Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megizzasztották Blairt a pekingi diákok

2003.07.22. 13:38
"Nem hazudott az iraki háborúról?" - faggatták Tony Blairt pekingi egyetemisták. A brit miniszterelnök kínai látogatásán békés előadásra készült, hallgatósága azonban nehéz perceket okozott neki. Ráadásul még népszerűsége is csökken, pártját meg behozták a konzervatívok.
Nehéz perceket okoztak a pekingi diákok Tony Blairnek. Távol-keleti körútján Blair a Csinghua Egyetem diákjainak tartott előadást, hallgatósága azonban kellemetlen kérdésekkel fogadta - írja a CNN.

Sajnálja Kelly családját

"Őszintén, mit érzett, amikor meghallotta Dr. Kelly halálhírét" - faggatta például az egyik diák a BBC-nek az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló dosszié feltúrbózásáról nyilatkozó kormánytisztviselő haláláról. Válaszában Blair sajnálatát fejezte ki Kelly családjának, és mindenre kiterjedő vizsgálatot ígért.

Hisz a fegyverekben

"Soha nem hazudott az iraki háborúval kapcsolatban?" - érkezett a következő kérdés. A brit miniszterelnök válaszában továbbra is jogosnak nevezte a háborút. "Kétségem sincs afelől, hogy Irak tömegpusztító fegyverek fejlesztésén dolgozott. Szakértők csoportja kutatja most a fegyverprogram és a fegyverek nyomát" - felelte.

A diákokat Blair politikai jövője is érdekelte, az ezekre adott válaszait azonban a CNN tudósítása már nem idézte. Az amerikai hírtelevízió mindenesetre megjegyzi, hogy a Guardian közvélemény-kutatási adatai szerint Blair népszerűsége mélypontra zuhant.

Zuhanó népszerűség

Blair munkájával már csak a lakosság 37 százaléka elégedett, a Munkáspárt pedig már csak két százalékkal előzi meg a Konzervatív Pártot. A legutóbbi parlamenti választásokon Blair pártja elsöprő győzelmet aratott, mostanra szavazóik 25 százaléka inkább más pártot választana.

Bár korábban úgy gondolták, Blairnek a munkáspárti képviselők lázadása árthatott meg leginkább, a felmérés szerint továbbra is nagyon népszerű a párton belül. Támogatottsága 75 százalék.