Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nagy átrendezéssel kezdte munkáját Gordon Brown

2007.06.28. 12:25
A pénzügyi tárca élére legfőbb bizalmasát, külügyminiszternek legnagyobb potenciális riválisát nevezte ki Gordon Brown. Újabb jelek utalnak a Munkáspárt baloldali fordulatára.

Szerdai kinevezése után csütörtökön már keményen munkához is látott Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Gordon Brown. Az eddigi pénzügyminiszter saját régi posztjára régi bizalmasát, Alistair Darlingot nevezte ki.

Technokrata robot

Darling Brownhoz hasonlóan skót, Edinburgh képviselője a brit alsóházban. Eddig ipari és kereskedelmi miniszter volt. Blair első kormányában kincstárügyi miniszter volt, majd ő örökölte meg a Munkáspárt vezérhelyettesének most megválasztott Harriet Harmantól a társadalombiztosítási tárcát. Darling egyike annak a hat miniszternek, aki Blair összes kormányában kabinetminiszteri rangban volt, azaz részt vett a kormányüléseken.

Darlingot John Hutton váltja az ipari tárca élén. Darling nem számít különösebben közkedveltnek, az elemzők szürke technokratának tartják, gyakran robotikusnak jellemzik.

Kézhosszon belül tartja riválisát

Brown külügyminisztert is cserélt, a tárcát a Munkáspárt egyik ifjú reménységének, David Miliband eddigi környezetvédelmi miniszternek adta. Miliband több elemző szerint is esélyesként szállhatott volna versenybe Brownnal szemben a kormányfőségért, de ő inkább nem vállalta a kihívást. Külügyminiszterként lesz alkalma saját politikai karrierje építésére is.

Balra nyit

Brown nyitott a kisebbik ellenzéki párt, a Munkáspárttól balra helyezkedő liberális demokraták felé is - ez egyben összhangban van a Munkáspárt több elemző által is várt baloldali fordulatával. Brown ugyanis tanácsadói posztot ajánlott fel Shirley Williams bárónőnek, aki a Munkáspártból kiválva a később a liberálisokkal egyesülő Szociáldemokrata Párt egyik alapítója volt 1980-ban.

Brown az északírügyi tárcát is egy liberális demokrata politikusnak, a balkáni béketeremtésben Bosznia EU-s főképviselőjeként már bizonyított Paddy Ashdownnak ajánlotta fel, de Ashdown elutasította a felkérést. A BBC jelentése szerint egyelőre még nem tudni, ki kapja végül a tárcát.

A blairista vonalnál szintén baloldalibb Harriet Harman helyettes pártvezérként átveszi a Munkáspárt gyakorlati vezetését, egyben ő lesz a párt parlamenti frakcióvezetője is - ez Nagy-Britanniában a magyarországinál fontosabb pozíció, gyakorlatilag összekötőt jelent a frakció és a kormány között, ami jó alkupozíció.

Régi arcok, új reménységek

A parlamenti többség eddigi vezére, a korábbi külügyminiszter Jack Strawt az igazságügyi tárcával engesztelte ki az új kormányfő.

Távozik a kormányból Blair eddigi helyettese, John Reid, aki így a belügyi tárcát is elhagyja, helyét Jacqui Smith veszi át. Patricia Hewitt egészségügyi miniszter helyét Alan Johnson eddigi oktatási miniszter veheti át. Johnson Miliband mellett a Munkáspárt másik ifjú reménysége.