Benedek
-5 °C
5 °C

Mélytorok nyomában

2005.02.14. 16:45
Hiába állították ki a Nixon elnök bukásához vezető cikksorozat szinte összes forrásdokumentumát, Amerika legnagyobb rejtélyeinek egyike továbbra is titok maradt. Harminc év elteltével még mindig csak találgatni tudják, ki lehetett az a rejtélyes forrás, aki a Watergate-botrány legapróbb részleteit is elárulta a Washington Post két újságírójának. Hiába szűkült a kör hat emberre, még közvetlen főnöküknek sincs sejtése sem.

Szereti a skót viszkit, dohányzik, hímnemű. Ennyit lehet tudni a huszadik század legnagyobb botrányát kirobbantó fehér házi alkalmazottról. A Watergate-botrány mélytorokként ismert forrása a mai napig ismeretlen, a világon mindössze három ember tudja, hogy ki is valójában a Nixon elnököt végső soron megbuktató háttérember.

Ők hárman, a Washington Postban megjelentetett cikksorozatot jegyző Carl Bernstein és Bob Woodward, illetve a lap akkori főszerkesztője, Ben Bradlee tartják magukat ígéretükhöz. Mélytorok valódi identitása haláláig titok marad.

Bushra gyanakszanak

Több mint harminc évvel a botrány után Amerika újra találgat. A múlt héten Texasban kiállítás nyílt a két újságíró 2003-ban ötmillió dollárért elkelt, a Watergate-tel kapcsolatos feljegyzéseiből. A dokumentáció csaknem teljes, egyedül a mélytorokra vonatkozó részek hiányoznak belőle.

Bár elképesztően kevés adat ismert mélytorokról, ez nem akadályozza meg a találgatásokat. Az eddigi leghangzatosabb felvetés szerint mélytorok valójában az idősebb George Bush volt. Bush sok mindenért haragudhatott Nixonra. A Watergate-botrányba belebukó elnök az 1972-es választásokon alelnökjelölti posztot ígért az akkor még fiatal politikusnak, később a pénzügyminisztériumban ajánlott magas beosztást, azonban egyik ígéretét sem tartotta be.

Hiába volt azonban Bushnak oka az árulkodásra, a történészek szerint nem rendelkezhetett elégséges ismerettel a botrány hátteréről. Annak kirobbanásakor ugyanis nem Washingtonban élt, hanem New Yorkban tartózkodott, az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként.

Szűkítik a kört

Eddig az illinois-i állami egyetem tanulói jutottak legközelebb mélytorok azonosításához. William Gaines vezetésével a hallgatók négy éven keresztül kutatták Woodward és Bernstein eredeti feljegyzéseit, illetve az FBI tizenhatezer oldalnyi dokumentumát. Az értesülések keresztreferálása alapján hat főre szűkítették azok körét, akik megfelelő ismeretekkel rendelkezhettek a Watergate-botrány hátteréről.

Bár ennél közelebb nem jutottak, egy apró jel alapján mégis kiemeltek és nevesítettek egy szereplőt. Úgy vélik, mélytorok Fred Fielding lehetett. Fielding Nixon egyik főtanácsadójának, John Deannek volt a munkatársa. Nixon legszűkebb környezetéhez tartozott, így ismerhette a Watergate-botrány legapróbb részleteit is.

Ha megrohad se tudja

Gaines és tanítványai szerint Bernstein és Woodward egy cikkében szándékosan elhallgatta Fielding nevét. Ez, véleményük szerint arra utal, hogy védeni próbálták anonimitását. Gainesék megállapításai szerint, ha nem is Fielding volt mélytorok, mindenképpen Dean környezetében dolgozó embernek kellett lennie.

Ennek fényében igazán meglepő, hogy a múlt héten maga John Dean is megszólalt az ügyben. Mint mondta, Ben Bradleetől úgy értesült, hogy mélytorok betegeskedik. A volt főszerkesztő állítólag már a nekrológját is megírta, ami végre fellibbentené a leplet kilétéről. Dean egyébként szintén úgy tudja, hogy mélytorok az egyik közeli munkatársa volt. "Ha megrohadok, sem tudom kitalálni melyik", tette hozzá, az American Cable Channels dokumentumműsorának nyilatkozva.