16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Külügyminiszteri vita az euró körül

2000.07.17. 17:23
Az Európai Unió országai nem készültek fel az egységes fizetőeszköz, az euró tényleges bevezetésére - hangzott el a hétfőn Brüsszelben, az Unió szokásos havi pénzügyminiszteri találkozóján. Megfigyelők a tizenötök aktuális tanácskozásától a szociális és munkaügyi kérdések megvitatása mellett egy új bizottság felállítását várták, mely júliustól novemberig figyelné és értékelné a nemzeti tőzsdék működését. Elsősorban azonban az egységes európai pénz, az euró stabilizálásának lehetőségeiről vitatkoztak a politikusok.
A tervek szerint 2002-től vezetnék be a tagállamokban a közös fizetőeszközt
A tervek szerint 2002-től vezetnék be a tagállamokban a közös fizetőeszközt, de a hétfői tanácskozáson a tagállamok miniszterei kétkedésüknek adtak hangot a dátum reális voltát illetően - adta hírül a BBC.

Az európai közösség szakemberei szerint ugyanis hosszabb felkészülési időre van szükségük a tagállamoknak, hiszen jelenleg az európai vállalatok mindössze három százaléka a bonyolítja üzleteit euróban.

Az Unió soros elnöki posztját júliustól betöltő franciák szerint a cégek átállását nehezíti, hogy az euró nem eléggé kézzelfogható, nem valós fizetőeszköz, ezért elsősorban a kisebb vállalatok pénzügyeiket az egyelőre jóval megbízhatóbb nemzeti valutában bonyolítják.

A francia álláspont szerint meg kell erősíteni a kontinens nyugati felének egységes valutáját, mielőtt tényleg és kizárólag átveszi a nemzeti bankjegyek szerepét az uniós gazdaságokban, hiszen 2000-re az euró több mint 25 százalékot veszített induló értékéből.

Magyarország és az EU
Magyarország viszonya az euroövezethez hasonló a többi csatlakozni kívánó közép-európai országhoz. Uniós csatlakozásunk időpontjában terveink szerint belépünk az európai gazdasági és monetáris unióba is, illetve annak harmadik szakaszába, így nem válunk (nem is válhatnánk) rögtön az euroövezet részévé. Abban a pillanatban, amikor az Unió tagjaivá válunk, belépünk a gazdasági és monetáris unióba, és átvesszük a szervezet teljes szabályrendszerét, melynek értelmében a csatlakozás után további két éve van a magyar gazdaságnak arra, hogy gazdaságát eurokompatibilissá tegye.(Forrás: www.mfa.gov.hu)
A francia pénzügyminiszter, Laurent Fabius szerint az Unió pénzügyminisztereinek politikai nyomást kell gyakorolniuk az Európai Központi Bankra (EKB), hogy így stabilizálják a központi pénzintézet árfolyamait és inflációs rátáját, megerősítve ezzel az egységes valutát.

Az ötlet heves vitát váltott ki Brüsszelben. A német Bundesbank elnöke, Ernst Welteke ,,felesleges"-nek minősítette a francia politikus kijelentését, és felhívta Fabius figyelmét arra, hogy az EKB függetlenségét a maastrichti szerződés garantálja. Welteke a konferencián hangsúlyozta, hogy a politikai beavatkozás csak tovább gyengítené az eurót.

Az EKB illetékes pénzügyi szakemberei azon az állásponton vannak, hogy a nemzetközi fizetőeszköz stabilitásának megteremtése csupán lassan, az árak stabilitásának folyamatos fenntartásával lehetséges, ami számszerint azt jelenti, hogy az euró inflációs rátáját mindenképpen 2 százalék(!) alatt kell tartani a nemzetközi piacokon.  • Tippek
  • Hírek