Eleonóra
-1 °C
2 °C

Berágtak a Berlusconin viccelődő bíróra

2005.01.06. 14:33
Politikai támadást indított az olasz jobboldal a bírói-ügyészi szakszervezet a hatalmat gyakorta bíráló elnöke ellen. Carlo Fucci több kollégájának is elküldte azt a tréfás üzenetet, melyben tíz eurocentes adományokat gyűjtöttek annak az olasz fiatalembernek, aki fotósállványával fejbe dobta Silvio Berlusconi kormányfőt. Berlusconi megbocsátotta a támadást, hívei nem tudják megbocsátani a viccelődést.

Politikai botránnyá dagadt egy sms-ben terjedő vicc Olaszországban. A tréfa kiötlői gyűjtést szerveztek annak a mantovai fiatalembernek, aki szilveszter estéjén a római Navona téren fotósállványával fejbe dobta az éppen arra sétáló Silvio Berlusconi kormányfőt. Az sms tíz eurocentes felajánlást kér, hogy az azóta szabadlábra helyezett férfi új fotósállványt vehessen magának.

A tréfa akkor dagadt botránnyá, amikor az üzenetet Carlo Fucci, a Berlusconi büntetőpereire szabott igazságügyi reformot ellenző bírói-ügyészi szakszervezet vezetője is továbbküldte kollégáinak. Az egyik címzett ugyanis eljuttatta azt egy kormánypárti parlamenti képviselőnek, ezután a kormánypártok rögtön az amúgy is ellenségnek tartott Fucci lemondását kezdték követelni.

Fuccit még az igazságügyi miniszter is magához rendelte, és nem tartotta kielégítőnek magyarázatát. A miniszter jelezte, hogy fenntartja magának a jogot a további lépésekre.

Fucci a La Repubblica csütörtöki számában elismerte, hogy valóban továbbküldte az ominózus SMS-t, akárcsak más szilveszteri tréfás üzenetet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már korábban is elítélte a Berlusconi elleni fotóállványos támadást, s változatlanul ez a véleménye, de ugyanakkor jó tréfának tartotta a "tízcentes gyűjtés" ötletét.

Az olasz baloldal, amely ugyancsak elítélte a Berlusconi elleni támadást, azonnal Fucci védelmére kelt. Egyrészt azt hangsúlyozták, hogy csak a diktatúrák képtelenek tolerálni a humort, másrészt a magántitok kategóriájába tartoznak a mobilos beszélgetések és üzenetek is, így azokat jogsértő nyilvánosságra hozni. Fucci alig egy évvel ezelőtt már az olasz jobboldal támadásainak kereszttüzébe került, mert annak a véleményének adott hangot, hogy az eltervezett igazságügyi reform a bírói hatalom "fasizálódásához" vezethet.

A támadó olasz fiatalember mellesleg telefonon bocsánatot kért és kapott Berlusconitól, aki nem tett feljelentést ellene.