Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerikát is elérhetik az észak-koreai rakéták

2004.08.04. 14:12
Atomtöltetei lehetnek és ballisztikus rakétáival már az Egyesült Államokat is elérheti Észak-Korea - írja a Jane's Defence Weekly. A világ legjobban értesült katonapolitikai szaklapja szerint vészhelyzet esetén kilencmilliósra duzzasztható a hadsereg, Szöult a tüzérség is elérheti vegyi tölteteivel.
Az Egyesült Államok területét is elérő, hordozható ballisztikus rakétái lehetnek Észak-Koreának - írja szerdai számában a Jane's Defence Weekly. A katonapolitikai szaklap szerint a sztálinista diktatúra a lakossághoz mérten a világ legmilitarizáltabb országa. Egymilliósnál is nagyobb állandó hadseregét hét és félmillió önkéntes egészíti ki. A katonaság elitalakulataiban százezren szolgálnak, a hadsereg hetven százaléka a dél-koreai határon, a demilitarizált övezetnek nevezett, valójában a világ legfelfegyverzettebb térségében állomásozik.

Már Alaszkában vannak

A koreai néphadsereg 3800 harckocsival, 2270 páncélozott csapatszállító járművel és 11 200 üteggel rendelkezik. Az ország területén 13 ezer kiépített tüzérségi állás található, ezek közül mintegy 4 ezer a demilitarizált zónában, 2-300 pedig olyan helyeken, amelyekről a dél-koreai főváros, Szöul is lövethető.

Phenjannak 600-750 ballisztikus rakétája van, az újabb típusok az egyesült államokbeli Alaszkát és Hawaiit vélhetően képesek elérni, az okinawai és guami amerikai katonai bázisok pedig biztosan a hatósugaron belül vannak. Az amerikai hírszerzés szerint igaz lehet az az észak-koreai állítás, miszerint van atomfegyverük. Az amerikaiak becslései szerint 2-5 nukleáris bombához elegendő plutóniuma lehet a sztálinista rezsimnek.

Atom, vegy, biológia

A diktatúra rendelkezik emellett a világ harmadik legnagyobb vegyifegyver-arzenáljával, és folytatja biológiai fegyverprogramját is.

A haditengerészet állománya 430 hadihajóból, 50 tengeralattjáróból és 340 kisegítő tengeri járműből áll. A légierő flottáját közel 1700 légi jármű - köztük 780 harci gép, 80 bombázó, 300 kisegítő gép, valamint 310 helikopter alkotja.