Auguszta
-4 °C
2 °C

Az Egyesült Államok kárpótlást akar az EU bővítéséért

Kárpótlásért fordult az Egyesült Államok és egy sor más ország az Európai Unióhoz, mert a bővítés miatt egyes exporttermékeiket nagyobb vámteher sújtja május 1-től.
Az eljárás, amely körülbelül két hónappal ezelőtt vette kezdetét Genfben, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főhadiszállásán, meglehetősen mindennapi: a WTO-szabályok lehetővé teszik, hogy vámuniók bővülése esetén a vámunió kereskedelmi partnerei kárpótlást kérjenek, ha a bővítés okozta esetleges vámnövekedések pluszköltséget jelentenek exportőrjeik számára.

Elismerték

Brüsszeli kereskedelmi illetékesek ennek megfelelően elismerték a kárpótlási igény jogosságát. Ugyanakkor rámutattak, hogy a kárpótlás aligha lesz túl magas, tekintve, hogy noha egyes termékek vámszintje valóban nőtt, az átlagos vámszint az új tagállamokban a bővítéssel éppenséggel csökkent: körülbelül 9 százalékról nagyjából 4 százalékra. A kárpótlást nem készpénzben kell kifizetni, ehelyett az EU csökkenteni fogja a vámtarifákat azokon a termékeken, amelyek az érintett országok számára fontosak.

Mivel az igények még csak most érkeznek a WTO-hoz, egyelőre nem tudni pontosan, milyen termékek érintettek és mekkora kártérítésről van szó. Az Egyesült Államok mellett érintett még többek közt Kanada, Ausztrália, Japán, Dél-Korea és Kína. A kínaiakat és az amerikaiak főleg a mezőgazdasági termékek exportja aggasztja (Peking egzotikus konzervhagyma-kereskedelmét félti), de az Egyesült Államokat bizonyos ipari termékek vámja is érinti.

A kereskedelem negyede

Brüsszeli illetékesek szerint még legalább két hónapig eltart, míg az összes értesítés és pontos terméklista beérkezik a WTO-hoz. Még utána meg kell beszélni az érintettekkel, hogy pontosan hogyan kapják meg a kompenzációt. A tárgyalásokat az EU nevében - mint minden külkereskedelmi ügyben - az Európai Bizottság folytatja, a tagállamoknak pedig a végén jóvá kell hagyniuk a megállapodást.

Az Egyesült Államok Európa legfontosabb kereskedelmi partnere, a kibővült EU kereskedelmének 23,3 százalékát teszi ki.