Konrád
8 °C
26 °C

Francia-brit dzsungelharcosok védhetik a békét

2004.02.10. 14:30
Tizenöt napon belül bevethető, sivatagi és dzsungelharcban is jártas alakulatot állítanak ki a britek és a franciák. A közös alakulathoz más országok is csatlakoznak, már ha katonailag képesek.
Közös gyorsreagálású hadtest felállítását tervezi Nagy-Britannia és Franciaország - írja a Financial Times. Az iraki konfliktus idején egymással szembekerült szövetségesek a világ bármely részén tizenöt napon belül bevethető, hegyvidéki-, sivatagi- és dzsungelharcra is kiképzett 1500 fős alakulat felállítását tervezik.

Kicsi a sereg

Az EU eredetileg hatvanezres gyorsreagálású hadtest felállítását tervezte, ez azonban - akárcsak a NATO hasonló funkciójú, 21 000 fős alakulata - késedelmet szenvedett. A tagállamok nem tudták vállalni a hadtest kiépítéséhez szükséges haderőt és fegyverarzenált - írja a Financial Times.

A francia-angol kezdeményezés részleteiről már a héten tájékoztatják az uniós tagállamok nagyköveteit. A tervek szerint az új alakulat főként, de nem kizárólag, az ENSZ misszióit segítené, leginkább az afrikai országokban. Az alakulat a diplomaták tervei szerint nem rivalizálna a NATO gyorsreagálású hadtestével, mi több, akár szerves részévé is válhat.

A Financial Times értesülései szerint a britek és a franciák nyitottak más országok csatlakozására is az új alakulathoz. A csatlakozás "meghatározó feltétele a katonai hatékonyság" - áll a tervezetben.