Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Ejtették az Amerika kegyvesztett kedvence elleni vádakat

2004.09.29. 13:29
Bizonyítékok hiányában ideiglenesen ejtették az Ahmed Csalabi elleni pénzhamisítási vádakat. Az egykor az amerikai vezetés favoritjának számító emigráns politikust korábban már kémkedéssel is vádolták. Öccsét, a Huszein felett is ítélkező különleges bíróság korábbi elnökét továbbra is gyilkosságokkal gyanúsítják.
Egyelőre ejtették az Ahmed Csalabi elleni pénzhamisítási vádakat, jelentette ki a BBC-nek az ügyben eljáró bíró, Zuhair al-Maliki. Az egykor a Pentagon kedvencének számító, az iraki elnöki posztra is esélyesnek tartott politikus ellen augusztusban emeltek vádat. A gyanú szerint a száműzetésben önmagát az iraki ellenzék legfőbb képviselőjének beállító, a kilencvenes években sikkasztás miatt Jordániában börtönbüntetésre ítélt politikus az amerikai hatalomátvétel után hamis iraki dinárokat váltott át új pénzre.

Még megvádolhatják

Ahmed Csalabi
A vádakat egy múlt heti meghallgatás után ejtették, Maliki megfogalmazása szerint ideiglenesen. "Új bizonyítékok felbukkanása esetén újra vád alá kerülhet Csalabi", nyilatkozta a bíró. Maliki egyben tagadta, hogy ejtették volna Csalabi öccse, a korábban a Szaddám Huszein felett is ítélkező különleges törvényszék élére kinevezett Szalem ellen felhozott gyilkossági vádakat.

Csalabiék, nagy befolyású washingtoni kapcsolataik révén Dick Cheney amerikai alelnök és Donald Rumsfeld védelmi miniszter fő szövetségeseinek számítottak. Május elején azonban megingott az amerikaiak bizalma a testvérpárban. A hírszerzés értesülései szerint a síita Ahmed Csalabi titkos információkat adott ki az iráni hírszerzésnek, többek között felfedte, hogy az amerikaiak megfejtették az irániak titkos kódrendszerét.

Nagyokat mondtak

Csalabi emberei a tömegpusztító fegyverekről szóló téves értesülések terjesztésében is élen jártak. A fegyverdosszié kongresszusi vizsgálata során kiderült, hogy a legtöbb, később igazolhatatlannak bizonyuló állítás Csalabiék szervezetétől, az Iraki Nemzeti Kongresszustól származott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!