Érik egy Juncker-saller a görög miniszterelnöknek is

2015.06.08. 17:24
Az Európai Bizottság vezetője a G7-találkozón akadt ki a görög miniszterelnökre, miközben Athén szerint éppen Juncker az, aki „terrorizálja” őket. A görögök az egyik legbénább adósdumával kerülték el a csődöt, azóta nem olyan sürgős a megállapodás az ország finanszírozásáról.

Bepipult Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökre.

A barátom volt, a barátom most is. De hogy megmaradjon a barátság, minimális szabályokat be kell tartani

– figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke június 7-én, a hét legerősebb gazdaságú ország vezetőinek (G7) csúcstalálkozóján.

Junckernek abból lett elege, hogy szerinte a görög kormányfő két nappal korábban az athéni parlamentben hamis színben tüntette fel a Bizottság legutóbbi ajánlatát az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzcsapjának megnyitására.

Tökölés a legfelsőbb szinteken

Az országot már 2010 óta pénzügyi mentőövek tartják a felszínen, mivel a piacokról képtelen finanszírozni az adósságát. Tavaly októberre úgy tűnt, lassan partra evickél, de a kormány túl hamar ki akart szállni az EU és a Nemzetközi Valutaalap programjából, mert elege lett a pénzért cserébe elvárt szigorú feltételekből.

Azóta a szélsőbaloldali Sziriza vette át a kormányrudat. Ők annyiról tudtak megállapodni, hogy június végéig meghosszabbítsák a mentőcsomagot, de a benne maradt 7,2 milliárd euróból azóta se kaptak egy centet sem.

Majd hó végén megadjuk!

Miután az euróövezeti pénzügyminisztereknél nem nagyon haladtak, jött Juncker egy némileg puhított ajánlattal. A helyzet csőddel fenyegetett, mert a görög kormány júniusban több részletben 1,3 milliárd euróval lógott az IMF-nek, az első 5-én járt le.

Végül egy zambiai példát előkaparva az egyik legrosszabb adósdumával, a „majd hó végén megadommal” megúszták, és azóta mintha nem lusták, csak kicsit kényelmesek lennének. Junckernek és Ciprasznak június 5-én kellett volna találkoznia. Ehelyett a miniszterelnök az athéni parlamentbe ment, és arról beszélt, hogy „a görög kormány semmilyen körülmények közt nem tud egyetérteni ésszerűtlen ajánlatokkal”. A pénzügyminiszter később úgy nyilatkozott, hogy Juncker „terrorizálja” őket az „agresszív lépésével”.

Az utolsó szövetségest bosszantják

Ezzel sikerült is elvágniuk magukat az Európai Bizottság elnökénél, aki mostanra gyakorlatilag az egyetlen szövetségesük maradt az EU-ban. Juncker a bajor G7-csúcs előtt elmondta, csalódott Ciprasz parlamenti beszédében, amely úgy csinált, mintha csak igent vagy nemet lehetett volna mondani az ajánlatra. Legutóbbi találkozójukon, június 3-án Juncker szerint ő világossá tette, hogy „van tér a tárgyalásokra”, de a görögök nem voltak felkészülve érdemi párbeszédre. A hírek alapján főleg a nyugdíjak, az áfa és munkaerő-piaci reformok körül nagy a vita.

A görög miniszterelnök megígérte, hogy elküldi a második javaslatát csütörtökön, aztán pénteken, aztán szombaton, de sosem kapta meg azt az ajánlatot, panaszkodott a bizottsági elnök. Ehelyett Ciprasz telefonon próbált beszélni vele, de Juncker elismerte, hogy nem volt hajlandó felvenni neki.

Pár hetük maradt

Szerdán az uniós vezetők latin-amerikai kollégáikkal találkoznak Brüsszelben. Juncker azt reméli, addigra tudnak tárgyalni. Az euróövezeti pénzügyminiszterek június 18-án üléseznek utoljára a hónap végi határidő lejárta előtt, egy esetleges megegyezésre nekik kellene rábólintaniuk.

A helyzet azért is bonyolult, mert már csak a beragadt 7,2 milliárd euróról kellene tárgyalni. Június végén – akár a pénz kifizetésével, akár anélkül – vége a programnak, de utána egy újabb mentőövre szorul az ország, vagyis már erről is alkudozni kellene. Az IMF-törlesztések halasztásával az már legalább biztosnak tűnik, hogy június végéig nem mennek csődbe a görögök.