Charles Michel: Két hét múlva lehet gazdasági mentőcsomag

2020.03.26. 23:52 Módosítva: 2020.03.26. 23:53

A tervezett két óra helyett hat órán keresztül tartott az EU állam- és kormányfőinek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos videókonferenciája. Végül abban maradtak, hogy két héten belül javaslatokat várnak a pénzügyminiszterek tanácsától egyfajta gazdasági mentőcsomagra. A kiszivárgott információk szerint

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a vita egy pontján közölte, hogy amennyiben nem sikerül azonnali és jelentős segítséget biztosítani a járvány sújtotta országoknak, akkor semmilyen közös nyilatkozathoz nem járul hozzá.

Hét elején az uniós pénzügyminisztereknek már volt egy sikertelen kísérlete erre, akkor főként a hollandok ellenezték az úgynevezett koronakötvények kibocsátását. Végül mégis sikerült közös álláspontra helyezkedni, aminek a lényege az, hogy későbbre halasztották a döntést. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke erre a kérdésre azt mondta, hogy több javaslat is van az asztalon, és a legjobbat kell kiválasztani.

Mark Rutte holland kormányfő Twitter-bejegyzésben megjegyezte: „Minden tagállamnak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket nemzeti szinten, de lépéseket teszünk európai szinten is egymás és a gazdaságaink támogatása érdekében. ”

Az Európai Tanács által elfogadott nyilatkozat főbb pontjai a következők:

  • hangsúlyozták, hogy a külső határokon történő beutazást átmenetileg felfüggesztették harmadik ország polgárainak, de a belső határok átjárhatóságát meg kell őrizni, különösen az áruszállítás, illetve a határokon át ingázó munkavállalók érdekében. Ugyanakkor a határokon rekedt embereknek segíteni kell hazajutni.
  • határozott fellépést ígértek a dezinformáció ellen, átlátható, időszerű és tényeken alapuló kommunikációval arról, amit az EU tesz a járvánnyal kapcsolatos küzdelemben.
  • a tagállamok támogatják és sürgetik az Európai Bizottságot a védőfelszerelések, orvosi műszerek és berendezések közös közbeszerzésének mielőbbi lebonyolításához.
  • egyetértettek abban, hogy a WHO ajánlásainak fényében sürgősen növelni kell a tesztelési kapacitást, és a tagállamoknak jelentést kell erről készíteni a Bizottságnak.
  • az EU továbbra is nagy összegekkel támogatja a vírussal kapcsolatos tudományos kutatásokat, és arra hívják fel a tagállamokat, hogy osszák meg egymással az ezzel kapcsolatos információkat.
  • az uniós vezetők üdvözölték az Európai Bizottság, az Európai Innovációs Tanács és az Európai Beruházási Bank (EBB), és az Európai Központi Bank pénzügyi támogatási csomagjait. Kijelentették, hogy a tagállamok teljes mértékben elismerik a COVID-19 válság társadalmi-gazdasági következményeinek súlyosságát, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolidaritás szellemében megfeleljenek ennek a kihívásnak.
  • végül az EU-s kormányok felkérik az eurócsoportot, hogy két héten belül nyújtson be javaslatokat az EU Tanácsának. Ezeknek a javaslatoknak figyelembe kell venniük a COVID-19 okozta válság példátlan természetét, hiszen az összes országot sújtja, és erre átfogó választ kell adni.

A virtuális EU-csúccsal párhuzamosan az Európai Parlament távszavazással három fontos kérdésben támogatta hatalmas többséggel az Európai Bizottság javaslatait.

  1. Egyetértettek az úgynevezett Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezéssel, amely a lehető leggyorsabban 37 milliárd eurót biztosít a koronavírus-járvány miatt a legnehezebb helyzetbe jutott európaiaknak, régióknak és országoknak. A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására, és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.
  2. Ugyancsak támogatták az Európai Unió Szolidaritási Alapjának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzet kezelésére. A lépéssel 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé az európai országok számára. Az alapból finanszírozható területek közé felveszik a jelentős közegészségügyi vészhelyzetet, ezzel kapcsolatban az orvosi segítségnyújtás, és a betegség megelőzését, megfigyelését és ellenőrzését szolgáló intézkedések támogathatók.
  3. Végül ideiglenesen felfüggesztették a reptéri résidőkre vonatkozó uniós szabályokat. Az intézkedésnek köszönhetően a légitársaságok leállíthatják a járvány alatt üresen közlekedő járataikat.

Ezeket a döntéseket a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk, de ez már csak egy formai döntés, ezt követően – a hivatalos közzététellel egy időben – hatályba léphetnek.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!