Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Abbahagyják az alkotmányos népszavazás előkészületeit a britek

2005.06.06. 16:13
Hivatalosan ugyan nem vetette el az európai alkotmányról döntő népszavazást a brit kormány, de az előkészületeket már felfüggesztette. A közvélemény-kutatások szerint a szavazás biztos kudarc lenne, a pillanatnyi helyzet, a francia és a holland elutasítás alapján pedig az alkotmányos szerződés már úgyis elbukott.

Leállítja az európai alkotmányról döntő népszavazás előkészületeit, erősítette meg hétfőn a brit kormány a BBC vasárnapi értesüléseit. A döntést hivatalosan Jack Straw külügyminiszter jelenti majd be a parlamentben, várhatóan a kora este.

Esélytelen lenne

Az elemzők közvetlenül a francia népszavazás kudarca után már azt valószínűsítették, hogy Tony Blair nem fogja kiírni a szavazást az alkotmányról. Az euroszkeptikus Nagy-Britanniában kevés esély volt az alkotmány elfogadására, és mivel egy tagállam vétója is elég a szerződés bukásához, semmi sem indokolta tovább a kockázatos szavazás megtartását.

Azóta Hollandiában is leszavazták az alkotmányos szerződést, ezzel, ha lehet, még értelmetlenebbé vált a brit szavazás. A brit kormány hivatalosan nem vetette el végleg a népszavazás gondolatát. A francia és a holland népszavazás "bizonytalanságot" teremtett, és "addig nem lépünk tovább, amíg nem látunk valamilyen bizonyosságot", jelentette ki a BBC-nek egy kormányszóvivő.

Nyomásra tette

Blair, aki amúgy támogatja az alkotmányos szerződés elfogadását, mindig is ódzkodott a népszavazástól, azonban a konzervatív ellenzék és a sajtó nyomására tavaly mégis a referendum mellett döntött, és ezt még pártja kormányprogramjába is bevette. A népszavazás kiírása így még szerepelt a királynő az új parlamentet megnyitó és a győztes Munkáspárt kormányprogramját ismertető beszédében is.

A jelenleg érvényes felmérések a brit népszavazás szinte biztos bukását jósolják, mivel a brit választók 65-70 százaléka rendre nemmel válaszol arra a kérdésre, hogy támogatja-e az alkotmányt. Politikai elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy a közös piacbeli brit tagság fenntartásáról éppen harminc éve rendezett népszavazás előtt a közvélemény-kutatások kétharmados elutasítást mutattak, de a referendumon a britek végül csaknem ugyanilyen arányban jóváhagyták hazájuk bennmaradását az EU elődjében.