Ágnes
-1 °C
2 °C

Működik Bush kampánystratégiája

2004.06.29. 11:54
Kapcsolódók (9)
Behozta kihívójával szembeni hátrányát George W. Bush. Az amerikai elnök megítélése ugyan továbbra is mélyponton van, a gazdaság helyzetének javulása lendített kampányán. Az elnöki stáb jó stratégiát választott, egyelőre a republikánusok alakítják a Kerryről kialakult képet is. A demokrata jelöltet köpönyegforgatónak tartja a közvélemény.
Hiába esett a legalacsonyabb szintre George W. Bush elfogadottsági indexe, demokrata kihívója, John F. Kerry továbbra sem tudott előnyt szerezni az elnökkel szemben. A New York Times és a CBS legfrissebb közvélemény-kutatása szerint statisztikai döntetlenre áll az elnökjelöltek harca.

Republikánus remények

Az adatokból annak ellenére is Bush stábja olvashat ki kedvezőbb eredményeket, hogy az elnök általános megítélése negyvenkét százalékra esett vissza, azaz a többség szerint rosszul végzi a munkáját. Minden hibája ellenére is növekszik a népszerűsége, a májusban mért 41 százalékhoz képest júniusban 45 százalék választotta volna Busht. Mindeközben Kerry 49 százalékról 44 százalékra esett vissza.

A hiba a demokraták kampányában lehet. Bár Kerry már a választási év korai szakaszában intenzív reklámkampányba kezdett, az amerikai választók több mint egyharmadának nincs kialakult véleménye a demokraták jelöltjéről. A véleményt alkotók többsége pedig inkább negatívan ítéli meg a kihívót. A választók relatív többsége - 45 százaléka - Bushról is rossz véleménnyel van, viszont Kerry 29 százalékával szemben 39 százaléknyian vélekednek pozitívan az elnökről.

Lendületet ad a gazdaság

Bush megítélésén a gazdaság fellendülése javított a legnagyobbat. A választók ironikus reakciójaként a fellendüléssel a gazdaság meg is szűnt a választások legfontosabb témája lenni. A szavazókat ismét Irak kérdése érdekli a legjobban. Ez nem jó hír Bush kampánya számára, a júniusban - igaz még a hétfői hatalomátadás előtt - készített felmérés szerint mélyponton van Bush iraki politikájának a megítélése. A megkérdezettek alig több, mint egyharmada gondolja helyesnek az amerikai csapatok iraki állomásoztatását, a választók negyven százaléka a csapatok mihamarabbi visszahívását támogatja.

Köpönyegforgatónak láttatták Kerryt

Ezt leszámítva Bush kampánytaktikája beválni látszik. Miközben a demokratáknak nem sikerült megfogni a választókat, a republikánus kampányguruk sikerrel alakították ki Kerryről a megbízhatatlan politikus képét. A felmérésben megkérdezettek alig 39 százaléka gondolja Kerryről, hogy kitart álláspontja mellett. Bushnál ez az arány 81 százalék, igaz, harmaduk szerint ez inkább makacsság, semmint pozitív tulajdonság. A megkérdezettek 71 százaléka szerint Kerry hajlamosabb meghallgatni a véleményeket. Bushról csak 54 százalék gondolja ezt.

Bush számára azonban az lehet a legbiztatóbb, hogy a két legfontosabb kérdésben, a nemzetbiztonság és a gazdaság szempontjából erősen pozitív a megítélése. A megkérdezettek 53 százaléka szerint Bush intézkedéseinek köszönhetően javult az amerikai nemzetbiztonság, 58 százalék szerint pedig jól áll a gazdaság. Márciusban még ugyanannyian, 49 százaléknyian tartották rossznak a gazdasági helyzetet, ahányan jónak.