Brüsszel beavatkozik a lengyel bírák védelmében

GettyImages-1193110351
2020.01.14. 19:13 Módosítva: 2020.01.14. 23:18

Fel akarja függesztetni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működését az Európai Bizottság, mivel az

„helyrehozhatatlan károkat okozhat a lengyel bírák számára, és tovább rontja a lengyel igazságszolgáltatás helyzetét”.

A bírói kar felett erős kontrollt gyakorló testület tagjait a lengyel parlament jelöli, és a köztársasági elnök nevezi ki, és maga a lengyel legfelsőbb bíróság is kimondta róla december elején, hogy „nincs megfelelő garancia a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól való függetlenségre”. 

Az uniós biztosok keddi ülésük után kérték fel az Európai Unió Bíróságát arra, hogy

vezessen be átmeneti intézkedéseket Lengyelország, és rendelje el a fegyelmi és kinevezési tanács működésének felfüggesztését.

A lengyel legfelsőbb bíróság még december elején állapította meg, hogy a 2017 óta tartó igazságügyi reform egyik fontos elemeként létrehozott kinevezési és fegyelmi tanácsok politikai befolyás alatt állnak. Az ítélet azután született, hogy három lengyel bíró előzetes döntéshozatali kérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, hogy megtudják, független-e az a bírói testület, amelynek tagjait a parlament jelöli és a köztársasági elnök nevezi ki.  Az uniós intézmény visszautalta a kérdést a lengyel legfelsőbb bíróság hatáskörébe, de támpontokat adott a döntéshez, hangsúlyozva, hogy 

nem jöhet létre függőségi viszony a bírói testület és a politika között.

A Bizottság hangsúlyozta a közleményében, a mostani döntésnek nincs köze ahhoz a törvényhez, ami miatt a hétvégén ezrek – közöttük több száz európai bíró – vonult utcára Varsóban a hétvégén.

A helyzet súlyosságára utal azonban, hogy az elmúlt hónapban a lengyel legfelsőbb bíróság, a lengyel ombudsman, európai bírói szervezetek és az Európai Unió Bíróságának elnöke is arra figyelmeztetett: 

az igazságügyi reform hosszabb távon oda vezethet, hogy Lengyelországnak el kell hagynia az Európai Uniót.

Szerdán az Európai Parlament egy újabb határozatról fog tárgyalni, amely a jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárásban sürget érdemi döntéseket.

(Borítókép: Tüntetés Varsóban 2020. január 11-én. Fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / Getty Images)