Egyre több a vitánk az EU statisztikai hivatalával

2017.04.24. 13:50
Továbbra is beszámíttatnák az államháztartásba Matolcsyék alapítványainak bizonyos manővereit és az Eximbankot.

Továbbra is vitában áll az uniós statisztikai hivatal a magyar kormánnyal az államadósságról és a költségvetési hiányról. A helyzet nem egyedi, az Eurostat két másik tagállam adataihoz is fenntartásokat fűzött az április 24-i jelentésében, de hazánknál több problémát is felvetettek.

Az uniós intézmény továbbra is az államháztartás részeként tekintene az Eximbankra. Ez az az állami tulajdonú pénzintézet, ahonnan többmilliárdos hitelt kapott például Andy Vajna kormánybiztos a TV2 megvásárlásához vagy Garancsi István a Kopaszi-gáti ingatlanbizniszéhez.

Pénzt akartunk onnan, ahonnan Andy Vajna

Az előzőhöz hasonlóan régebbi vita megy a Magyar Nemzeti Bankról és az alapítványairól. Az Eurostat arra gyanakszik, hogy bizonyos tevékenységeiket a kormány nevében végezhették.

A korábbiakhoz képest viszont új, hogy az Eurostat a Szanálási Alap, az Országos Betétbiztosítási Alap és a MARK Zrt. besorolását is vitatja. Ezek a pénzügyi stabilitást próbálják biztosítani (a bedőlő céges ingatlanhiteleknél segítő MARK-ot épp eladják).

Az Eurostat jelentése alapján egyébként belassult a magyar adósság elleni harc, bár még messze vagyunk attól, hogy gond legyen. Az év végi kiköltekezéssel a költségvetési hiány a bruttó nemzeti össztermék 1,8 százaléka volt 2016-ban, ami kicsit több, mint az EU-átlag. Tovább csökkent az államadósság 74,1 százalékra. Az utolsó negyedéves változás mértéke (0,3 százalékos csökkenés) az uniós középmezőnyre volt elég.