Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Megölték a BBC operatőrét

2004.06.07. 11:54
Ismeretlen merénylők végeztek a BBC operatőrével és riporterét is életveszélyesen megsebesítették. A kétfős stáb a kobári emberrablás után a nyugatiakra leselkedő veszélyekről forgatott riportot. A támadás egy ismert terrorista házánál érte őket.
Halálos lövést kapott a BBC operatőre Szaúd-Arábiában. Az ismeretlen fegyveresek életveszélyesen megsebesítették a brit hírcsatorna tudósítóját, Frank Gardnert is. Gardner állapotát több órás műtéttel sikerült stabilizálni.

Tudtak a veszélyről

Gardner a BBC egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező terrorizmus-szakírója, évekig élt Szaúd-Arábiában és folyékonyan beszél arabul. Operatőre, a szabadúszó Simon Cumbers szintén tapasztalt haditudósító volt. A kétfős stáb a múlt héten érkezett az országba, hogy a kobári túszdrámáról forgasson riportfilmet.

Éppen egy ismert szélsőséges fegyveres házánál forgattak, amikor ismeretlenek egy autóból automata fegyverekkel sorozatot adtak le rájuk. Cumbers a helyszínen az életét vesztette, a hasán sérült Gardnert kritikus állapotban szállították kórházba - írja a BBC. A támadók elmenekültek, a szaúdi hatóságok blokádokkal próbálták útjukat állni, sikertelenül.

Halála is bizonyíték

A BBC közleménye szerint két munkatársa tökéletesen tisztában volt a veszélyekkel, amikor a munkát vállalták. Gardner a közszolgálati médium első számú terrorizmus szakértője, Szaúd-Arábia tökéletes ismerője. "Gardnert mindannyian jól ismerjük, és sokan tisztelik Szaúd-Arábiában" - tanúsította ugyanezt közleményében az ország londoni nagykövete, Turki al-Fejszál herceg is.

A BBC szerint operatőrük halála is bizonyítja, hogy az al-Kaida mennyire valós veszélyt jelent a Szaúd-Arábiában élő külföldiekre. Gardner és Cumbers pont erről a témáról készítette riportfilmjét.