem ellen.

A Today Show amúgy a David Kelly fegyverszakértő öngyilkossága körüli botrány egyik kulcsszereplője, a műsorban hangzott el Andrew Gilligan a kormányt az iraki fegyverdosszié eltorzításával vádló riportja.