Orbánt is feketelistázhatta Juncker

2014-11-26T084426Z 1840569110 PM1EABQ0QWN01 RTRMADP 3 FRANCE
2016.08.02. 08:14
Harminc éve egy füzetbe vezeti azok nevét, akik keresztbe tettek neki. Orbán Viktor előkelő helyen lehet a felsorolásban.

Három évtizede felírja, kik okoztak neki csalódást, árulta el a belgiumi Le Soirnak adott hosszú interjújában Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke „A kis Maurice”-nak hívja a füzetet. „Nem nagyon van teleírva, mert nagyon ritkán csalódok. Tehát nem vagyok bosszúálló, viszont szép emlékeim vannak” – mondta. Mindenkit nyugtatgatott, hogy soha nem vesz revansot rajtuk, mert annak nincs értelme, bár elővigyázatos velük, és odafigyel rá, mit mond el nekik.

Poénkodnak Orbánnal

Nem sorolta el, kiket írt fel a füzetbe, de Orbán Viktor tört már borsot az orra alá. Hiába tartoznak Junckerrel ugyanahhoz a jobbközép kereszténydemokrata pártcsaládhoz, a brit miniszterelnökkel együtt ellene szavazott, amikor az Európai Bizottság elnökének választották. Tusványoson is arról beszélt, hiba, hogy a testület „politikaivá” vált, holott ez Juncker egyik kimondott célja, és épp a fordítottjában látja a bajt. Szerinte az a probléma, hogy a nemzeti kormányok túlságosan magukkal vannak elfoglalva.

Jean-Claude Juncker egy finom taslit is kiosztott a magyar miniszterelnöknek egy európai uniós csúcson és lediktátorozta, de ott mindenkivel idétlenkedett. Az interjúban azzal magyarázta az esetet, hogy szereti a közvetlen kapcsolatot, például az ölelgetést, Orbán Viktort pedig öt éve minden alkalommal „diktátorként” üdvözli. „Ő azt kérdezi tőlem, hogy vagy, nagyherceg? Ez tréfálkozás”, amibe a magyar sajtó látott bele konfliktust.

Fogadott, hogy kilépnek a britek

Az interjúban azt is elárulta, hogy

  • a pletykákkal szemben nem alkoholista.
  • Egyébként sem érti, miért kellene lelépnie. „A hét elején a Le Soir is azt írta, a lengyelek, a csehek és a magyarok követelik a lemondásomat, a baltiak nem elégedettek velem és a németek sem. Soha nem írják, miért.” Számos kezdeményezést indítottak el, a nagy problémákra összpontosítanak, nem a sok kicsivel aprózzák szét magukat.
  • Ki van akadva rajta, hogy az elit részének tartják, sajnálja, hogy a testőrei miatt távol van az emberektől, de sok újságot olvas, hogy képben legyen.
  • Nem nyomott csókot az EU-ellenes brit Nigel Farage arcára, csak a fülébe súgott valamit.
  • A tagállami miniszterek és az Európai Parlament meg akarta akasztani az adóelkerülés elleni uniós harcát (arra nem nagyon mondott semmit, hogy épp az ő miniszterelnöksége alatt vált Luxembourg adóparadicsommá).
  • Nem örül a brexitnek, de készült rá, még fogadott is a britek uniós biztosával, hogy kilépnek.
  • Azt se zárja ki, hogy Donald Trump legyen az USA következő elnöke. „Minden lehetséges azokban a társadalmakban, amelyek többé nem gondolkodnak,” és a leegyszerűsített üzenetek mindenhol, Európában is terjednek.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!