Gusztáv
3 °C
6 °C

Putyin nem tárgyal 'gyerekgyilkosokkal'

2004.09.07. 13:05
Indulatosan utasította el a csecsenekkel folytatandó tárgyalások gondolatát Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő nem hajlandó "gyerekgyilkosokkal" tárgyalni. A hatalom nagygyűléseket szervezett a terror ellen tiltakozva, ezek résztvevői azonban a korrupt hatóságokat bírálják.
"Senkinek sincs morális alapja arra, hogy a gyerekgyilkosokkal való tárgyalásokra utasítson minket", jelentette ki Vlagyimir Putyin a Guardian és az Independent brit napilapoknak adott nyilatkozatában. Az orosz államfő szerint ez olyan lenne, mintha az őt a csecsenekkel folytatandó tárgyalásokra szólító nyugati politikusok Oszama bin Ladennal tárgyalnának.

Hívják meg bin Ladent

"Miért nem hívják meg bin Ladent Brüsszelbe vagy a Fehér Házba, és miért nem adják meg neki azt amit kér, a békéért cserébe", kérdezte indulatosan, majd közölte, hogy nem válaszol meg több kérdést a csecsen válsággal kapcsolatban. Véleménye szerint a beszlani túszdráma amúgy is nemzetközi terrorizmus volt, mely "Oroszország területi egységét fenyegeti".

Putyin a túszdráma megoldását kritizáló véleményekre sem kívánt válaszolni. Mint mondta, szeretné összeállítani az események hiteles krónikáját, a tények feltárását azonban zárt vizsgálatra bízná, a nyilvánosság kizárása mellett.

Hivatalos megemlékezéseken is bírálják a kormányt

A kormányzati kommunikáció mindeközben próbálja kihasználni a terrortámadás adta lehetőségeket, Moszkvában például hivatalosan is támogatják azt a százezresre tervezett demonstrációt, amin a helyi lakosok együttérzésük kifejezése mellett a terror ellen tiltakoznak. Hasonló rendezvényekre több orosz városban is sor kerül, az AP beszámolója szerint a Vlagyikavkazban jelenleg is zajló nagygyűlésen több ezren vesznek részt.

A tiltakozók azonban a hivatalos állásponttól eltérő értelmezéseket is adnak a válságra. "A hatalom korrupciója a terror forrása", idéz egy transzparenst a vlagyikavkazi nagygyűlésről az AP.

Beszlanban is tiltakoznak, a BBC beszámolója szerint itt azonban nem a terror, hanem a támadás felelőseinek tartott ingusok ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!