Judit
2 °C
7 °C

Hallgatnak a túszdráma részleteiről

2004.09.07. 12:07
Már az általában Putyin szócsövének számító orosz lapok és nyugati kormánytisztviselők is kritizálják az orosz vezetést a négyszáznál is több halálos áldozatot követelő beszlani túszdráma kezelése miatt. A hatóságok igazolhatatlan állításokkal terelik el a kérdéseket, a szakértők kétségbe vonják, hogy arab terroristák is részt vettek a túszejtésben. Putyin nem akar nyilvános vizsgálatot folytatni az ügyben.
Egyre többen kritizálják az orosz kormányt és Vlagyimir Putyin elnököt a beszlani túszdráma miatt. Miután az orosz vezetés az állami televízió a Kremlből szerkesztett híradójában közvetve elismerte, hogy fontos adatokat másított meg, több nyugati vezető, így Bernard Bot holland külügyminiszter és Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő is a tények feltárását kérte Putyintól.

Kritikus szócső

Képek
2004.09.06
Meglepően kritikusan számol be az eseményekről az elnökhöz nagyrészt hű orosz sajtó is. A BBC tudósítása szerint az általában Putyin szócsövének tekintett Moszkovszki Komszomolec is kritizálja a hatóságok beszlani lépéseit. Több újságíró is arra panaszkodott, hogy akadályozták munkájában, az al-Arabiya arab hírtelevízió munkatársait és két grúz tudósítót őrizetbe is vettek. A sajtó megregulázására példa az Izvesztyija főszerkesztőjének lemondása is, aki lapja "túl érzelmes" tudósításai miatt vonult vissza - többek szerint a Kreml nyomására.

A kritikák ellenére Putyin elutasította, hogy nyilvános vizsgálatot indítsanak az ügyben. A Guardian szerint Vlagyimir Putyin belső vizsgálatot javasolt a tragédia okainak feltárására. Ha az orosz parlament saját vizsgálatot akar folytatni, ő nem fogja akadályozni, tette hozzá.

Láthatatlan arabok

Tekintse meg képeinket!
2004.09.05
Mindeközben nem oldódnak a rejtélyek a túszdráma körül. Az orosz hatóságok továbbra is állítják, hogy a túszejtők között tíz arab - egyes értesülések szerint kilenc arab és egy fekete-afrikai - is volt, erre vonatkozó tárgyi bizonyítékokat azonban eddig még nem mutattak be. Az orosz hatóságok állítják, hogy egy meg nem nevezett nyugati titkosszolgálat hívta fel a figyelmüket az arab érintettségre.

A szakértők többsége azonban szkeptikus, véleményük szerint az orosz hatóságok túlhangsúlyozzák az arab szálat annak érdekében, hogy a beszlani eseményeket a belföldi nacionalizmus helyett nemzetközi terror számlájára írhassák. "Elképzelhető, hogy a túszejtőknek voltak közel-keleti tanácsadói, az akciót azonban helyiek tervezték és hajtották végre", nyilatkozta az NBC-nek Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Center Kaukázus-szakértője.

Kétes terrorista

2004.09.03.
Kételyeket ébresztett az egy terroristaként azonosított elfogott csecsen férfi a tévében bemutatott vallomása is. Az NBC tudósítása szerint láthatóan sérült, nehezen beszélő, rövid hajú, borotvált férfi akadozó hangon azt állította, hogy a túszejtő akciót Samil Baszájev és Aszlán Maszhadov csecsen hadurak irányították telefonon. Az akció célja "egy az egész Kaukázus területét érintő háború kirobbantása" volt, állította a csecsen férfi.

A BBC tudósítója szerint vannak is az erőszakos megoldásra utaló jelek. A harmadik napja halottaikat temető beszlaniak haragja egyre inkább a szomszédos ingusok ellen irányul. Bár továbbra sem tudni pontosan az elkövetők nemzetiségét, az oszétek között népszerű az a feltevés, hogy a beszlani területet 1991-ben megszállni akaró ingusok követték el az akciót.

Hátba lőtték a kommandósokat

Tagadjáka német szálat
Tagadta a beszlani túszejtőknémetkapcsolatairólszólóhíreketOtto Schilly. A német belügyminiszter azért kényszerült nyilvános állásfoglalásra, mert a német sajtóban több, titkosszolgálati forrásokra hivatkozó értesülés is megjelent arról, hogy a beszláni iskola elleni akció kitervelői, végrehajtói valamiféle - közelebbről meg nem nevezett - segítséget kaptak Németországból, illetve a volt Szovjetunió területéről az országba települt cégektől. Schilly a leghatározottabban visszautasította, hogy a "lelketlen gazembereket" Németországból támogatták volna.

A túszdráma áldozatainak számát a hatóságok továbbra is 335-re teszik. Nem hivatalos adatok szerint a négyszáz halott reálisabb becslés, egyes hírügynökségek ennek másfélszeresére teszik az áldozatok számát. Kétszáz túszt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

A túszdrámában húsz kommandós is életét vesztette, jelentette ki az NBC-nek Aszlanbek Aslakanov, az orosz elnöki hivatal egyik tisztviselője. Elmondása szerint többüket az iskolát szintén megrohamozó helyiek lőtték le, tévedésből. Az NBC értesülései szerint az Alfa és Vimpel elit kommandóknak ez volt a bármiféle akció során elszenvedett legnagyobb emberveszteségük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?