Valér
2 °C
8 °C

Szaddám unokaöccse Berg gyilkosai között?

2004.05.21. 16:02
Négy gyanúsítottat tartóztatott le az iraki rendőrség Nick Berg lefejezése ügyében. Az iraki hatóságok szerint a brutális gyilkosságot végrehajtó csoport egyik vezetője Szaddám Huszein unokaöccse volt.
Szaddám Huszein unokaöccse is részt vehetett Nick Berg amerikai túsz lefejezésében - vélik az iraki hatóságok. A nyomozók pénteken újabb négy gyanúsítottat vettek őrizetbe a brutális gyilkossággal kapcsolatban.

Nem adták át a foglyokat

A négy letartóztatott a Szaddám Fedájín, a diktátor bűnözőkből toborzott népi miliciájának volt a tagja. Az amerikai hatóságok a foglyok átadását kérték az irakiaktól, ez azonban egyelőre nem történt meg - mondta el az AP-nek egy iraki illetékes.

Az AP-nek nyilatkozó nyomozók szerint a Berget lefejező csoport egyik vezetője Jaszer asz-Szabavi, a bukott diktátor egyik unokaöccse lehetett. Szabavi nincs a letartóztatottak között.

Az amerikai hatóságok szerint Abu Muszab al-Zarkavi lehetett a csoport vezetője. Zarkavi az al-Kaida terroristahálózat prominens vezetője, a vádak szerint személyesen vágta le Berg fejét.

Berg holttestét május 8-án találták meg Bagdad közelében. Az amerikai férfi április 10-én tűnt el. A lefejezéséről készült videó május 11-én került ki egy al-Kaida-közeli weboldalra.