A CIA hallgatja ki Szaddám Huszeint

2003.12.17. 11:14
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) veszi át a szombaton elfogott iraki exelnök kihallgatását. A kormányzótanács egyik tagja szerint Szaddám Huszeint július elsején lehetne felakasztani.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kedden a Pentagonban tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy felkérte George Tenet CIA-igazgatót, vegye át Szaddám Huszein kihallgatásának az irányítását.

Rumsfeld úgy minősítette Szaddám Huszein fogságban tanúsított magatartását, hogy "beletörődött" sorsába. Közölte, hogy az iraki diktátort hivatalosan nem minősítették hadifogolynak, de az ilyen státusnak kijáró védelemben részesül.

A miniszter vitatta azt a véleményt, hogy az iraki exelnök orvosi vizsgálatáról készült videofilm közzétételével a Pentagon megsértette a genfi egyezményt, amely szerint hadifoglyokat nem lehet gúny tárgyaként közszemlére tenni. Az irakiaknak érvelése szerint meg kellett mutatni Szaddám Huszein elfogásának a bizonyítékát.

Leszögezte, hogy az iraki exelnököt nem szolgáltatták ki semmiféle megalázó módon a nyilvánosság kíváncsiságának a genfi egyezmény ésszerű definíciói szerint.

Donald Rumsfeld közölte, hogy a volt iraki elnök elfogásakor mintegy 500 oldal dokumentumot találtak, amelynek alapján további letartóztatásokat foganatosítottak. A miniszter fontosnak nevezte Szadám Huszein elfogását, de emlékeztetett rá, hogy a terrorizmus elleni háború folytatódik, az nem korlátozódik egyetlen személyre vagy országra.

Bush: Szaddam megszolgálta a halálbüntetést

Az elfogott iraki ex-diktátor Szaddam Husszein megszolgálta a "legmagasabb büntetést" jelentette ki egy exkluzív interjúben George Bush amerikai elnök. Az amerikai ABC televíziónak az amerikai elnök kijelentette, hogy a döntés nem az ő, hanem az iraki nép kezében van.

A CNN szerint háron nappal Szaddam elfogása után az amerikai csapatok Irakban a bukott rezsim egy újabb magas rangú képviselőjét tartóztatták le.

Július elsején lehetne akasztani

Irak jövő év június 30-án visszakapja szuverenitását, így Szaddám Huszein volt iraki diktátort már július elsején fel lehetne akasztani - olvasható Muaffak ar-Rubainak, az iraki kormányzótanács tagjának véleménye a Hürriyet című török napilapban. Az újság szerdai számában megjelent tudósítás szerint ar-Rubai elmondta, hogy az amerikai kormányzat a hatalomátadásig felfüggesztette a halálbüntetést a közép-keleti országban, a tervek szerint azonban az új iraki kormány beiktatása június 30-ig megtörténik, s ezzel megnyílik az út a volt elnök megbüntetéséhez.

Az ideiglenes kormányzótanács másik két tagja úgy vélekedett, hogy Szaddám pere vélhetően 4-6 hónapon belül kezdődik meg. Washington még nem döntötte el, milyen fórumon kerüljön sor a bírósági eljárásra. A Hürriyet szerint négy verzió merült fel az ügyben: iraki bíróság, nemzetközi bíróság, amerikai bíróság, s végül amerikai katonai bíróság.

Az iráni elnök ellenzi a halálbüntetést

Ellenzi a halálbüntetést Mohammed Hatami iráni köztársasági elnök, még annak a Szaddám Huszein volt iraki diktátornak az esetében is, aki szerinte a legjobban megérdemelné. Hatami az iráni minisztertanács szerdai ülését követően nyilatkozott erről. Kifejezte egyúttal reményét, hogy Szaddám pere pártatlan lesz, az ítélet pedig igazságos. Az iráni elnök hangoztatta, hogy nem szereti a halálbüntetést, és nem is kívánná annak alkalmazását soha. Hozzátette: ha lenne bűneset, amelyre alkalmazni kellene, Szaddám esetében lenne a legigazságosabb alkalmazni.

A két ország közötti háborúban - amely amiatt tört ki, hogy Szaddám hadserege elfoglalta az olajban gazdag iráni Huzisztán tartományt -, több százezer iráni halt meg 1980 és 1988 között.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön