Jusztin
13 °C
30 °C

Bush szerint halált érdemel Szaddám

2003.12.17. 06:59
Az amerikai elnök szerint a legsúlyosabb büntetést érdemli Szaddám Huszein, az amerikaiak által elfogott volt iraki elnök.
George Bush az ABC amerikai televíziónak adott kedden interjút, az elsőt azt követően, hogy az amerikai katonák szombaton elfogták az Irakban bujkáló diktátort.

- Erőszaktevő, gyilkos pribék, visszataszító zsarnok, aki büntetést, a legsúlyosabb büntetést érdemli - fogalmazott az amerikai elnök az ABC honlapján közzétett interjú-részletben.

Bush azonnal hozzátette: erről nem az Egyesült Államok, hanem az irakiak fognak dönteni, valamilyen formában. Leszögezte, hogy az irakiak képesek lesznek saját maguk lefolytatni Szaddám Huszein perét.

Az elnök öröme

Bush örömmel szólt arról, hogy az iraki történelemben lezárult a "Szaddám-fejezet". "Jobb lett a világ, mert megszabadítottuk tőle" - tette hozzá.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a bujkáló iraki vezető elfogása nem jelenti számára a befejezést. Mint mondta, az egyetlen befejezett dolog az, hogy az iraki népnek már nem kell félnie attól, hogy Szaddám valaha is visszatérhet.

- Számomra még nincs vége, még nagyon sok mindent kell tenni Irakban - mondta.

Bush megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezető szerepet vállal a terrorizmus elleni háborúban. A terrorizmust a XXI. század legsúlyosabb kihívásának nevezve leszögezte, azt tekinti feladatának, hogy megvédje az amerikaiakat és az Egyesült Államokat.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy elképzelhető-e olyan ár, ami túlságosan is magas lenne az iraki szabadságért, Bush úgy fogalmazott: az Egyesült Államok és szövetségesei nem állhatnak meg addig, amíg céljaikat el nem érik. "Az életüket feláldozó katonák emlékéhez méltatlan lenne, ha idő előtt abbahagynánk" - jelentette ki.