A zöldek eljárást kezdeményeztek ellenünk

2012.01.04. 14:41 Módosítva: 2012.01.04. 14:41

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt – jelentette be szerdán A Zöldek/Európai Szabad Szövetség (The Greens-EFA) képviselőcsoportjának külpolitikai szóvivője.

Ulrike Lunacek bécsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a zöldek – akik tavaly már élesen bírálták a magyar kormányt a médiatörvény és a sarkalatos törvények miatt – szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegye napirendre a magyar kormányzat elleni eljárás indításáról szóló indítványukat. Erre a jogalapot az Uniós Alapszerződés hetedik cikkelye (a teljes szöveg pdf formátumban itt található) teremti meg.  A hetedik cikkely kimondja, hogy az Unió alapvető értékeit megsértő tagállamok ellen egyes uniós szervek kezdeményezésére a Tanácsnak eljárást kell indítania. Ha pedig a Tanács vizsgálata is megállapítja a tartós jogsértést, akkor legalább négyötödös szavazattöbbség esetén az Unió bizonyos szankciókat rendelhet el az országgal szemben – ez akár a tagállamot a Tanácsban megillető szavazati jog felfüggesztésével, vagy az uniós támogatások leállításával is járhat.

Ulrike Lunacek szerint az eljárásra azért van szükség, mert az új alkotmány életbe lépésével Magyarország „de facto autoriter állammá vált”, ahol az igazságszolgáltatást, a médiát és a parlamentet „Orbán és követői irányítják”. Ezen kívül az osztrák képviselő az uniós alapjogokkal ellentétesnek nevezte a választókerületek új, a Fidesznek kedvező beosztását, illetve a Magyar Nemzeti bank függetlenségének megszüntetését. Lunacek elmondta azt is, hogy ezek a tendenciák nem csak Magyarországra jelentenek veszélyt, hanem az Európai Unió alapvető értékeit veszélyeztetik, és ha nem indít eljárást, az EU a demokráciáról és jogállamiságról szóló kérdésekkel kapcsolatban „nem nézhet többé a tükörbe”.

A Magyarország ellen induló eljárás meglehetősen hosszadalmas, sikeréhez az EP elnökségének jóváhagyása után az Európai Parlamentben egyszerű többségre, ezt követően az Európai Tanácsban négyötödös többségre van szükség. Az Európai Parlamentben reális esélye van a zöld kezdeményezésnek, hiszen a zöld, a liberális és a szociáldemokrata frakció együttesen a szavazatok többségével rendelkezik. De Ulrike Lunacek hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy e három pártcsalád mellett a Fideszt soraiban tudó Európai Néppártnak (EPP) legalább egy része is támogassa az eljárást. Az osztrák zöld politikus elmondta, tisztában van vele, hogy rendkívül nehéz eljárás előtt állnak, de úgy vélekedett, megfelelő politikai akarat esetén már a Tanács márciusi ülésén döntés születhet az eljárásról. Ulrike Lunacek kérdésre válaszolva azt is kijelentette, hogy a kezdeményezés célja nem Magyarország kizárása – ez egyébként ezzel az eljárással nem is volna lehetséges.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Bankszámla