Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Már csak napjai lehetnek Gordon Brownnak

2008.05.24. 15:22
A brit Munkáspárt június 2-án tart frakcióülést, ahol a párt valamelyik vezetője lemondásra szólíthatja fel Gordon Brown miniszterelnököt. Arra is van esély, hogy a kormányfő maga jelenti be lemondását, írják brit lapok. A Munkáspárt népszerűsége alacsonyra zuhant, és az utóbbi időben több választáson is alulmaradtak.

Napokon belül nyilvánosan távozásra szólíthatják fel Gordon Brown brit miniszterelnököt a kormányzó Munkáspárt vezetői a párt népszerűségének meredek zuhanása és az elmúlt hetek elvesztett helyi és időközi választásai miatt. A szombati brit sajtó értesülései szerint arra is van esély, hogy Brown maga ajánlja fel lemondását.

Az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártot néhány héten belül két érzékeny választási vereség érte. A május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon negyven éve nem látott arányban kapott ki a toryktól, ráadásul a fő trófeát, a nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette.

A párt az északnyugat-angliai Crewe és a vele egy képviselői körzetet alkotó Nantwich kisvárosokban ezen a héten tartott időközi alsóházi választásokon is alulmaradt, bár ezt a parlamenti mandátumot a választókörzet 1983-as létrehozása óta mindig Labour-képviselő nyerte el.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok is rendre jelzik, hogy a Labour népszerűsége a mind súlyosabb gazdasági bajok és az ezek kezelésében elkövetett kormányzati hibák miatt több évtizedes mélypontra zuhant.

A szombati The Times azt írta, hogy Brown jövője szempontjából kritikus lesz a június 2-ai frakcióülés, ugyanis ha a kormányfő fellépése nem bizonyul meggyőzőnek, a párt valamely vezetője nyilvánosan távozásra szólíthatja fel.

A vezető konzervatív brit napilap értesülései szerint a frakció magas rangú tagjai Jack Straw-t, a Labour veteránját, a jelenlegi igazságügyi minisztert jelölték ki arra, hogy megmondja Brownnak: a parlamenti pártcsoport elvesztette bizalmát iránta, és - hacsak nem javul nagyon gyorsan a párt helyzete - félre kell állnia.

Egy név nélkül idézett volt kabinettag azt mondta a The Timesnak, arra is van 20-30 százaléknyi esély, hogy Gordon Brown maga ajánlja fel lemondását, ha úgy látja, hogy ez segítene a párton.

Jóllehet nem valószínű egy azonnali akció a kormányfő elmozdítására - a miniszterek többsége szerint Brownnak legalább az őszi pártkongresszusig időt kellene hagyni arra, hogy összeszedje magát -, a munkáspárti képviselők már a lehetséges utódjelöltek nevét listázzák. A The Times közéjük sorolja Straw és több más kabinettag mellett David Miliband külügyminisztert is.

A kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született, fiatal Miliband már korábban is többször szóba került utódesélyesként, sőt már tavaly, Tony Blair előző kormányfő távozása után is sokan ösztökélték arra, hogy induljon Brown ellenében az utódlási kampányban. A The Times által név nélkül idézett egyik magas rangú kormánytag szerint már a következő néhány hétben le kell ülni, és nagyon komolyan meg kell fontolni Brown) távozását.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit lap is azt írta szombaton, hogy mértékadó forrásai szerint a kabinet egyre kevésbé bízik Brownban, és mind több miniszter ad hangot annak az aggodalmának, hogy a Munkáspárt nem lesz képes választást nyerni 2010-ben a jelenlegi kormányfő vezetésével.