Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin nem tárgyal 'gyerekgyilkosokkal'

2004.09.07. 13:05
Indulatosan utasította el a csecsenekkel folytatandó tárgyalások gondolatát Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő nem hajlandó "gyerekgyilkosokkal" tárgyalni. A hatalom nagygyűléseket szervezett a terror ellen tiltakozva, ezek résztvevői azonban a korrupt hatóságokat bírálják.
"Senkinek sincs morális alapja arra, hogy a gyerekgyilkosokkal való tárgyalásokra utasítson minket", jelentette ki Vlagyimir Putyin a Guardian és az Independent brit napilapoknak adott nyilatkozatában. Az orosz államfő szerint ez olyan lenne, mintha az őt a csecsenekkel folytatandó tárgyalásokra szólító nyugati politikusok Oszama bin Ladennal tárgyalnának.

Hívják meg bin Ladent

"Miért nem hívják meg bin Ladent Brüsszelbe vagy a Fehér Házba, és miért nem adják meg neki azt amit kér, a békéért cserébe", kérdezte indulatosan, majd közölte, hogy nem válaszol meg több kérdést a csecsen válsággal kapcsolatban. Véleménye szerint a beszlani túszdráma amúgy is nemzetközi terrorizmus volt, mely "Oroszország területi egységét fenyegeti".

Putyin a túszdráma megoldását kritizáló véleményekre sem kívánt válaszolni. Mint mondta, szeretné összeállítani az események hiteles krónikáját, a tények feltárását azonban zárt vizsgálatra bízná, a nyilvánosság kizárása mellett.

Hivatalos megemlékezéseken is bírálják a kormányt

A kormányzati kommunikáció mindeközben próbálja kihasználni a terrortámadás adta lehetőségeket, Moszkvában például hivatalosan is támogatják azt a százezresre tervezett demonstrációt, amin a helyi lakosok együttérzésük kifejezése mellett a terror ellen tiltakoznak. Hasonló rendezvényekre több orosz városban is sor kerül, az AP beszámolója szerint a Vlagyikavkazban jelenleg is zajló nagygyűlésen több ezren vesznek részt.

A tiltakozók azonban a hivatalos állásponttól eltérő értelmezéseket is adnak a válságra. "A hatalom korrupciója a terror forrása", idéz egy transzparenst a vlagyikavkazi nagygyűlésről az AP.

Beszlanban is tiltakoznak, a BBC beszámolója szerint itt azonban nem a terror, hanem a támadás felelőseinek tartott ingusok ellen.