Valér
-2 °C
0 °C

Belebukott a túszdrámába az Izvesztyija főszerkesztője

2004.09.06. 15:27
Távoznia kellett az Izvesztyija főszerkesztőjének, mert lapja "túlzottan érzelmi alapon számolt be a beszlani túszdrámáról". A tudósítások leginkább a Kremlt zavarták. A lemondó főszerkesztőt, Raf Sakirovot öt éve is a Kreml zavarta el akkori állásából.
Bejelentette visszavonulását az Izvesztyija című moszkvai napilap főszerkesztője. Raf Sakirov elsőre nem kommentálta távozási szándékát, ám a MosNews hírszájt az Izvesztyija tulajdonosi köréhez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a Kreml volt elégedetlen a beszlani túszdráma idején kritikus hangot megütő főszerkesztővel.

Túlzott érzelmek

Ezt később közvetve Sakirov is megerősítette. A Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozata szerint a lap tulajdonosai elégedetlenek voltak a beszlani tudósításokkal. A laptulajdonosok szerint az Izvesztyija "túlzottan érzelmi alapon közelítette meg" a túszdrámát.

Sakirov szerint lapja - mely szombaton poszterszerűen jelent meg, négy oldalon át az áldozatok és a terror fényképeit lehozva - "azt kívánta bemutatni, amit a tragédia jelentett Oroszországnak".

A lap tulajdonosa, a Prof-Media Sakirov távozását ugyan megerősítette, azonban nem kívánta kommentálni azt - írja a MosNews.

Túlélőművész

Nem ez az első eset, hogy Sakirov a Kreml miatt távozik a főszerkesztői posztból. 1999-ben a Kommerszant gazdasági napilap főszerkesztői székéből rúgták ki, mert a lap túlzottan kritikus hangot mert megütni Jevgenyij Primakov akkori miniszterelnökkel szemben.

A szakítás nem tartott hosszú ideig, 2000-ben már az orosz állami televízió alelnöke volt, ahonnan 2001-ben távozott, hogy megalapítsa a - beszlani válság idején szintén kritikus - Gazeta című napilapot. 2003 óta volt az Izvesztyija főszerkesztője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!